Vzkazy 2019/16 Už jste zkusili Artemii?

24.08.2019 | Žádné komentáře

To stačí vzít dvoulitrovou sklenici, tak 1,5 l vody a vrchovatou lžíci soli. Pak zajistíme dostatečnou teplotu, postačí tak kolem 26°C a zavedeme vzduchovací hadičku bez kamínku. No a to je vlastně vše, ale pozor, zapomněl jsem na to nejdůležitější, nakonec vsypeme lžičku Artemie, tedy vajíček, ze kterých se nám za cca 30-40 hodin, to podle teploty, vylíhne zázrak v podobě nauplií tohoto živočicha, tedy korýška, který žije ve slaných jezerech na naší planetě.

Existují i sladkovodní formy, ale nejsou až tak masivně rozšířené, aby byly možné lovit, tedy doslova těžit, ve velkém množství. O Artemii si přečtěte více v Článcích, ale dnes bych rád upozornil na zázračné vlastnosti tohoto potravního zázraku a doporučil tak našim čtenářům tu skvělou potravu. Neříkám, že je nutné krmit naše miláčky v akváriích neustále, ale pokud máte alespoň trochu toho času a dopřejete tuto potravu živočichům v akváriích, uvidíte za krátkou dobu ty změny.

Je pravda, že Artemie vyžaduje o něco více péče než snadné vločkové či granulované krmení, ale ten rozdíl při jejím podávání v kombinaci se sušenou potravou je nebetyčný. DAJANA v současné době prodává dvě balení a to ARTEMIA HOBBY a ARTEMIA PROFI. Vyzkoušejte bez jakýchkoliv pochybností. Jde pouze o limit velikosti této potravy. Pro její nepatrnou velikost se hodí nejvíce snad pro potěr, ale s chutí ji přijímají i dospělé ryby menšího vzrůstu. Dokonce mám v paměti, že ji podávali kolegové i velkým druhům ryb, konkrétně africkým Cyphotilapiím (cca 30 cm), a s nadsázkou říkali, že to mají jako my borůvky.

Artemie je zázrak, který nám byl seslán, abychom povýšili akvaristiku na další schůdek chovatelství. Bez tohoto korýška by se velmi těžko odkrmily potěry většiny druhů ryb, tedy pokud nepočítám přírodní stravu, kterou jsme krmili v dřívějších dobách, to když Artemie ještě nebyla na trhu. Potrava přírodní s sebou ale nesla velké nebezpečí infekce.
Artemie se dnes používá i v hospodářských chovech ryb a je v mnoha případech nezastupitelná. To i z důvodu téměř vyloučené infekce při jejím zkrmování. To se rozhodně ale nedá říci při zkrmování potravy živé, přírodní. A ještě jednu velkou výhodu má, to že líhnutí vajíček je možné připravit během velmi krátké doby a to v každém případě postačí, protože od výtěru ryb máme dostatek času na její přípravu, vylíhnutí.

Těžba vajíček Artemie byla v minulosti ve světě velmi omezena a dnes jsou v nabídce vajíčka z mnoha světových nalezišť jak z amerického kontinentu, tak z Asie, Evropy… Na mnoha nalezištích těží jen určitý počet firem tak, aby se tyto nedevastovaly.
Cena Artemie nebyla a není zcela stálá a v minulosti se pohybovala od velmi nízkých hodnot až znenadání po vysoké částky. Po čase se ale ustálila na průměrnou hodnotu a dnes se drží přibližně ve stejných kolejích a všichni doufáme, že její cena alespoň takto vydrží.

Před časem jsem četl pojednání od kolegy z Francie, který napsal, že Artemie zachránila akvaristiku v celém světě, a měl pravdu. To souvisí právě s technikou odchovu akvarijních ryb, zvláště pak jejich potěru.
Líhnutí Artemie je snadné a je možné ho velmi přesně naplánovat, což je velmi důležité. Mnozí kolegové při svých odchovech líhnou několik lahví a spotřebují i několik kil Artemie měsíčně. Jen si představte, že v jednom GRAMU je přibližně 240 – 270 000 vajíček! To podle velikosti.
Není dobré věřit mnoha technikám líhnutí, při kterých se doporučuje měřit pH, přidávat sodu a ještě nevím co, aby se nauplie vylíhly. Pokud jde o skutečně čerstvé a suché uskladnění, skutečně postačí to, čím jsem začal dnešní článek. Po 30-40 hodinách vypnete vzduch a skořápky se zvednou na hladinu a voda bude nádherně oranžová. Pak jen postačí nechat uklidnit několik minut a hadičkou stáhnout do připraveného sítka. A nakonec dobrá rada: Než budete krmit, slité nauplie řádně propláchněte vodou z akvária.

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2019
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...