Bývá to tragické i milé…

15.06.2014 | Žádné komentáře

Je Vás mnoho desítek tisíc, kteří se v roce vracíte na naše stránky a mnoho z Vás se též aktivně podílí na našich článcích a komunikaci tím, že se ptáte na cokoliv, co s akvaristikou souvisí. My v Článcích i v Poradně reagujeme a tím vzniká další a další pokračování. Je sice pravda, že mi do pošty sem tam přijde dotaz, který s akvaristikou nemá pranic společného, ale to už k těmto aktivitám nějak patří.

Řešíme dotazy vážné, smutné i radostné a já zrovna včera zažil krásný telefonát, který však začínal velmi zoufale až tragicky, ale jeho konec byl pro paní Věru velmi překvapivý a radostný. Inspiroval mě k napsání dnešního článku. A ještě něco, zrovna v tuto jarní dobu přichází mnoho dotazů právě na podobná témata. Dovolte mi ale dnes dva příklady, které jsou téměř typické.

Případ poraněné dorostenky

Telefonovala naše čtenářka Věra, s kterou více či méně komunikuji pravidelně jednou za čas již po několik let, a která se před nějakou dobou odhodlala, po zralé úvaze, zařídit si akvárium se závojnatkami. Společně jsme několikrát probrali jejich nároky a to hlavně prostorové. A protože ona zapálená akvaristka neměla problém s tím, že musí zakoupit pro závojnatky větší nádrž, „šla do toho“. Před půl rokem přípravy vrcholily a dodnes se paní Věra těšila z pěti krasavic, které jí dělaly po celou dobu radost. Tedy, vlastně až do včerejšího dne… Ještě musím napsat, že paní Věra má ještě dvě akvária s naprosto odlišnými rybami, která průběžně dobře prospívají.

Jak jsem již výše napsal, telefonát začal zoufale, a dokonce jsem slyšel mezi vzlykáním i některá ta srozumitelná slova. Připadal jsem si, jako kdyby mi telefonoval někdo, kdo právě prodělal tragickou havárii. …„Když ony byly ještě včera tak milé a nic se nedělo…, a dnes ráno jsem…, chtěla nakrmit, a když jsem se podívala do akvária…“, hlasité vzlykání, „byla již celá otrhaná a ty ostatní ji honily a pořád do ní šťouchaly a okusovaly ji!“. Prosila mě o radu, jakouže vodičku má k oné chudeře přidat a čím ji léčit. Paní Věra se ale po několika minutách konečně dostala k tomu, co jsem potřeboval vědět a tak následoval několikaminutový výslech. Jednal jsem opatrně a mile, abych opět neprobudil u paní Věry pláč a vzlykání. I tak byl náš rozhovor zpočátku dosti nesrozumitelný, po chvíli se zklidnila…

Ti z Vás, kteří už tušíte, mi promiňte tu rozvláčnost, ale toto jsou právě ty chvíle, kdy si myslím, že jsme na těchto stránkách skutečně správně. Co se tedy vlastně stalo? Paní Věra si koupila před půl rokem pět závojnatek a nastala tedy doba dospívání. To, že si koupila čtyři samce a jednu samičku, to pochopitelně nevěděla a tak šel čas, až… Jasně, až došlo k prvnímu nekontrolovanému tření. Všichni, kdo jste zažili tření závojnatek jistě víte, co to je za „melu“. Při podobném prožitku se stává, že je samička samečkem poměrně nevybíravě atakována a tak dochází i k roztřepení ploutviček a někdy i k vážnějším poraněním. Zvláště pak, když se o jednu samičku ucházejí čtyři mladí „jinoši“.

Dále se paní Věra velmi obávala toho, že zrovna ty ryby, které jsou tak agresivní a pronásledují onu chuderu, mají na hlavě jakousi infekci v podobě vřídků, a že tu poslední jistě nakazí též. Vysvětlil jsem, že jde o tzv. třecí vyrážku, která se objevuje pravidelně u samečků před třením, a že je to docela dobrý signál pro chovatele před reprodukcí. Již z profesní zvědavosti jsem se zajímal, zda se paní Věra nachází u akvária a zda by se nemohla podívat pozorně na kameny či na filtr, zda tam neobjeví malinké šedavé kuličky, tedy jikry. Našla, a našla jich ještě dost. Bylo tedy jasno.

Inu, paní Věru jsem zklidnil a poradil, jak se o samičku postarat, aby se do akvária vrátila v pořádku, ale potíž je v tom, že se přibližně do týdne vrátí ono tření znovu a bude se opakovat několikrát po sobě do doby, pokud se bude samička znovu a znovu zaplňovat jikrami (třecí perioda).

To vše souvisí s vitalitou ryb, s jejich krmením, teplotou vody, u závojnatek specielně i s ročním obdobím, stářím ryb a dokonce i varietou toho určitého druhu. V tom případě je lépe, když se u samičky ponechá jeden sameček a po dobu přibližně jednoho měsíce budiž ostatní samci odděleni, nebo je dobré oddělit chovný pár do samostatné „porodnice“. Může se stát, že při opakovaném tření bude aktivitou několika samců samička skutečně velmi poškozena. Při nesprávném zacházení a nevědomosti či nezkušenosti chovatele může dojít i k jejímu úhynu. U závojnatek musíme mít vždy na mysli, že jsou to vyšlechtěné variety, a že tedy nechovají jako přírodní formy ve své domovině!

Tragická smrt několika členů skupiny „červenohlavých“

Další příhoda je z oblasti těch horších zážitků, ale i ty je dobré si připomínat a jejich podstatu zveřejnit, neboť jde začasto o zcela zásadní chyby, které ale stojí život těch nebohých chovaných ryb. Jméno účastníka si s dovolením vymyslím, neboť si již skutečně nevzpomenu.

Pan Petr choval Hemigrammus rhodostomus, tedy tetry čevenohlavé či červenoústé, to jak si vyberete, bo používání českých názvosloví je prozatím jaksi v plenkách a u některých druhů se těžko domluvíte. Abych byl přesnější, Petr ony rhodostomy choval teprve měsíc a už nastala v jeho akváriu pohroma. Z hejna dvaceti jedinců, po kterých dlouho toužil, až se stalo, mu šest uhynulo a ostatní se právě chystaly za nimi do krajiny křišťálových vod.

Akvárium si obstaral nové a vše do něj bylo také právě zakoupené. Zpočátku jednal poměrně bez základních chyb a akvárium se po krátké době těšilo z obyvatel a to právě byly tyto krásné rybky. Myšlenka to byla skvělá a tak se ryby proháněly v čerstvě zařízeném akváriu a v čisté vodě. Pan Petr si ale vzpomněl na krásné mušličky, které si kdysi přivezl od moře, a které měl již drahnou dobu v krabici pod postelí. Inu zkrášlil si akvárium i těmi.

Co se ale po krátkém čase stalo? Listy krásných a drahých rostlin se začaly rozpadat a tak pátral. Jeho soused mu ale vše objasnil a tak si Petr přinesl domů hnojivo, které mělo tristní situaci s rostlinami vyřešit. Po přidání tekutého hnojiva do akvária se voda příjemně zabarvila dozlatova a Petr z toho měl příjemný dojem. Aby dostál všem správným pravidlům, ještě ten den propral řádně filtr a vyměnil část vody… Druhý den ráno se při pohledu na akvárium Petr „osypal“, jak popisuje vlastními slovy. Nakonec se ještě Petr ptal na to, jakouže „vodičku“ si má zakoupit, aby to vše dal do pořádku. To asi tak v krátkosti z Petrova telefonátu, tedy z telefonátu právě se vyklubaného akvaristy-čekatele. Naše stránky našel na základě hledání odpovědí v internetových vyhledávačích.

Pokročilé ujišťuji, že si nic nevymýšlím a vše popisuji podle skutečného telefonátu. A mimochodem, podobných zkušeností z telefonátů i z dopisů mám mnoho. Rozebrat a objasnit tuto situaci by bylo pouze ve velké stručnosti na celý článek, potažmo na články nejméně dva. Jen v krátkosti tedy: O všem jsem již psal na těchto stránkách a tak si prosím vyhledejte články s tím související. Jen poznamenám, že hnojivo od souseda mělo neznámý původ, měl ho plný kanistr a zaléval s ním pokojové kytky. Z mého doslova vyšetřování to bylo hnojivo od známého zemědělce plné dusíku, pro akvaristiku rozhodně nepoužitelné. Dále, mušličky od moře do sladkovodního akvária?! Kolikrát jsem před tímto varoval!!! A základ každého akvária? Nejprve „nastartovat“ biologický systém!!!, a až potom vše ostatní. Pan Petr v tomto případě udělal několik zásadních chyb a jeho snaha o vybudování fungujícího akvária tak neměla šanci.

Na tento téměř klasický a svou náplní otřesný příklad upozorňuji záměrně. Akvárium není stoka, do které si můžeme nalít bez rozmyslu, co považujeme za vhodné. Akvárium má své zákonitosti a ty prostě MUSÍME dodržovat. Na podrobnosti se pochopitelně můžete zeptat jak telefonicky, tak dopisem, jsme tu pro Vás.

A ještě něco, v běžné praxi bývá pravidlem, že si kde kdo pořídí akvárium a hned se vrhne do jeho provozování, tedy bez řádných vědomostí. Dalším pravidlem bývá, že potom dlouhý čas shání odpovědi na otázky, proč mu jeho první rybky uhynuly, proč mu nerostou rostliny, proč se kalí voda, proč… Zkuste to opačně, prosím, nejprve se ptejte a až potom zařizujte!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2014
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...