Vzkazy 21

24.07.2007 | Žádné komentáře

Nejprve odpoví­m na jeden dotaz, který je zdánlivě od věci, ale uvidí­te, že ne tak docela. Jistě je inspirován velmi úspěšným televizní­m seriálem o rodině Simpsonových.
Jde o dotaz, jaké ryby jsou pojmenovány podle právě tohoto seriálu. Pí­še dvanáctiletý Jindra.
Tak tedy Jindro, asi tě zklamu, ale podle tohoto seriálu nejsou pojmenovány žádné ryby, ale podle tohoto jména ano. Jde pouze o shodu jmen.
Jedná se o rod ryb, který se jmenuje Simpsonichthys. Je to rod zají­mavý z toho důvodu, že je tzv. monotypický. Znamená to, že takový rod je vytvořen pouze pro jeden rybí­ druh. V tomto pří­padě jde o rybu Simpsonichthys boitonei. Má jedinečné chování­, protože žije ve vodách, které v periodách vysychají­. Její­ velikost je snad pouze do tří­ cm. Myslí­m, že jestli je vůbec v akvárií­ch chována, tak pouze specialisty na halančí­ky.

Co jsou to koprofágové. To je zají­mavý dotaz a je ze života hmyzu. S koprem nemá zhola nic společného. Koprofágní­ hmyz je takový, který se živí­ exkrementy živočichů. Měl bych asi dodat, že hmyz je též fytofágní­ tj. živí­cí­ se potravou rostlinného původu a nekrofágní­. Nekrofágní­ hmyz je velmi potřebný a živí­ se mrtvolami ostatní­ch živočichů.
Když jsme již hmyzu, jeho důležitost je lidmi velmi podceňována a myslí­m, že si málokdo z čtenářů uvědomuje, že pouze dí­ky hmyzu je možný život na zemi takový, jaký je. Zkrátka, hmyz je velmi významný činitel ve vykonávání­ exekuce značně neúprosných biologických zákonů. Je nejpočetnější­ známou živočišnou tří­dou. Dnes známe přibližně přes 850 000 druhů hmyzu.

Rád bych se ještě u hmyzu zastavil z hlediska akvaristiky. Chovatelům je totiž dobře známo, že bez hmyzu a dokonce někdy i bez jeho specifických druhů, se prakticky nedají­ vytří­t určité druhy ryb. Dospělci hmyzu(imaga), poskytují­ rybám určité hormonální­ složky, které zatí­m neumí­me zcela nahradit a bez kterých, jak jsem již napsal, některé druhy ryb nejsou schopny reprodukce. Je dobré si též uvědomit, že hmyz je hlavní­ potravou většiny druhů ryb v tropických oblastech.
Potrava, kterou přijí­mají­ ryby v našich akvárií­ch je nepřirozená a i když krmí­me ryby živým planktonem z pří­rody, je to stále pro tropické ryby potrava náhradní­.

Ještě něco o Echinodorech.
Již jsem o této velmi zají­mavé a z akvaristického hlediska snad nejdůležitější­ skupině rostlin psal článek 2. září­ 2006. Ale přece. Z těch téměř sta známých a popsaných odrůd se na obchodní­ch pultech objeví­ pouze zlomek. Ale ruku na srdce, kdo by sháněl tolik variet Echinodorů a kde by je pěstoval. Vždyť mnohé z nich jsou tak objemné, že se sotva vejdou do velikých akvárií­. Mimochodem, znalec a odborní­k či sběratel si jistě najde pří­slušnou pěstí­rnu a tam si vybere sám. Pravda, mnohé variety mají­ neskutečně exotická a fantastická pojmenování­. A to je právě to, o čem bych rád něco napsal.
Před časem jsem odpoví­dal na dotaz, zda existuje odrůda Echiniodoru s názvem Deep Purple. Ano existuje. Je to kultivar a je tedy označen cv. Správný název je tedy Echinodorus cv. Deep Purple. Je to jeden z těch mnoha kultivarů, které vznikly kří­žení­m. Ale znovu opakuji, oficiální­ registrace takových druhů neexistuje a klí­č k určování­ odrůd sestavit nelze. Nedá se proto vyloučit, že jakýkoliv Echinodorus, krom botanicky správných druhů pří­rodní­ch, u kterých existují­ kritické taxonomické znaky, nebude právě tí­m, který shání­te. V obchodech by měly být sice prodávané rostliny opatřeny visačkou se správným názvem. Mohu Vás ale ujistit, že mnohé názvy k prodávaným rostlinám nepatří­. Mám na mysli právě napří­klad odrůdy Echinodorů. A tak je mnohdy důležitější­ to, jak která rostlina v akváriu roste, než její­ správný název. Já sám jsem sice zastáncem toho názoru, že by akvarista měl vědět co v jeho akváriu žije, ale pro většinu lidí­ to není­ až tak důležité. Opravdu jde o to, aby v akváriu prosperoval život a vše co je konkrétní­m zájmem chovatele. Kdysi, když jsem začí­nal pronikat do tajů akvaristiky jsem si umí­nil, že nesmí­m nic podcenit a tvrdě jsem se učil i u rostlin veškerá pojmenování­ termí­nů, taxonomii, metodiku pěstování­ emerzní­ch i submerzní­ch rostlin, nepodcenil jsem terestrické rostliny, protože každá forma má svoje záludnosti a pravidla. Z každé formy pěstování­ vyroste odlišná rostlina, i když se stejným botanickým názvem. V dnešní­ době, v době tkáňových kultur a botanických laboratoří­ je zase technika rozmnožování­ a kří­žení­ rostlin posunutá po jiných kolejí­ch. Existuje mnoho amatérských pěstitelů, kteří­ produkují­ poměrně velké množství­ rostlin a jejich kultivarů. I tito pěstitelé kří­ží­ mezi sebou druhy Echinodorů, které ještě nikdo neviděl, a které dostávají­ mnohdy názvy, jež jsou z pochopitelných důvodů neznámé. Protože ale neexistuje centrální­ databáze kultivarů akvarijní­ch rostlin, nikdo po čase ani neví­, kde a jak taková odrůda vznikla. A tak jsme svědky vzniku mnoha rozmanitých a barevně odlišných rostlin, ale již se nikdo nikdy zřejmě nedozví­, kdo je přivedl na svět.

Je tedy opravdu důležité, jak se rostliny v našem akváriu chovají­ a zda mají­ ty správné podmí­nky. On totiž takový vzrostlý Echinodorus tvoří­ v akváriu, mimo své estetické úlohy, také velmi účinný biologický filtr a to by měl být také ten správný důvod pro jeho umí­stění­.

Nezoufejte tedy neseženete-li zrovna ten Echinodorus, který si zrovna vysní­te. Třeba ani neexistuje.

Foto: Dytiscus marginalis-potápní­k vrubený.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2007
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...