Vzkazy 2020/17

4.07.2020 | Žádné komentáře

Odpovídal jsem během času na několik dotazů, které se týkaly červů v akváriu. Je to oblast velmi složitá a málo prozkoumaná, i když by specializovaný vědec měl jistě k tomu co říci. V akvaristice se objevují červi z několika oblastí. Ty oblasti nejsou vůbec snadné jednoduše popsat.

Tak tedy, červi, kteří způsobují infekce, jsou v akvaristice velice rozsáhlá oblast, která patří do oblasti helmintóz. Helmintózy patří mezi parazitické nákazy. Dále bychom mohli říci, že tito parazité jsou buďto vnější, nebo vnitřní. Znamená to, že někteří z této skupiny patří mezi ty, jež cizopasí na povrchu těla a druzí ve vnitřních orgánech ryb. Jejich vývoj je začasto velmi rozsáhlá disciplína. Někteří z nich mají vývoj sice poměrně jednoduchý, ale jiní potřebují ke svému zdárnému vzniku mnohé mezihostitele. Už tento úvod naznačuje, že léčba rybího organismu nakaženého těmito parazity je někdy velmi složitá.

Helmintózy se dále dělí do šesti základních skupin, a každá z nich obsahuje velké množství jak jednotlivých druhů cizopasníků, tak údajů o nich. Původci těchto onemocnění jsou ještě ke všemu mnohdy v léčbě velmi urputným protivníkem a měli bychom o nich tedy vědět co možná nejvíce. Z těchto údajů je jasné, že je velmi důležité přesně určit diagnózu a původce onemocnění a až potom se snažit o jejich odstranění.
Pro představu ještě uvedu jednotlivé skupiny těchto parazitických nákaz. Patří mezi ně pijavky, vrtejši, motolice, monogenea, tasemnice a hlístice.
Pokud bude potřeba, zavolejte na uvedené tel. číslo a budu-li mít dostatek údajů, třeba se dopracujeme k výsledku. Je ale skutečně obtížné podle jednoduchého popisu po telefonu určit původce infekce a onu infekci vyléčit. Začasto je nutná mikroskopická identifikace a mnozí červi jsou velmi málo známí, takže jejich identifikace není skutečně snadná.

Pokud si jste tedy jistí, že se jedná v tom určitém případě o červy, zkuste nějaký přípravek, který je pro tuto léčbu určen, ale někteří z oblasti parazitických červů jsou velmi urputným protivníkem a jen tak se nedají, i když existují poměrně širokospektrální léčiva.

Co myslíte, kolik je dnes na trhu druhů rostlin pro naše akvária?

Na tuhle otázku bych před třiceti lety odpověděl docela přesně, ale dnes… Například u některých druhů rostlin, jako jsou Echinodory, Anubiasi, jsou v nabídce mnohé kultivary, které vznikly až v posledních letech a nové a nové se objevují, přičemž se není možné dopátrat jejich původu a tedy ani pojmenování. Taxonomická registrace původních přírodních druhů rostlin existuje, ale rostliny vzniklé buďto náhodným, nebo cílevědomým křížením u amatérských pěstitelů, nejsou nikde evidovány a tak nejsou ani známí jejich pěstitelé.

Na trhu se sice objevují rostliny pod některými názvy a mnohdy velmi exotickými, ale ty nám většinou o rostlině mnoho neřeknou. Je jediná cesta pro chovatele, kteří jsou po této stránce vzdělaní, ale neodvážím se napsat, kteří to jsou a hlavně kolik jich je. Jde o téměř mravenčí práci s popisem rostlin a hlavně jejich květenstvím, protože rostliny, zvláště pak ve vodním prostředí, nerostou téměř nikdy v různém prostředí totožně. Jejich podoba je mnohdy rozdílná. Vznik nových kultivarů je nutné řádně popsat, vést záznamy o šlechtění a přesné popisy o jejich vzniku.

Rostliny se v akvaristice vždy braly jako něco až za rybami, ale v poslední době jejich význam vzrostl a živé rostliny v akváriu jsou skutečně velmi dobrou dekorací a hlavně i biologickým objektem. Pomáhají též s kladným ovlivňováním kvality vody v akváriu.

Jiří Růžička

Foto: Tajemný svět akvárií

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2020
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...