Vzkazy – resty

22.06.2014 | Žádné komentáře

Pěkné pozdravení všem při prvním letním dnu. V dnešním článku bych rád navázal na některé dopisy hromadící se mi v poště, které mají podobnou tématiku. S tím, jak houfně přibývá zahradních rybníčků, přibývá i lidí, kteří logicky zatouží po něčem, co je oživí. A nakonec jednu dobrou zkušenost.

Závojnatky do rybníčků?

Závojnatka není jedna!!! Je to asi tak, jako s člověkem. Zkrátka nejsme na celé zemi jeden člověk, tedy myslím tím jednu rasu. Je nás víc a jako takoví máme svá specifika. Dokonce se lišíme i stavbou těla a mnoha jinými nuancemi. A, i když se to bude zdát mnohým jako nemístné přirovnání, pro názornost si myslím, že je toto přijatelné. A tak jako s lidmi, je to i se závojnatkami. Zkrátka, není závojnatka jako závojnatka a dokonce ani ta z jednoho výtěru ne. A zrovna tak se liší početné variety svojí barvou i stavbou těla a dokonce i počtem ploutví. Není snad žádná jiná chovaná ryba, která by měla tolik variet. Rád bych ale uvedl některé konkrétní údaje.

Dnes už nikdo nezjistí, která pramáti všech závojnatek to vlastně byla, ale můžeme si říci, že je to už několik tisíc let, co světlo světa spatřil první cílevědomě odchovaný potěr těchto karasích variet odvozených od karasa stříbřitého-východního. Je možné napsat, že tento rybí druh u nás, již podle názvu, není druhem domácím, a že je to vlastně ryba škodná, tedy v rybářské mluvě, ryba plevelná. Ale to pouze na okraj.

Od kapra se karas liší především tím, že postrádá hmatové „vousky“. Pro úplnost, hamoun kapr má vousky čtyři, zatímco chudák karas ani jeden! Je to zkrátka nespravedlnost. Co je ale nutné říci, že dnešní forma závojnatky už není svému přírodnímu druhu nikterak podobná a rozdíl tvaru těla a uspořádání vnitřních i vnějších orgánů má dopad i na chování těchto ryb a to ještě v kombinaci s jejich umístěním v nejrůznějších chovných zařízeních.

Je tedy nutné vzít v úvahu oněch několik (přibližně 3-4…) tisíc let a brát tuto velmi tradiční a začasto dokonce i kultovní rybu jako druh už téměř samostatný. Budu-li chtít karasa stříbřitého a jeho variety pojmenovat, tedy karas stříbřitý má svůj vědecký název: Carassius auratus, jeho zlatá forma: Carassius auratus auratus, závojnatka: Carassius auratus auratus var. bicaudatus.

Přírodní forma karasa stříbřitého je skutečně stříbřitá, má ploché a vysoké tělo s malou hlavou. Jeho zlaté formy jsou buď odlišné pouze zabarvením, ale dál se již odvíjí tvarově velmi bohaté a mnohdy pitoreskní variety. A to platí jak pro zabarvení, tak pro tvary celého těla i ploutví. Z těchto variet známe například „kometu“ (dlouhá ocasní ploutev) či „Shubunkin“. Existují i závojové formy karasů. Jsou to ty, které mají všechny ploutve závojové. A pozor, závojnatkou myslíme ty variety, které mají zdvojenou ocasní ploutev do podoby závoje.

Dostal jsem se k závojnatkám, tedy k těm zázrakům, které obývají naše umělé nádrže již po tisíce let, a v posledních dvou stoletích i akvária ze skla.
A teď k věci. Závojnatky se více než jiné ryby do zahradních rybníčků hodí, ale… Je NUTNÉ si dát dobrý pozor, odkud závojnatky pocházejí. Pokud si zakoupíte importované závojnatky například z Asie, je nutné je na podzim tzv. zimovat ve vnitřních nádržích. Tyto závojnatky v našich klimatických podmínkách téměř vždy přes zimu uhynou. Je možné říci, že čím více vyšlechtěná varieta, tím méně se hodí na přezimování do venkovních rybníčků. Je v tom ale jeden háček, to právě málokdo pozná!

Seženete-li si ale variety například od chovatele, které jsou pro venkovní umístění vhodné, vydrží přes zimu v zahradním rybníčku bez problémů. V obchodě by Vás měli v každém případě informovat. Je ale nutné mít rybníček k tomuto uzpůsobený, zvláště pak je důležitá jeho hloubka. Ta by měla být v nejhlubším místě alespoň osmdesát centimetrů.

Počítejte též s tím, že závojnatka je neohrabaná (to v dobrém slova smyslu), na rozdíl od dlouhoploutvých variet karasa. To připomínám z důvodu možnosti ulovení našimi ostatními mazlíčky, zvláště pak kočkami. Kočka dokáže drápkem bez problémů vyhodit z rybníčku pomalou závojnatku a s velkým gustem si na ní pochutnat. A věřte, že jí bude skutečně jedno, zda je to závojnatka vzácná a drahá. Více informací o tomto tématu na těchto stránkách v Článcích.

Jakže je to staré přísloví? Vše, co se dá koupit, nemá tu pravou cenu…

Co všechno se nedá koupit za peníze? Tato prastará až filozofická otázka patří i do našich témat a tak bych rád dnes tady u nás odpověděl i panu Klementovi.
Do této kategorie patří rozhodně něco, čemu všichni říkáme nadání a od toho plynoucí dopady. Nadání nás všeobecně může zničit a naopak nám může být i mnoho platné. Záleží, jak s ním naložíme. Seznámil jsem se s mnoha lidmi, kteří začínali s akvaristikou tak, že si zakoupili ta nejdražší a nejlepší technická vybavení a nebylo jim to k ničemu. Cit pro věc koupit nelze! Je ale na druhé straně mezi námi mnoho těch, kteří začínali na stole s elementkou a dnes jsou z nich skuteční mistři oboru.

Zrovna tak je to s rybami. Je možné začít s chovem u těch nejdražších a nejvzácnějších druhů, ale pokud nebudete mít za sebou několik poctivých a úspěšných let chovu i těch nejběžnějších akvarijních ryb, neuspějete, za to bych dal paví očko! Akvarista, cítící chov ryb srdcem, má i po mnoha létech podobný pocit jako ve svých začátcích, když se mu v porodničce objeví první potěr od „obyčejné“ živorodky. Je to ono nadšení, se kterým k akváriím přistupujeme, a bez kterého se těžko postupuje dál. Je to ale jako v jiných oborech. Mnozí z nás dosahují vysokého stupně znalostí svojí pílí, i když se zpočátku u nich neprojeví talent.

K tomu ještě musím napsat, že talent a nadšení pro věc je právě to, co se v akvaristice koupit v žádném případě nedá. Za svoji celoživotní praxi jsem poznal mnoho začínajících, ale pokračovali dál pouze ti, kteří měli „to něco“ v sobě. Je to jakási dobrá droga, která nás všechny předurčuje právě k tomu, čemu bychom se měli věnovat po celý život, ale dobře víme, že podstata využití talentu tkví v jeho objevení. Mnozí totiž za celý svůj život nerozpoznají, k čemu měli vlastně určité předpoklady, tedy talent, a v čem by se jim mohlo v životě dařit.

S akvaristikou je to asi tak: začátek není o ekonomické úvaze, ale o srdci. Pokud jste nikdy neměli neodolatelnou chuť si pořídit akvárium, pokud jste na výstavách a třeba v ZOO mlsně nenakukovali do akvárií, pokud jste jako děti nehledali své přátele mezi podobně nadšenými, ekonomický přínos z akvaristiky asi nehledejte.

Ekonomický přínos má akvaristika teprve tehdy, zvládnete-li ji srdcem a poté i prakticky. V akvaristice, tedy v chovu akvarijních ryb, jako v náhodném podnikatelském záměru NEUSPĚJETE!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2014
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...