Voda „normální“ a voda vývojová (1)

15.12.2006 | Žádné komentáře

Mohl bych opsat, nebo napodobit snad stovky článků, které jsou na toto téma již napsány v časopisech a knihách. V poslední­ době je jich jistě mnoho i na internetových stránkách, ale rád bych spí­še shrnul podstatná fakta pro širší­ čtenářskou veřejnost, začí­nají­cí­ akvaristy a také jako reakci na dotazy, které mi přišly hlavně po vydání­ článku o tetře neonové.

Co to je „vývojová voda“?
Tento pojem se použí­vá pro takovou vodu, ve které se lí­hnou jikry určitých druhů ryb. Jde o to, že akvarijní­ ryby pocházejí­ nejen z tropického pásma celého světa a kvalita i hodnoty vody se tedy pro ten určitý rybí­ druh mnohdy liší­. Abychom dokázali zdárně ryby odchovat, musí­me jim alespoň napodobit důležité hodnoty vody, v které se jejich jikry v pří­rodě vyví­její­. Tedy hodnoty vody z jejich domoviny. Takové vodě potom ří­káme „voda vývojová“.
Ne vždy musí­ být ale vývojová voda složitě upravovaná. Pro mnoho druhů ryb postačí­ voda vodovodní­, odstátá a dobře provzdušněná. Jikry těchto druhů ryb jsou dosti tolerantní­ na chemické složení­ vody. Nesmí­me ale zapomí­nat též na její­ hodnoty fyzikální­, např. teplotu a pohyb.
Pro účely zjištění­ či úpravy vody měří­me základní­ hodnoty. Jsou to: tvrdost vody, její­ kyselost a el.vodivost.
Tvrdost vody se měří­ celková (dGH) a uhličitanová (dKH). (Použí­vá se titrační­ kapalina)
Kyselost vody pH se odečí­tá ze stupnice od 1 do 14. Přičemž neutrální­ je 7. Od 7 ní­že mluví­me o kyselosti a od 7 výše o zásadě. (Měří­me buď elektronickým pří­strojem, nebo též titrací­.)
Vodivost vody měří­me v mikrosiemensech (mS). (Měří­ se elektronickým konduktoměrem.)
Vodivost vývojové vody se pro ryby mění­ s původem výskytu. A tak použí­váme vývojovou vodu od několika mS až do hodnot vodivosti několika tisí­c mS.

Voda je jistě pro akvaristiku velmi důležitá. Je to ale nesmí­rně proměnlivá a různorodá veličina. Jako základ pro chov akvarijní­ch ryb je v převážné většině použí­vána voda vodovodní­. No a to je právě ten oří­šek. Pojem „vodovodní­ voda“ je velmi obší­rný a postačí­ většině lidem k tomu, aby si řekli, že je to voda pitná. Je dobré napsat, že tomu tak většinou opravdu je.
Postačí­ ale, když se začnete zají­mat napří­klad o akvaristiku a tu zjistí­te, že pojem „vodovodní­ voda“ je nesmí­rně zají­mavý, ale i spletitý problém.
Vodovodní­ voda v Plzni má jiné hodnoty než vodovodní­ voda napří­klad v Ostravě. Nemusí­te ale chodit ani tak daleko. Rozdí­lné hodnoty vody najdete dokonce i v jednom městě. Záleží­ na tom, kolik vodní­ch zdrojů ono území­ napájí­. Měl bych ještě dodat, že chemické a fyzikální­ hodnoty vody se během roku mění­ dokonce i u vody odebí­rané z jednoho kohoutku. Proto je dobré mí­t přehled i o zdroji použí­vané vody z vodovodu.

V dnešní­ době si mnohem méně akvaristů než dří­ve, jezdí­ pro vodu do pří­rody. Je to z toho důvodu, že existují­ profesionálně vyráběné pří­stroje, které umí­ vývojovou vodu vyrobit právě z vody vodovodní­. Je to časově velmi úsporné. Budete-li odchovávat větší­ množství­ ryb, je to výhodné i po stránce ekonomické.

V podstatě jde o to, odstranit ze vstupní­ vody co nejví­ce minerálů. Jednoduše řečeno, vyrobit si vodu demineralizovanou s téměř nulovou vodivostí­, z které následně vyrobí­te vodu podle požadavků ryb, jež hodláte vytí­rat.

Použí­vají­ se v podstatě dva způsoby, jak demineralizovanou vodu zí­skat z vody vodovodní­. Buďto použijete poměrně mladou metodu membránové separace tzv. reversní­ osmosu, nebo dáte přednost déle použí­vanému postupu a tí­m je kolona pro demineralizaci vody.
První­ zaří­zení­ pracuje na principu separace vody na velmi jemných sí­tech(membránách). Nevýhoda je snad ta, že je značně odpadové. Při dnešní­ ceně vody je tedy ekonomicky náročnější­.
Druhé zaří­zení­ je téměř bezodpadové a použí­vají­ se při něm tzv. ionexy. Jsou to makromolekulární­ polyelektrolyty. Známé ionexové kolony, v nichž se použí­vá pro úpravu vody katex a anex.
Existují­ pochopitelně ještě destilační­ pří­stroje, které vyrábějí­ vodu destilovanou. Ta se ale vyrábí­ tzv. teplou cestou a je ekonomicky náročná. Pro akvaristiku bohatě postačí­ ony dva výše popsané způsoby.

Při použití­ ionexové kolony docí­lí­te lepší­ch výsledných hodnot. Voda má téměř nulovou vodivost. Po regeneraci ionexové kolony můžete naměřit výslednou hodnotu až 5mS. Což u reversní­ osmosy docí­lí­te pouze při velmi měkké vstupní­ vodě.

Foto: Loricaria sp. Red

(Označení­ „ms“ je zkreslené převodem)

Ohodnoťe, prosím, článek

3/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2006
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...