Hezký den přeji všem chovatelům

9.05.2007 | Žádné komentáře

Hned na začátku článku se musí­m k něčemu přiznat. Dotazy, které chodí­ na moji adresu neukládám. Zkrátka, když dotaz zodpoví­m, tak ho prostě vymažu. Zpočátku jsem ukládal veškeré podklady, ale když jsem jich napočí­tal téměř sedm set za dobu kratší­ než půl roku…
A tak prosí­m Janu, které dluží­m odpověď, aby se ozvala, protože její­ adresu jsem omylem smazal s poslední­ odpovědí­. Pro upřesnění­: jednalo se o prasklé akvárium.

Když se, asi tak v polovině minulého roku, ptal náš čtenář na vybudování­ a organizaci domácí­ lí­hně, netušil jsem, kolik zájemců se do dnešní­ho dne ozve. Jsem tí­m mile překvapen a tak nakonec přece jenom myslí­m, že dobrá tradice akvaristiky v Čechách hned tak nezanikne.

Rád bych ještě k tomuto tématu dodal, že představy každého z Vás se dosti liší­, což je samozřejmé, ale jedno je nutné pochopit hned od počátku. Zbudujete-li lí­heň, ve které má vzniknout intenzivní­ chov akvarijní­ch ryb, nepočí­tejte se dny volna, ani s delší­ dovolenou. To je snad jediný limit, který není­ možno pominout. Možná si mnozí­ neuvědomí­, že když se řekne odchov ryb, je již jedno bude-li se vytí­rat deset či sto párů ryb. Sto kusů potěru potřebuje tu samou péči jako tisí­c, jen Vám to zabere denně méně času. Ale musí­te denně, jinak celá snaha vyjde naprázdno.
Zkrátka, rozplave-li se potěr v pátek, není­ nemožné se o něj postarat až v pondělí­ s tí­m, že je před námi sobota a neděle. V pondělí­ již s potěrem neuděláte nic!

Pochopitelně, že je možné načasovat výtěry tak, aby v době zamýšlené dovolené, nebo volna nebyly právě rozplavané potěry v nádrží­ch. Je ale nutné neopouštět na dlouhou dobu ani dorůstají­cí­ potěr a chovné ryby.
Pochybuji, že by někdo opustil „rozjetou“ lí­heň a svěřil ji třeba sousedovi, laikovi. Vsadí­m se, že zrovna v tu dobu se přihodí­ nečekaná událost a po návratu z dovolené se dočkáte velmi nepří­jemného překvapení­. Myslí­m, že když se zeptáte kteréhokoliv zkušeného akvaristy na nečekané události v době jejich nepří­tomnosti, jistě se dočkáte velmi květnatého vyprávění­.

Moje poslední­ zkušenost.
Ke vzduchování­ použí­vám japonské kompresory určené právě pro akvaristiku. Jsou to geniální­ mašinky a nemusí­te, až na maličkosti, na ně sáhnout několik let. Měl jsem v provozu již tři roky kompresor, který šlapal jako hodinky. Odjel jsem pouze na dva dny ke známému a při návratu se ryby již „modlily“ u hladiny. V tomto pří­padě jsem to ještě stihl, ale být na výletě o den či dva déle, dočkal bych se katastrofy.

Jde totiž o čas. Budete-li muset znovu dochovat chovné ryby a čekat na nový potěr, přijdete minimálně o rok drahocenného času. Nehledě na již ustálené formy, které se šlechtí­ mnoho let. V tomto pří­padě jde opravdu o vážnou a nenahraditelnou ztrátu.
Rád bych k tomuto dodal, že při obnovování­ chovu najednou zjistí­te, že kvalitní­ ryby, kterých bylo kolem Vás ještě před několika lety habaděj, nejsou dostupné a budete je pracně shánět.

Rád bych se též zmí­nil o technice v lí­hní­ch. Je to kapitola sama pro sebe a když to vezmu do důsledku, nemusel by člověk téměř celý den do chodu lí­hně zasáhnout. Existují­ již automatizované systémy, které si umí­ ohlí­dat v podstatě celý provoz. Použí­vá se tam, kde je veliký nárok na čas a kde by se za celý den nedala fyzicky stihnout veškerá údržba. To je v profesionální­ch lí­hní­ch a skladech ryb, tedy i v akvaristických velkoobchodech.
Ale i přesto, že se jedná o moderní­ a spolehlivou techniku, je i tam lidská pří­tomnost nepostradatelná.

Mohu-li mluvit sám za sebe, vyzkoušel a sám jsem navrhl a použí­val několik těchto technických zaří­zení­, ale nakonec jsem se vrátil k původní­mu stylu práce. Tí­mto také odpoví­dám na dotaz, jakou techniku bych do lí­hně doporučil.

Jsou určitá zaří­zení­, bez kterých se akvarista neobejde. Jsou to vzduchovací­ kompresory, filtry, osvětlení­, čerpadla, termostatické vytápění­.
K tomu můžeme vyjmenovat ještě různé „mašinky“ pro úpravu vody, jako je kolona na změkčování­ vody, ozonizátor, UV lampa a třeba i elektronické pří­stroje na měření­ hodnot vody.
Dále se použí­vají­ automatické dávkovače krmení­, stmí­vací­ reostaty, alarm systém pro identifikaci poruch technického zaří­zení­, dávkovače léčiv a pufrů, nejrůznější­ systémy výměny vody s automatickými ventily a v poslední­ době i celé vodárny, které umí­ vodu recyklovat a vrátit rybám do nádrží­. To souvisí­ s úsporou odběru vody, která je v dnešní­ době ekonomicky velmi náročná.
To celé pochopitelně, jak jinak, hlí­dají­ počí­tače.

Ne, neděste se! Toto je opravdu skutečnost, ale je pouze na Vás, jakou nejnutnější­ techniku si pro provoz ve Vaší­ lí­hni poří­dí­te. Je opravdu na každém z nás, co považujeme za nutné. Jeden můj známý, akvarista, je fanda již mnoho let do počí­tačů. Přál bych Vám vidět, co všechno již vyzkoušel…

Vrátí­m se tedy k základní­ myšlence. Chápu majitele velkých chovných zaří­zení­, že si pomáhají­ všemožnou technikou, ale pro chovatele akvaristu, myslí­m toho, který svým koní­čkem a třeba i prací­ žije, je přetechnizovaná lí­heň zbytečnou a dokonce nechtěnou nadstavbou.

Z vlastní­ zkušenosti ví­m, že každodenní­ starost o ryby v akvárií­ch je mi potěšení­m a to, že musí­m denně odkalit a udržovat všechna akvária je nutností­ i pro život v nich. Při údržbě mám totiž čas na kontrolu zdravotní­ho stavu ryb i každého akvária.

V žádném pří­padě tí­mto článkem nechci kritizovat přetechnizovanost v chovech. To je opravdu na každém z nás a je pravda, že mnohé druhy ryb by dnes bez moderní­ techniky ani nešly chovat či odchovávat.

Přeji Vám tedy šťastnou ruku při výběru a použití­ vhodné techniky pro chod Vaší­ lí­hně.

Jiří­ Růžička

Foto: Omluvám se, ale při odeslání­ minulého článku došlo ke komplikaci a tak posí­lám foto dnes.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2007
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...