Vzkazy 2020/14

30.05.2020 | Žádné komentáře

Zdravím všechny akvaristy i adepty přilehlých odborností, protože si myslím, že jsme na jedné lodi, pouze v jiné kajutě… Dnes bych hned v úvodu rád objasnil jednu důležitou věc, která mi leží v hlavě od doby, kdy jsem si přečetl vzkaz od paní Věry. Přečetla si jeden z minulých článků, kde se zmiňuji o odpovědích na problematické situace v akváriích. Šlo mi tehdy hlavně o odpovědi na internetové dotazy a zvláště pak od anonymních pisatelů.

V podstatě jde o to, že bych měl být všude a korigovat ony odpovědi přímo na těch stránkách, na kterých se objevují zavádějící či nesmyslné rady a doporučení. Doslova: „Proč to nepíšete rovnou k těm radám?“ Je asi jasné, že to prostě není možné. Za jedno nemohu z pochopitelných důvodů být všude a navíc, časová zátěž by byla nesplnitelná.

Několikrát jsem se totiž špatné rady snažil na některých stránkách opravit, ale dnes to již dělám výjimečně a hlavně nerad, protože se ihned jako odpovědi ozvou pochybovači i u jasných a nezpochybnitelných doporučení. Začasto se objeví i velmi vulgární připomínky, a to zcela zbytečně v případech, ve kterých je to zcela nepochopitelné. Někteří lidé mají tento styl psaní zřejmě jako sebeuspokojení, ale na to přece nemohu ani nebudu odpovídat, natož se s nimi přít o zcela nesmyslných a nezpochybnitelných námětech.
Takže děkuji za pochopení, ale moje domovská stránka je zde již čtrnáct let a už to nebudu měnit.

LIQUID CARBON pomáhá

Tento a jemu podobné výrobky se objevily na trhu v nedávné době a hned se na něm a v seznamu pomůcek akvaristů usídlily jako dobří pomocníci. Dnes bych rád předal v této souvislosti moje zkušenosti s výsevy vodních rostlin. Pokud se zabýváte podobnou činností, s klidem tento výrobek použijte. LIQUID CARBON rozhodně neublíží, a když se budete držet správného dávkování, které je uvedeno na obalu, jistě si pomůžete. Co VY?, pomůžete hlavně semenáčkům od řas a dodáte potřebné živiny pro další růst.

Pokud používám tento přípravek, do akvária ho přidávám v době, kdy začnou semenáčky klíčit nad pískové dno. Zprvu přidávám polovinu doporučené dávky a po týdnu, když už uvidíte, že rostliny „poskočí“, můžete postupně přidávat až do plné dávky. Mně to trvá tři neděle. Zkuste si malý test, který jsem vyzkoušel též a uvidíte ten rozdíl. Pochopitelně dvě akvária a v jednom semenáčky s LIQUID CARBONEM a v druhém bez.

PO měsíci přidávám též méně dusíkatá hnojiva, nebo vpustím nad semenáčky potěr ryb. Používám k tomuto Poecilia reticulata (paví očka). Pozor, s počtem ryb to rozhodně nepřehánět. Je nutné vzít v úvahu to, že ryby musíme přikrmovat, a to právě v akváriu mění poměry v chemickém složení vody. Jen chci upozornit na to, že je dále těžká kontrola. Ledaže bychom stále měřili hodnoty vody.

V poslední době jsem použil LIQUID CARBON při rozmnožení semeny u leknínovitých rostlin, a to u Barcleyí a Nymphaea – RED LOTUS. Obě tyto rostliny jsou velmi citlivé na klíčení a světlo. Zrovna tak na vyšší obsah dusíkatých látek ve vodě, protože jsou hned po vyklíčení napadené řasou. Špatné je, že stačí v akváriu zcela nepatrné množství řasy, kterou ani zrakem nezaznamenáme. A když je již patrná, je pozdě a semenáčky jsou poničené. A k čemu tedy LIQUID CARBON? Jednoduše řečeno, zabraňuje růstu řas a hlavně – podpoří semenáčky v růstu.

Mnohá léta jsem se držel jednoduché zásady a nepoužíval žádné přípravky při této činnosti. Bylo to jako na houpačce, jednou tak a jindy zase opačně. Dařilo se mi v průměru vypěstovat tolik, kolik bylo třeba ale hlavně, měl jsem radost z rostlin ze semenáčků. Musím přiznat, že je to sice práce velmi piplavá a zdlouhavá, ale jak to máme všichni v srdci, to, co vznikne pod našima rukama je prostě skvělé. NO a v poslední době jsem začal i na doporučení od DAJANY, zkoušet i nové přípravky. TO jen abych si také dokázal, že je skutečně nepotřebuji.
No, co myslíte, dnes je již jasné, že zrovna LIQUID CARBON je velmi dobrý pomocník, a hlavně nejen při růstu semenáčků, ale zvedne v akváriu rostliny k růstu a hlavně drží řasy „na uzdě“!

Jen jedno doporučím, držte se v základu doporučené dávky a pokud budete mít jiné zkušenosti, časem si zvolte jiné množství, ale jako se vším do akvárií, míň je někdy víc!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2020
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...