Vzkazy 2024/7

3.03.2024 | Žádné komentáře

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je nejrůznější doporučení, jak se starat o akvárium, jak ho vylepšit, jak ho, jak ho… Píší ho začasto se zdánlivou erudicí akvaristé, kteří u akvárií nestojí dlouho, ale chtějí se z nějakého důvodu prezentovat, jako jejich starší a zkušenější kolegové.

 

Akvarista, který se již nějakou dobu kolem svých nádrží pohybuje tento styl pozná ihned, ale pro začínajícího může takto neznale prezentované doporučení znamenat špatnou zkušenost. Tedy zcela zbytečně… Někdy je z těch článků a doporučení doslova cítit neznalost, nebo snad i začátečnické nadšení, ale zkušenost zanedbatelná.

 

Pane Pavle, to co mi píšete je celé špatně!!! Zavolejte mi na moje tel.č., budu potřebovat více času to objasnit, ale nyní i pro ostatní ve zkratce. Práce s destilovanou, nebo jinak upravenou vodou je pro akvaristiku v mnoha případech rozhodující. Pokud se už naučíme vodu dobře „číst“, máme částečně vyhráno. Osobní zkušenost mám takovou. Vodu jsem do nedávna používal buďto upravenou v kolonách pomocí KATEX / ANEX a po určitých litrech vždy regeneroval. Je snadné to poznat podle sekundární vody a jejích stoupajících hodnot.

 

Nebo je možné též vodu „přehnat“ přes osmosu. Osmosa je a bude do budoucna méně ekonomicky výhodná z důvodu odpadu velkého množství vody. Tam je nutné vzít v úvahu náklady na regeneraci kolon v závislosti na množství odpadu, Důležité je též porovnání hotové vody a jejích hodnot.

 

Zdá se to na první pohled složité, ale pokud se do této problematiky položíme, po krátkém čase se v ní docela dobře vyznáme.

 

Ve skutečnosti jde o to, namíchat si pro tření ryb takovou vodu, která bude vyhovovat jikrám příslušných druhů ryb, které necháme vytírat. Kontrolujeme, pH, vodivost, tvrdosti vody a pokud bude třeba i jiné hodnoty. Záleží skutečně na tom, jaké ryby se chystáme reprodukovat.

 

A teď pozor. Ani „zlatá“ voda nikomu nepomůže, neovládneme-li akvarijní hygienu. Jde o zcela zásadní zacházení se všemi veličinami, které používáme k výtěrům ryb, tedy i s vodou. Je nutné si osvojit i to, jakou vodu mícháme s kterou, zda již hotovou vodu lijeme do vody neupravené či naopak. Je toho mnoho a jde tedy vždy o zvládnutí techniky a postupů. Mezi těmito postupy používáme i další technické pomůcky. UV lampy, někdo OZON. Jde též o skutečně pečlivé použití základních pomůcek včetně desinfekce hadiček a kamínků pro vzduchování. Pozor na rostliny!!! A to i v tom případě, že je několik dní před výtěrem nejrůzněji očišťujete. Je tedy dobré použít například umělé a před výtěry je desinfikovat, což mnohé živé rostliny nenesou dobře a je nutné si tyto postupy ověřit a být při nich opatrný. K tomuto lze požívat v opatrných koncentracích savo či manganistan draselný. Opět, je nutné vykoušet.

 

Tato problematika je závažná a důležitá. Pokud dejme tomu z deseti základních dovedností při výtěru jednu pomineme, celý postup se nám zhroutí, celá práce padne a jikry se nevylíhnou, nebo budou zničeny cizími organismy, například dravými zástupci nálevníků.

 

S každou další a další praktikou je nutné si „pohrát“, zapsat, a ještě několikrát ověřit. Jedině takovými postupy budete o to dále a hlavně obohacený svojí vlastní praxí, které můžete skutečně důvěřovat.

 

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...

Vše dobré do roku 2024 přeje kolektiv DAJANY   Karáskové jako škodiči a karáskové jako miláškové   Karas obecný - Carassius carassius, karas stříbřitý – Carassius gibelio, karas zlatý – Carassius auratus, Závojnatka – Carassius auratus auratus, karas...