Vzkazy 17

2.05.2007 | Žádné komentáře

Dobrý den, přeji Vám všem krásný květen. S dnešní­ tématikou vykročí­m tak trochu na tenký led. Jde o zákaly vody v akváriu. Je to téma nevděčné a dosti složité. Proč? Není­ tak zcela jednoduché psát o pocitech a intuici. U zákalů vody totiž tyto dva vjemy mnohdy potřebujeme.

Asi bych měl rozdělit zákaly vody na ty poměrně jasné a na problematické.
V tom první­m pří­padě jde o zákaly vody, které se dokonce dají­ předpovědět a patří­ již téměř do akvaristické latiny.

Zákal vody mléčného zabarvení­ po zaří­zení­ nového akvária. Většinou jde o mohutné rozmnožení­ jednobuněčných mikroorganismů. Tento zákal je velmi nepří­jemnou záležitostí­ a když nejste vědomostně vybaveni, může Vás dosti potrápit. Ve skutečnosti s ní­m lze ale poměrně snadno „zatočit“.
Tento zákal čí­há právě na akvaristy začáteční­ky a je to většinou první­ problém, který je očekává po založení­ nové nádrže. Jde o to, abyste již od začátku dodržovali jistá pravidla.
Musí­m znovu připomenout onu základní­ vlastnost akvaristy, kterou je trpělivost. Tedy, akvárium včetně založení­ dna a dekorace, zasazení­ rostlin ano, ale ryby opravdu až po několika dnech. Nechte v provozu filtr a vyčkejte, až se voda v akváriu stane křišťálově čistou. Potom akvárium obydlete živými tvory. Nelze ří­ci kolik dní­ tato fáze trvá, protože, jak jsem již mnohokrát psal, je voda u každého z nás rozdí­lné povahy. Doporučuji týden či dva.
Po vpuštění­ živočichů nastává právě ten kritický okamžik. Většina začí­nají­cí­ch akvaristů začne s radostí­ krmit. Ta radost se projevuje povětšinou tí­m, že rybám jak se ří­ká přilepšujeme. A problém je na světě. Voda se začne přesycovat živinami a to je právě to prostředí­, ve kterém se mikroorganismům tuze daří­. Přemnoží­ se natolik, že tyto nepatrné tvorečky vidí­me později jako tzv. mléčný zákal.
Zásady: nechat čerstvou vodu v akváriu dobře odstát a přefiltrovat, zpočátku velmi umí­rněně krmit, často pozorovat bystrým okem dění­ v akváriu.
Důležité upozornění­. V pří­padě, že se i přes tato opatření­ mléčný zákal vytvoří­, vodu v akváriu nevyměňujeme! Je dobré omezit krmení­ na minimum, či krmení­ naprosto vynechat a zvýšit účinnost filtru. Po několika dnech se voda v akváriu vyčistí­.
Nemějte obavu o ryby, když nebudete nějaký čas krmit. Máte-li ryby odrostlé, nebude pro ně týden bez potravy žádný problém.

Zelený zákal. Je to zákal, který se objevuje téměř pravidelně v přesvětleném akváriu, kde ještě naví­c hojně krmí­me. To je vhodné prostředí­ pro tvorbu zákalu, který je tvořen jednobuněčnými řasami. Znovu tedy musí­me zvážit zda je správně nastaven provoz akvária a zda jeho umí­stění­ není­ v nevhodném mí­stě. Tyto chyby musí­me rychle napravit. Akvárium zastí­nit směrem od denní­ho světla, pří­padně se ujistit, že nepřesvětlujeme světlem umělým. Odkalit dno a vyměnit nejméně třetinu vody. Na nutnou dobu přestat krmit a na maximum nastavit výkon filtru. Budete-li takto postupovat, zákal zmizí­ po několika málo dnech.

Zákal zaviněný mechanickými nečistotami. Tento zákal je běžný tam, kde je akvárium přerybněné, nebo kde se neodborně či nedostatečně věnujeme jeho provozu. Tento zákal se též objeví­ při nedostatečné údržbě akvária a hlavně filtru. Filtr je velmi důležitou součástí­ akvária a právě na něm záleží­ při „léčbě“ tohoto zákalu. Vhodná volba filtru pro akvárium je důležitá a nelze všeobecně doporučit. Nelze doporučit právě proto, že máme všichni rozdí­lnou představu o chodu akvária. Uvedu pří­klad: Do stolitrového akvária můžeme zakoupit filtr, který je již z továrny vybaven návodem, jenž nás ujišťuje, že právě tento filtr je kapacitně pro takto velkou nádrž vhodný. Jenže to vše je mí­něno všeobecně. Předpokládá se, že filtr bude sloužit v akváriu s normální­m provozem. A právě ten normální­ provoz je v akvaristice velmi abstraktní­ pojem. Kolik litrů vody použijeme na jednu rybu? V knihách se uvádí­ mnohdy 3-4 litry. To je přibližně 20-30 ryb do stolitrového akvária. Souhlasí­m, ale pokud se jedná např. o malé tetrovité ryby. Ale zkuste dát do takového akvária 30 závojnatek, nebo nevhodných druhů cichlid. To nelze.
Představa začáteční­ka o obsádce nového akvária není­ a ani nemůže být konkrétní­. Jde tedy o budoucí­ zkušenost, to je ale téměř vždy vykoupeno životy chovaných tvorů.
Jde tedy alespoň o základní­ vybavenost teoretickými znalostmi. Nakonec, internet je dnes nekonečnou studnicí­ informací­ a pochopitelně nejen o akvaristice.
Je tu hlavně ta možnost osobní­ho kontaktu se zkušenými chovateli. Využijte ho!

K těm problematickým zákalům vody patří­ právě ty, které se předchozí­m kategorií­m nepodobají­. Zelená není­ zelená, ale spí­še šedivá, mléčná je spí­še tmavě šedivá a tak podobně. V těchto pří­padech se právě uplatní­ chovatelská zkušenost a intuice. Těžko odhadnout kolik chovatelů má k dispozici takovou výbavu, aby určil přesně původ takového sporného zákalu. A tak si myslí­m, že hlavně zkušenost a zmiňovaná intuice je právě ta laboratoř, co nakonec zjistí­ pří­činu. Mnohdy se stává, že pří­čina zákalu zůstane neobjasněna. To v takovém pří­padě, kdy zákal po několikadenní­m úsilí­ chovatele o jeho potlačení­ zmizí­ sám.

Z vlastní­ zkušenosti ví­m, že se čas od času setkávám se situacemi, kdy si zpočátku nejsem jist, co že se to vlastně v akváriu děje. V takových pří­padech je nutné velmi ostražitě pozorovat ryby, zda na ně zákal nemá zásadně negativní­ vliv. Je nezbytné sledovat nemění­-li se jejich zabarvení­, nebo fyzické projevy(zrychlené dýchání­, shromažďování­ v rozí­ch akvária, plavání­ hlavou dolů či naopak, nemění­-li se poloha šupin na těle…).
To nám může sloužit jako vodí­tko k další­ diagníłze.
Zákaly blí­že neurčitelné mohou být způsobeny přemnožení­m dravých druhů nálevní­ků a mnoha jinými škodlivými činiteli. Jde tedy o to, abychom v takovém pří­padě nenechali negativně působit nežádoucí­ vlivy na živočichy v akváriu.

Stává se ale, že ryby či jiní­ živočichové zákal jakoby ignorovali. V tom pří­padě je dobré nádrž preventivně odkalit(vyměnit max. třetinu vody), očistit i zevnitř přední­ sklo, dobře propláchnout vlažnou vodou filtr(pozor, nikoliv v saponátu, nebo v horké vodě) a zkontrolovat kvalitu vody dostupnými prostředky. Myslí­m tí­m pH, tvrdost vody a pří­padně i vodivost.

Zákaly se mohou objevit i tam, kde se stala katastrofa v podobě odumření­ kolonií­ bakterií­. Proto ta měření­. Ostatně, vodu v akváriu a její­ kvalitu bychom alespoň jednou týdně měli měřit i když nehrozí­ žádná katastrofa. Můžeme tak předejí­t mnoha potí­ží­m. Kyselost vody nám může např. docela dobře prozradit, že překrmujeme, nebo že krmí­me nevhodnou potravou.
Máme-li v akváriu problémy s kyselostí­ vody, může to též znamenat, že voda je z nějakého důvodu nestabilní­(voda pří­liš měkká). Je dobré tedy častěji vodu odkalit a doplnit čerstvou.

Protože je ale mnoho možností­, jak se spojit po internetu se zkušenými chovateli, je dobré se před radikální­m zásahem vždy s nějakým spojit. Napří­klad v našem servisu na stránkách www.dajanapet.cz.

Zdravé akvárium bez problémů Vám přeje Jiří­ Růžička.

Foto: Náš kocour Pí­šek. Veliký „odborní­k“ na závojnatky. Tak se dovede nacpat do stojanu s akvárii, když je „studuje“!

Ohodnoťe, prosím, článek

4.93/5 (14)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2007
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...