Vzkazy 2009/22

1.11.2009 | Žádné komentáře

Tento týden se proti mně vše spiklo a z důvodu posledního kolapsu, tedy z důvodu aplikace nového operačního systému do zcela nového počítače, je téměř nemožné odeslat tento článek. Doufám tedy, že se nakonec podaří ho umístit na stránky Dajanapet a odpovědět tak na některé dotazy.
Nejprve ale, tak jako již několikrát v minulosti, bych rád upozornil na skutečnost, že dotazy na dříve uvedené články se téměř nedají zodpovědět. Z důvodu zálohování před novou instalací jsem procházel články rok i více staré a našel pod nimi nově datované dotazy, které jsem z pochopitelných důvodů nemohl číst. Abych na všechny mohl odpovědět, musel bych každý týden prolistovat téměř dvě stě článků a to je nemožné. Prosím tedy, budete-li psát jakýkoliv dotaz či reakci pod článek, pište ho pod poslední uvedený, děkuji.
„Zelená voda“
Tento již téměř etablovaný termín se používá pro situaci, kdy se voda v akváriu začne z „ničeho nic“ barvit dozelena. Může se jednat o akvárium již delší dobu v provozu, nebo o úplně nově zařízené akvárium, kde se ještě nevytvořila dostatečná bakteriální činnost. Jedná se o jednobuněčnou řasu, která je viditelná právě jako zelený zákal ve vodě. Tento zákal je většinou ještě v kombinaci s masovým výskytem nálevníků. Dosáhne-li hustota takového biologického zákalu tmavého zabarvení, může být živým tvorům v akváriu nebezpečná.
Důvodů je hned několik. Příliš velký počet ryb v akváriu vzhledem k jeho velikosti. Překrmování a s tím související přebytek živin ve vodě, nadbytek osvětlení a nejčastěji je to kombinace těchto důvodů. Objeví-li se ve vašem akváriu zprvu zelenkavý nádech a posléze v krátké době je voda téměř neprůhledná, je nutné si uvědomit poslední kroky při zacházení s akváriem. Je docela dobře možné, že jste do akvária vpustili nové hejno ryb a teď více krmíte. To je zásadní chyba! Je logické dospět k názoru, že po zakoupení nových ryb do akvária je nutné též více krmit. Právě naopak. Biologický systém v akváriu(nitrifikační bakterie) je přivyklý na odbourávání dusíkatých látek v určitém – zavedeném množství a pojednou se přísun znečištění zvýší.
Tvorba biosystému ve Vašem akváriu není zdaleka tak rychlá, jako možná tvorba dusíkatých látek tvořená z podávané potravy, nebo z výkalů ryb. To platí zvláště u nových akvárií, kde se celý systém teprve formuje. Přidáme-li tedy do akvária nové obyvatele, omezíme podávání potravy na nutné minimum, nebo přestaneme krmit po určitou dobu vůbec. Postačí tak týden, a poté velmi pozvolna začneme s krmným režimem.
Osvětlení
Další důležitá veličina je osvětlení a jeho intenzita. Není jedno, zda svítíme pouze několik málo hodin denně, nebo svítíme-li celý den. Biologický systém v akváriu je na osvětlení též závislý a velmi citlivý. Rozhodně funguje lépe akvárium s pravidelným osvětlením, než akvárium, které se osvětluje pouze několik málo hodin denně a ještě k tomu nepravidelně. Zkuste dát do okna v letním období sklenici s vodou. Po několika málo dnech se v ní voda začne zelenat, až se se značným zápachem změní na toxickou břečku. Něco podobného se začne při nedostatečné péči dít i ve Vašem akváriu, ale mnohem pomaleji. Tím více nebezpečný tento proces je. Záleží též na počtu rostlin v akváriu a to z toho důvodu, že ty dokážou odčerpávat poměrně značné množství přebytečných živin a tím pomáhají celému biosystému. Tedy, při nadbytečném osvětlení se objeví zelené řasy téměř vždy a je jenom na nás, abychom dokázali vytvořit kompromis, mezi nadbytečným osvětlením a ještě nutným osvitem.
Snad nejčastější výskyt zelených jednobuněčných řas je v akváriích umístěných u okna, kam svítí v denní dobu slunce. Taková akvária je nutné buď přestěhovat do temnějšího kouta místnosti, nebo dobře zastínit. Nejvýznamnější a nejnevhodnější pro změnu chování života v akváriu je střídání ročního období a s tím i různá doba denního osvětlení.
Co k tomuto problému dodat nakonec? Překontrolovat funkčnost filtru, provádět jeho pravidelnou údržbu i celého akvária, omezit počet chovaných živočichů s přihlédnutím k velikosti akvária, nepřekrmovat a zvolit přiměřený druh zdroje světla a dobu osvětlení. Takže konec konců, nic nového pod sluncem.
Živorodky a jejich projevy před porodem, tedy před vrhem
V dalším dotazu mám popsané „podivné“ chování Black molly. Pisatelka se obává o její zdraví a ptá se, zda jde vůbec o nějakou nemoc. Black Molle se v poslední době zvětšilo bříško a neustále se schovává do temných koutů akvária. Vážená paní Jarmilo, podle mne je Vaše Black Molla prostě březí. V takových případech se většinou samičky živorodek straní ostatních ryb v akváriu a vyhledávají klidné místo pro porod. Není-li v daný čas pro vrh mláďat vhodný prostor a klid, dokáže samička porod, tedy vrh pozdržet i o mnoho hodin.
Je ale malá pravděpodobnost, že ve společném akváriu nějaký ten potěr zbude. Máte-li ale akvárium dostatečně zarostlé rostlinami a jsou-li v něm různé úkryty, uvidíte, že se přece jen nějakého toho mimča dočkáte. Chcete-li ale zachovat celý vrh, musíte umístit samičku před porodem do jiného akvária a ještě k tomu s porodničkou. Toto zařízení se používá v mnoha provedeních, ale nejčastěji se používá jakási síťovka, do které se umístí živorodka či živorodky a nechají se volně plavat. Při porodu mláďata opustí matku, proplavou oky sítě a dospělé ryby pak na ně již nemohou.
Mimochodem, kanibalismus je u těchto živorodek běžný jev. Doporučuji článek z 21.3.2009, tam se dovíte o živorodkách o něco více.

Foto: Klasický zákal vody v akváriu jednobuněčnou řasou.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2009
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...