Vzkazy 2010/3

31.01.2010 | Žádné komentáře

To bude vody! Také je u Vás tolik sněhu? Tady u nás v Lužických horách je nádherná zima, ale pod mocnou vrstvou sněhu je zmrzlá zem a přijde-li, jak se tak v posledních létech stává, naráz léto, bude měkké vody habaděj! Jen ji vhodně uchovat a máte tu nejlepší vodu na výtěry některých druhů ryb. Tedy alespoň základ, který je mnohdy nutné upravit biologicky a také do správných chemických hodnot. Mimochodem, na „přírodní“ vodu nedá dodnes mnoho akvaristů dopustit. Jen se omlouvám za mé nadšení všem těm, kteří se obávají jarních záplav. Zkrátka, není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem.

Dnes budu rád reagovat na dopis, který je logickým odrazem toho, co se běžně děje na stránkách internetu. Tento úkaz se nachází snad v každém oboru a musím napsat, že se takové případy stávaly, i když ještě internet ani nebyl běžnou součástí našeho života. Jen prostě nebyly tak zřejmé pro širokou veřejnost. Tehdy se pro informace chodilo do knihoven, nebo do chovatelských klubů.

V dotazu od paní či slečny Lucie je mimo jiné uveden příklad, kdy se na internetu, a to na různých stránkách zdánlivě spolu nesouvisejících, dověděla informace, které byly téměř shodné. Z mých článků ale vyčetla o tom samém oříšku informace rozdílné. Její, nikoliv ve špatném slova smyslu, dotaz byl jednoduchý a přímý. Proč by tedy měla věřit a dále postupovat podle mých rad, když se „všeobecně“(toto slovo bylo použito) uvádí něco odlišného.

Milá Lucie a všichni, koho bude tento problém zajímat: vysvětlení je prosté a rád se k tomuto dotazu vyjádřím. Ještě bych rád uvedl, že dotaz je pochopitelně z oblasti akvaristiky, i když, jak jsem již napsal, se to týká snad všech oborů, co jich na tomto světě je. Kdesi v labyrintu mého mládí jsem si osvojil větu, která mě doprovází po celý další život a mnohokrát se mi již osvědčila. „Zdaleka nemusí být pravda to, co říkají všichni.“ Přečtěte si tedy moje vysvětlení k tomu, co napsala Lucie.

Knihy, příručky, články a všemožné poradny v každém oboru znamenají zásadní přístup k potřebným informacím a jsou, ne-li nutné, tedy velmi potřebné. Kde ale sehnat tu pravou a hlavně nezavádějící informaci? Kdo nám poradí? A je ten co radí vůbec oprávněn k tomuto počínání? Tyto otázky asi napadnou každého. Rád ale přivedu vše na tu správnou kolej. Teorie a praxe. To jsou dva pojmy, které všichni známe a také víme, že se mnohdy ve svých významech a důsledcích rozchází. A v tom je právě jadérko celého problému. Budete-li s akvaristikou či jiným oborem začínat, těžko odhadnete sami, jaké informace jsou ty správné. Jde ale vždy pouze o začátek činnosti.

Vždy je tedy důležitá i ta druhá věc a tou je právě praxe. Hned zpočátku se budete setkávat s mnoha návody a informacemi, které povedou do slepé uličky. No a jak to zjistíte? Právě tou praxí. Za nějaký čas již budete sami vědět, kam se s jistotou obrátit a kde hledat odpovědi. No a naopak, časem se sami stanete pomocníky těch, kteří Vás a Vaše pojednání, rady i informace budou vyhledávat a dále posuzovat. Bude tedy záležet pouze na Vás, jakou cestou se dáte a s jakou zodpovědností se tohoto úkolu zhostíte. Vzpomeňte na svoje začátky v čemkoliv, co jste začali ve svém životě dělat. Bylo to jistě podobné.

Na této věci je ale velmi důležité to, v jakém oboru se právě pohybujeme. Bude-li Vás někdo učit špatně sportovní styl, psát či hrát na hudební nástroj, odnesete to záhy v podobě velmi pracného odnaučování toho, co jste se díky špatným informacím naučili a přijdete o drahocenný čas. Budete-li ale nesprávně chovat jakéhokoliv tvora, který je na Vás striktně závislý, přijdete nejen Vy o čas, ale hlavně, mnohdy to tragicky dopadne s chovaným zvířetem, což je v tomto problému to nejpodstatnější.

Téměř všichni, kdo předávají informace v podobě psaných článků či dokonce celé knihy, by si měli uvědomit, že špatné či vymyšlené informace nepostihnou pouze znalosti informovaných, ale mohou neblaze ovlivnit život chovaných zvířat. V konečném důsledku tedy nejde pouze o nevhodně vyhledanou informaci, ale i o to, jaké články a tedy jaké informace samotní pisatelé umístí na internet či do jiného sdělovacího média.

Všichni „opisují“! To není povzdech ve špatném úmyslu. To je fakt. Kdokoliv z nás chovatelů, byť jakkoli zkušených, se pustí do psaní knihy se záměrem objasnit mnoha dalším kolegům a hlavně začátečníkům složitost některých postupů v chovu, musí zákonitě použít literaturu jiných autorů. Tedy, nejde-li zrovna o konkrétní pojednání z vlastní zkušenosti. Není možné za jediný život mít všechny zkušenosti s chovem tolika tvorů. Vezmu-li v úvahu, že některá díla či encyklopedie mají přes tisíc stran i více a obsahují informace o mnoha tisících druzích například ryb, není prostě možné, aby tyto zkušenosti autor prožil za svůj život sám. Je ale velmi důležité, z kterých zdrojů informace čerpáme. Jistě jste se setkali i s tím, že některé zdroje informací jsou uvedeny přímo na konci článku či celé knihy. Je to správné a dokonce velmi důležité. Čtenář si totiž může informace nejen ověřit, ale zároveň získat v případě potřeby další.

Abych ale odpověděl na dotaz pisatelky Lucie. Téměř veškeré zkušenosti, jež umístím na tyto stránky, jsou z mé praxe a jsou ověřené. Za svůj akvaristický život jsem sice rozmnožil ke dvěma stům druhů ryb i jiných tvorů a stejně je to málo! Snad stihnu ještě některé, ale tak jako tak bych si netroufl čerpat pouze ze svých zkušeností a používám často vybranou literaturu. Jde většinou o autory, které osobně znám, nebo jsem znal, nebo o zdroje mnou i mými kolegy ověřené. I přesto ale prakticky stále nacházím i v této literatuře chyby. Jde o to, že se časem, tak, jak nové poznatky o chovaných zvířatech máme, upravuje poznání. Zkrátka, jde právě o ty poznatky, o kterých se říká, že jsou zastaralé. Nesmím se ale nikdy dopustit toho, abych si vymýšlel, nebo doslova lhal jen z toho důvodu, abych se zdál zajímavý. To je myslím ten nejhrubší prohřešek všech autorů v této branži.

Pamatuji si konkrétně na příklad z minulosti, kdy se v odborném, tehdy jediném, akvaristickém časopisu objevil článek o výtěru jedné ryby, která patřila tehdy ke „žhavým novinkám“, a o jejíž výtěr se pokoušelo mnoho zkušených kolegů. Článek vzbudil zaslouženou pozornost a zároveň obdiv autora ze strany ostatních chovatelů. Mnoho z nás se snažilo o podobné výtěry podle popisu, ale marně. Až jeden kolega přišel s tím, že též vytřel ony ryby. Jaké bylo ale překvapení, když výtěr těch samých ryb podléhal zcela zásadně jiným pravidlům, než bylo uveřejněno v onom článku.

Tím bych rád upozornil právě na tu zkušenost, kde a z jakých zdrojů brát ponaučení. Pochopitelně jsme byli od té doby velmi skeptičtí k jakémukoliv vyjádření tohoto autora. Bylo zřejmé, že si celý postup vymyslel. Těžko říci, co tyto autory vede k podobným akcím, ale rozhodně tímto chováním nepřispívají k všeobecnému poznání.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...