Hemigrammus rhodostomus – novoroční­ rybka

29.12.2006 | Žádné komentáře

Tato nádherná hejnová rybka, velikosti něco málo přes čtyři centimetry, je známa již ví­ce jak osmdesát let. Pochází­ z dolní­ho toku řeky Amazonky.
Její­ krása vynikne v hejnu, ve kterém je její­ projev přirozený a vybarvení­ nejintenzivnější­. Jednotlivě chované ryby se skrývají­ a jsou méně vybarvené. Stalo se mi, že jsem zapomněl jednu rhodostomu v akváriu mezi jinými rybami. Než jsem si jí­ všiml, bylo to druhý den při krmení­, adoptovala ji již skupina ryb Nannostomus marginatus. Proplouvala s nimi zarostlé akvárium a dělala, jako že k nim patří­. Je to pochopitelné a z tohoto pří­padu se dá odvodit, jak je pro hejnové ryby splolečnost důležitá.
Sameček je menší­ a podstatně ští­hlejší­. Vyhovuje jim voda teplejší­. Dobré je zvolit 25 – 26 °C. Pro výtěr se může teplota zvýšit na 28 – 29 °C.
A proč novoroční­? Když jsem před lety dostal od kamaráda několik těchto ryb, zpočátku jsem měl problém s výtěrem. Tedy, výtěry se dařily, ale vývojová voda ne. Až jsem zvolil vodu velmi měkkou, vodivost 22mS (mikrosiemens) a téměř nulovou uhličitanovou tvrdost. Kyselost 6,2 pH.
Je dobré dodržet kyselost max. do 6,5 pH. Při vodě s hodnotou blí­ží­cí­ se k 7pH, tedy k neutrální­ hodnotě, se jikry též lí­hnou, ale podstatně nenší­ množství­.

Potom se výtěr i s normální­m vývojem jiker zdařil. No a první­ potěr se z jiker lí­hnul právě na Nový rok. Od té doby jim ří­kám novoroční­.
Ještě bych se rád zmí­nil o jedné osobitosti, která je pro tuto rybku typická. Tetra červenoústá, to je její­ správný český název, se tře zásadně těsně před rozednění­m. Je to důležité vědět i pro její­ druhou, již ne tak typickou vlastnost. S velkou chutí­ poží­rá své jikry. Je nutné vložit do elementek třecí­ rošty, jinak o snůšku přijdeme. To se děje právě při rozední­vání­. Stačí­ nepatrné světlo a snůška bez třecí­ho roštu je pozřena.
Jiker má poměrně malé množství­ a tak není­ rozhodně tak plodná jako např. tetra neonová či neonka červená. Jikry jsou čiré. Na rozdí­l od tetry neonové, u které jsou zbarveny slabě čajově.

Tato tetra má ráda čerstvou, čirou vodu. Zvláště její­ potěr. Z vlastní­ zkušenosti můžu napsat, že častá výměna čerstvé vody potěru velmi prospí­vá. Pozor ale, voda musí­ být stejné teploty a neměla by mí­t pří­liš rozdí­lné hodnoty chemické. Pochopitelně, že můžeme postupně přilévat vodu tvrdší­ tak, jak to děláme u jiných ryb vytí­raných v extrémně měkké vodě.
Potěr je poměrně odolný a dá se velmi dobře odkrmit Artemií­. Roste zpočátku rychle, ale později jeho růst stagnuje a dorůstá pomaleji.
A jako vždy, pozor na překrmování­ potěru. Jak jsem již napsal, potěru vyhovuje čirá a čerstvá voda. Je pravda, že tělní­ stěna je oproti ostatní­m problematickým tetrám odolnější­, ale vše má své meze. Přemnožení­ dravých nálevní­ků je těžko kontrolovatelné a v určité fázi potěru již nepomůžete. Je tedy lépe udržovat vodu čirou a neriskovat tak zmar potěru.
Je nádherné sledovat hejno dorůstají­cí­ch teter červenoústých jak proplouvají­ čirou vodou mezi rostlinami. Velmi se mi osvědčila kapradina rodu Microsorium.
Zvláště, když použijeme efekt bodové lampy, která osvětlí­ určitou část akvária. Tetry potom dokonale dokreslují­ celý obraz pralesní­ho břehu.
Doporučuji tyto nádherné ryby k jiným mí­rumilovným rybám či jiným hejnovým tetrám. S různými druhy neonek tvoří­ potom neproblematickou obsádku akvária. Hemigrammus rhodostomus patří­ k rybám, které jsou tzv. čistotné a neovlivňují­ tak významně chemizmus vody. Můžete si tak dovolit větší­ hejno těchto rybek. Nebude tak pouze hezčí­ při pohledu, ale bude to mnohem ví­c vyhovovat samotným rybkám.

Přeji tedy mnoho štěstí­ v Novém roce při chovu i odchovu těchto nádherných hejnových, novoroční­ch teter.

Jiří­ Růžička

Foto: Hemigrammus rhodostomus

Ohodnoťe, prosím, článek

4.75/5 (4)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2006
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...