Obavy v době dovolených

10.07.2007 | Žádné komentáře

Ať žijí­ prázdniny! To je jistě krédo poslední­ch dnů, zvláště pak u studují­cí­ch a jejich učitelů. Dny volna ale nejsou vždy pouze bezstarostné a sladké, jak se o nich pí­še v románech. Pro chovatele je to naopak starost, jak co možná nejlépe zabezpečit v době dovolené své chovance. Je jedno, zda se jedná o krávy, holuby či rybičky. Protože se ale nachází­me na stránkách věnovaných akvaristice, dovolte, abych se s Vámi podělil o nějaké zkušenosti právě z tohoto oboru.
Hned na začátku bych rád rozdělit tento problém do tří­ rovin.

V té první­ jde o jednotlivá pokojová akvária, která jsou již delší­ dobu zaří­zená a v nichž se život ubí­rá svou cestou. Pochopitelně krom nutné údržby a občasného krmení­.

Jedná-li se v tomto pří­padě o dobu dovolené v délce do čtrnácti dnů, nemusí­te si dělat starosti. Téměř dorostlé, nebo dospělé ryby vydrží­ bez vaší­ nepří­tomnosti tuto dobu bez problémů a dokonce si myslí­m, že rády. Nebojte se, nebude se jednat o hladovku. V déle zaří­zeném akváriu s rostlinami si ryby najdou spoustu náhradní­ potravy a ještě Vám ho vyčistí­. Takovou dovolenou si bez starostí­ dopřejte bez toho, že budete mí­t špatné svědomí­. Je dobré též připomenout, že u akvaristiky je velkou výhodou, že nemusí­te zajišťovat v době své delší­ nepří­tomnosti rybám čerstvý nápoj…!

Je ale nutné, před delší­m pobytem mimo domov, akvárium odkalit, doplnit čerstvou vodu, odstranit zbytečné a závadné předměty a též dobře vyčistit filtrační­ náplň. Je také nutné překontrolovat funkci topení­ a pří­padně i vzduchovací­ho zaří­zení­. Dopadá-li do akvária alespoň část denní­ho světla, umělé osvětlení­ vypněte. Pozor, to pouze v tom pří­padě, nepěstujete-li speciální­ druhy rostlin, přivyklé na pravidelný světelný režim. V tom pří­padě překontrolujte též správnou funkci spí­nací­ho zaří­zení­.
Dobrá rada: Máte-li spolehlivé sousedy či nedaleko své kamarády, zajistěte, aby se tak v tří­denní­ch intervalech podí­vali pouze na funkci technického zaří­zení­. Nic ví­c. POZOR, nikomu nedovolte, aby rybičky v akváriu ve Vaší­ nepří­tomnosti krmil! Věřte, je to moje dobrá praxe a jistě Vám ji potvrdí­ každý, kdo s tí­m má své zkušenosti. Je to velmi důležité a často podceňované. Pouze Vy máte přehled o krmných dávkách a o životě ve Vašem akváriu.
A ještě něco, nekrmte své ryby tzv. do foroty! Zavinili byste hned na počátku své nepří­tomnosti katastrofu.
Zrovna tak máte-li v akváriu několik odrostlých závojnatek a žádné rostliny. V tomto pří­padě zajistěte dobré filtrování­ vody. Závojnatky vydrží­ bez problémů.

Druhý pří­pad je složitější­, ale také řešitelný. To je ten, když máte větší­ počet nádrží­, zavedené chovy a odjí­ždí­te na delší­ dobu z domova.
V tomto pří­padě je též nutné věnovat se před odjezdem technickému zaří­zení­, čistotě akvárií­ a odpojení­ nepotřebných spotřebičů.
Zde ale platí­ jedno velmi zapeklité pravidlo. Totiž, odjedete-li na delší­ dobu od svých miláčků, jistě se Vám nemile odvděčí­. Stává se tak zcela pravidelně a je to takový nepsaný zákon v akvaristice. Vsadí­m se, že se během Vaší­ dovolené porouchá vzduchovací­ kompresor, filtr, topení­ či jiná technika. Nechci strašit s kalamitou, ale tak se to bohužel často stává.
Máte-li tu možnost, a v tomto pří­padě to platí­ dvojnásobně, požádejte pří­tele akvaristu, aby pokud možno pravidelně, Vaše rybí­ hospodářství­ překontroloval.
To je asi to nelepší­ řešení­. Jinak je tu ještě jedno řešení­, ale to neví­m, neví­m…Zkrátka, jde o pravidelné a intenzivní­ pomodlení­.

Intenzitu a vhodnost podávání­ potravy musí­te pak s kolegou pečlivě naplánovat a znovu se přimlouvám, nejde-li zrovna o rozplavaný, nebo několikadenní­ potěr, krmení­ se v době Vaší­ nepří­tomnosti raději vyhněte. Znovu opakuji, dospělé a odrostlejší­ ryby bez potravy čtrnáct dní­ klidně vydrží­. Samotné dospělé ryby potom ještě déle.
Předpokládám ale, že chovatel, který má plánovanou dovolenou a delší­ dobu s ní­ počí­tá, rozhodně před odjezdem ryby cí­levědomě nevytí­rá.

A tí­m jsme se dostali k třetí­ možnosti, té nejzapeklitější­. Je to neplánovaný odjezd. Myslí­m tí­m pobyt v nemocnici či jiné nepří­jemnosti, které se zkrátka čas od času i v životě akvaristy vyskytnou. Jde pochopitelně o potěr, který nekompromisně vyžaduje naši denní­ péči. V tomto pří­padě platí­ jediné pravidlo, není­-li možné zastoupení­ kolegy akvaristy, potěr raději podejte ostatní­m rybám jako potravu. I když si budete myslet, že několikadenní­ plůdek nějaký ten den přežije, nedělejte to. Plůdek sice může do Vašeho pří­jezdu vydržet ží­t, ale již z něj nevychováte zdravé a silné ryby. Takovým rybám se ří­ká podražené a je s nimi ví­ce starostí­ než užitku a radosti. Podražené ryby velmi pomalu rostou, a i když jim budete dodatečně podávat kvalitní­ potravu, již se nikdy nedostanou do té správné kondice.
V tomto pří­padě je lépe připravit chovné ryby k další­mu tření­ a odchovat nový potěr.

A proto, máte-li doma jedno či dvě zaří­zená akvária, nemusí­te se bát odjezdu na delší­ dobu. Zkráceně se dá ří­ci, že dospělým rybám by Váš tří­týdenní­ pobyt neměl nijak uškodit. A nakonec zopakuji těch několik zásadní­ch rad:

Nenechte nikoho, aby za Vás ve vaší­ nepří­tomnosti krmil, raději nechte ryby bez potravy!
Nekrmte před odjezdem do zásoby!
Překontrolujte správnou funkci techniky!
Odkalte akvárium, doplňte čerstvou vodou a vyčistěte filtrační­ hmotu! Poté již nekrmte!
Vypněte zbytečné či doplňkové technické zaří­zení­, včetně osvětlení­!
Máte-li tu možnost, zajistěte si na dobu Vaší­ nepří­tomnosti dohled nad pří­stroji!
A nakonec ještě – překontrolovat zdravotní­ stav ryb.

Hezkou dovolenou Vám za kolektiv fy. DAJANAPET přeje Jiří­ Růžička.

Foto – Hemigrammus rhodostomus

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2007
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...