Pozor na překrmování­ (3)

4.10.2006 | Žádné komentáře

Umělá, tj. sušená, gelová a jinak technologicky zpracovaná potrava pro ryby. Tak se ří­ká potravě, která prošla lidskýma rukama a byla jakkoli upravovaná. Do tohoto výčtu patří­ i potrava mražená. Není­ to zdaleka jen pří­rodní­ potrava, která se po vyčištění­ plní­ do různých obalů a hluboko zamrazuje. Jde také o různě zpracované masné komponenty. Jedná se napří­klad o hovězí­ a vepřové srdce, drůbeží­ a z toho hlavně srdce z krůt, filé, veškeré ryby(jsou bohužel podceňované) a mnoho směsí­ s pří­davkem vitamí­nů i barviv. Zamrazují­ se též rostlinné složky jako např. špenát, vařený hrách, fazole, kopřivy. Všechny tyto jmenované a ještě jiné složky rybí­ potravy se nakonec ještě různě kombinují­ a vznikají­ tak neskutečné směsi, na které jsou akvaristé ale právem hrdí­ a každý si myslí­, že svým rybám dává to nejlepší­! Je to pochopitelné protože tyto zaručené směsi jsou mnohdy výsledkem mnohaleté praxe. Zají­mavostí­ je to, že tyto směsi nemusí­ fungovat u každého stejně. Proč? Záleží­ na druhu chovaných ryb, na stylu krmení­ každého akvaristy a také na chemické i fyzikální­ kvalitě vody. A jsme zase na začátku. Je zkrátka nutné ří­ci, že u těchto směsí­ a jednotlivě vyráběných krmiv záleží­ na konkrétní­ch podmí­nkách a zvycí­ch každého akvaristy. Krmení­ s nimi je tedy ví­ceméně individuální­ záležitostí­.

Proto se profesionální­ výrobci snaží­ vyrábět stálá a kompaktní­ krmiva, která jsou použitelná, i když s malými výjimkami, pro každé akvárium. Stačí­ si potom vybrat podle druhu chovaných ryb. Je pravda, že v moderní­ch chovech dávají­ profesionálové též přednost průmyslově vyráběným krmivům. Je to proto, že moderní­, prodávaná krmiva, jsou kvalitní­ a chovatel tak nemusí­ ztrácet čas výrobou potravy, ale věnuje se plně chovu. Nedá se to ale ří­ci všeobecně. Je zcela pochopitelné, že snad každý akvarista si i v dnešní­ době čas od času vyzkouší­ nový nápad. Je to v pořádku a také proto vznikají­ nové druhy krmiv!
Všeobecně se dá ří­ci, že potrava, kterou lze v odborných obchodech zakoupit je vyráběná tak, aby opravdu „fungovala“. Stává se pravidlem, že se deklarované vlastnosti výrobku opravdu neliší­ od skutečnosti. Znamená to ale i to, že uměle vyrobená potrava rybám chutná. Prostě ji rády přijí­mají­. A zde je další­ nebezpečí­. Nebezpečí­ z překrmení­.
Akvarista profesionál má jistý režim či zkušenosti a ze své praxe dobře ví­ co to je překrmit. Překrmení­ pro něj totiž je zbytečná práce naví­c, kterou musí­ neodkladně vykonat.
Mnohdy to znamená zdlouhavou a nepří­jemnou piplavou práci, zvláště jedná-li se o potěr.

Vraťme se ale k běžné pokojové nádrži a našim rybám. Zvolili jsme nenáročné ryby, které naví­c neznečišťují­ tolik vodu, jako jiné, náročnější­ druhy a tak se budeme věnovat jim.
Všeobecně se dá ří­ci, že potrava univerzální­, která se zřejmě prodává nejví­ce, je vhodná, ale…
Je pravda, že i při největší­ snaze výrobců vyrobit potravu kvalitní­ s kompletní­ nutriční­ hodnotou, se stále vyplatí­ nekrmit pouze jí­. Z mé vlastní­ zkušenosti můžu navrhnout krmný plán na celý týden asi takto: V první­ řadě si řekněme, že krmný týden má šest dní­. Sedmý den věnujeme údržbě, nekrmí­me! Jak jsem již uvedl, požehnání­m pro Vaše akvárium je pravidelný odjezd celé rodiny na ví­kend. Neděje-li se tak, zvolte si kterýkoliv den v týdnu. Při údržbě stačí­ vyprat filtr ve vlažné tekoucí­ vodě a vyměnit část vody v akváriu za vodu čerstvou. (Musí­m opět upozornit, že při praní­ filtrační­ hmoty nesmí­te použí­t v žádném pří­padě jakoukoliv chemii!) Vodu můžete doplňovat hadicí­ rovnou z vodovodu, ale potom vyměňte maximálně 15% obsahu nádrže. Je to z toho důvodu, aby nepoklesla pří­liš teplota vody v akváriu. Rozhodně by to nemělo být o ví­ce než o 2 °C. Doporučuji jeden tip: před tí­m, než začnete vodu z vodovodu točit pří­mo do akvária zkontrolujte v čisté sklenici její­ průzračnost. Zdá-li se vám zakalená či jinak zabarvená, výměnu odložte!
Doplňujete-li vodu hadicí­, zvolte pomalé doplňování­. Nejlépe je vodu nechat pouze kapat. Potom ryby ani nepoznají­ rozdí­l teploty.
Při takové údržbě, jednou týdně, se nemusí­te bát katastrofy ve vašem akváriu. Nebudete-li krmit např.celých 14 dní­ z důvodu dovolené, nemusí­te zajišťovat ani výměnu vody a proprání­ filtrů. Celé akvárium to bez úhony přečká.
Přistupme ale ke krmení­. Máme tedy šest dnů. Zvolí­me si základní­ kvalitní­ druh univerzální­ potravy. Jsme-li na stránkách fy.Dajana Pet, použil bych základní­, dobře vyvážené krmivo TROPICA. Tí­mto krmivem je třeba krmit každé ráno, ale přiměřenou dávkou. Mějme na paměti, že krmí­me umělou stravou a je dobré dohlédnout, aby podanou dávku ryby pozřely co možná nejdří­ve. Vůbec už není­ dobré krmit celou dávku najednou. Udělejte si dvě minutky času a počkejte, až ryby pozřou první­ špetku vhozenou na hladinu a potom krmte dále. Rozdělte si ranní­ krmení­ např. na tři části a pokuste se o podávání­ krmiva stále v jednom mí­stě. Ryby se ji tam naučí­ přijí­mat. Jde o to, aby co nejméně krmiva zapadlo mezi kameny. Proto jsem dále zvolil do společenství­ sumečky z rodu Corydoras a Ancistrus. Ti se totiž o zbytek spadlé potravy na dno postarají­.

Protože ale jakkoliv kvalitní­ umělá potrava podávaná výhradně se stává jednotvárnou, je dobré ji stří­dat. Můžeme proto využí­t široké nabí­dky a pro odpolední­ krmení­ zvolí­me speciální­ umělou, mraženou či jinak upravenou pří­rodní­ potravu. Tou budeme krmit odpoledne, co možná nejdří­ve. Proč? Jde o to, aby ryby v akváriu stačily potravu pozří­t do setmění­, či zhasnutí­ osvětlení­ nad akváriem. Ještě bych se chtěl vyjádřit k potravě mražené. Není­ pravda, že přemražení­ likviduje veškeré nemoci, ale drtivou většinu jich eliminuje. Rozhodnete-li se pro mraženou pří­rodní­ stravu, uděláte jen dobře. Tato potrava si zachovává téměř veškeré nutriční­ hodnoty, jako potrava živá. Rozhodně svým rybám jí­delní­ček zpestří­te! A opět zdůrazňuji, pozor na překrmení­. Budete-li krmit mraženými komáří­mi larvami, napřed je properte v čajovém sí­tku pod tekoucí­ vodou!
Bude dobré zvolit doplňují­cí­, odpolední­, stravu na každý den jinou. Je na mí­stě stří­dat pří­rodní­ mraženou potravu s potravou umělou, vyrobenou pro tyto účely. Z pří­rodní­ch krmiv bych rozhodně nevynechal mražený Cyclops(buchanky). Tyto bych ještě doplnil lyofilizovanými nitěnkami. Pozor! Nikoliv mraženými. Mražené nitěnky rybám vůbec nepodávejte! Souvisí­ to s jejich úpravou před mražení­m. Ještě jsem bohužel neviděl prodávat v odborných prodejnách profesionálně upravené zamražené nitěnky. Na třetí­ den připravte svým miláškům lyofilizované komáří­ larvy, čtvrtý den vločkové krmivo pro vybarvení­ ryb Dajana COLOUR. Dále nesmí­ chybět krmivo s rostlinnou složkou Dajana FLORA. Jeden malý tip: tato složka je pro ryby dosti důležitá a chcete-li si, i svým rybám, občas udělat radost a mimo termí­m výjimečně přikrmit, přikrmte zrovna potravou s rostlinnou složkou. Znovu opakuji, výjimečně!
Poslední­ den můžete podat rybám některé z kondiční­ch krmiv napří­klad Dajana IMMUNAL, které můžete vystří­dat s krmivy obsahují­cí­mi řasy Spirulina a Chlorella.

Upozorňuji, že tento krmný kalendář je pouze pro Vaší­ představu a můžete po vlastní­m uvážení­ zvolit pro jiné druhy ryb zcela jiný. Zvláště bude-li se jednat o ryby, pro které je vyrobeno speciální­ krmivo. Např. terčovci, africké cichlidy, mořské ryby, sumci…..

Možná se Vám zdá, že jsem varují­cí­ větu o překrmování­ použil ví­cekrát než je zvykem, ale věřte, že to je nejnebezpečnější­ zlozvyk začí­nají­cí­ch akvaristů.

Přeji tedy Vám i Vašemu akváriu hodně štěstí­ a co nejméně nemocí­.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2006
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...