Vzkazy 2010/2

24.01.2010 | Žádné komentáře

Mohl bych na začátku dnešních Vzkazů napsat, že všeobecné dotazy, tedy ty, které jsou psané začínajícími akvaristy stále dokola a poměrně často, pocházejí od…jak bych to jen slušněji napsal…, no od těch, dalo by se říci, pohodlnějších pisatelů. Dotazy na základní a nejčastěji se opakující problémy jsou již mnohokrát na těchto stránkách jak v Článcích, tak v Poradně, zodpovězeny a znamená to tedy, že jejich pisatelé nemají až tak dost trpělivosti, aby si odpovědi na své dotazy vyhledali v historii. I když plně chápu dnešní uspěchanou dobu, velmi nerad se jí podřizuji a jak to jen jde, zkouším překotný stav věcí zvolnit.

Přesto se snažíme vyhovět všem, kdo se svěří se svými problémy, a stále dokola vysvětlovat to samé, i když je to již napsané. Mimochodem, když to vezmu všeobecně, co ale již není napsané…, že?

Cituji část dopisu doslova: „Akvárko mám už 14 dní a je to tam furt. Filtr prej stačí a vodu sem měnila už dvakrát. Já se z toho už zblázním…“
Tato část dopisu je opravdu typická pro mnoho podobných situací. Téměř vždy se jedná o základní nepochopení problému a vlastně základu chovu akvarijních živočichů. V první řadě, v případě akvária jde o celý systém, lépe řečeno o jeden živý organismus, který je tvořen mnoha jednotlivými biologickými objekty, z nichž jsou vidět okem pouze některé. Jeden je závislý na druhém a tak je tomu i v přírodě.

Není tedy možné, aby se hned po zařízení akvária vytvořilo prostředí, které bude vyhovovat našim požadavkům. Tedy krásně čirá voda s plovoucími rybkami. Musíme ho teprve na základě svých vědomostí, zkušeností a hlavně trpělivosti vytvořit sami! Je nutné vzít v úvahu, že akvárium je zcela umělé prostředí vytvořené člověkem a že příroda si začne sama tvořit potřebné mechanismy až za nějaký čas. Není možné, bez pochopení alespoň základních biologických vztahů, chtít od nově zařízeného akvária, aby se od začátku chovalo podle našich představ.

Tedy v krátkosti: šedý zákal po zařízení akvária je běžný jev a může se objevit i v případě zkušeného akvaristy. Jde o biologický zákal tvořený ponejvíce invazním rozmnožením nálevníků různých druhů. Jen zřídkakdy je nebezpečný a je možné se s ním vypořádat bez velkých následků. Ale i zde platí, že musíme dodržet určité zásady. V první řadě jde o to, abychom se vyvarovali výměně vody za čerstvou stále dokola, dále je nutné ihned po zjištění zákalu přestat krmit, byť i malými dávkami potravy. Nejlépe je si akvária nevšímat a nechat vznikající biologický systém pracovat.

Důležitá je též činnost filtru, který by měl v tomto období pracovat naplno. Většinou už po týdnu či dvou zákal vody v akváriu začne mizet a budeme-li opatrní a po úplném vymizení nezačneme přehnaně krmit, zákal se již nevrátí. Důležitá informace je ta, že nově zařízené akvárium s již vpuštěnými rybami je velmi zranitelné a začínající akvaristé právě v tuto dobu dělají mnoho zbytečných chyb. A pochopitelně, ty se pak projeví v různých podobách. A většinou první z nich je právě onen šedý zákal.

Toto je pouze základní náhled na tuto problematiku a budete-li mít trochu trpělivosti a podíváte-li se na některé minulé články, dovíte se mnohem více. Mimochodem, chcete-li s akvaristikou pokračovat, dříve či později Vás to tak jako tak nemine!

Sluneční svit a akvárium

Toto je podobný problém již mnohokrát na těchto stránkách zmiňovaný. Sluneční svit je pro akvárium pohroma a nekontrolované denní světlo jakbysmet. Nejde pouze o jeho intenzitu, ale též o délku osvětlení akvária. Ta základní chyba se dělá hned v počátcích a to při jeho umístění. Možná se některým z Vás bude následující sdělení zdát přehnané, ale musím rozhodně napsat, že čím méně denního osvětlení v akváriu budete mít, tím lépe pro něj. Existují pochopitelně mnohé výjimky, kdy zkušení akvaristé záměrně vystavují akvárium slunečnímu svitu, ale to má své důvody a rozhodně to není na dobu trvalou. V takovém případě může jít o vytírání určitých druhů ryb, které se jinak v akváriu nemnoží, může jít o záměrné osvětlení sluncem z důvodu vypěstování určitých druhů řas, nebo dokonce i o záměr léčebný.

Celé toto dění je ale kontrolováno a má svá pravidla. Trvalý osvit akvária sluncem vede k mnohým problémům, které zřejmě prvně poznáte při enormním růstu různých řas, nebo zákalem vody, který je mimochodem v tomto případě tvořen též jednobuněčnými řasami. Takové zákaly mohou mít zpočátku nazelenalou barvu, ale po několika málo dnech se stane akvárium zcela neprůhledné.

Podobné příznaky se dějí i při nadbytečném osvětlení akvária denním světlem a nemusí jít zrovna o přímé sluneční záření. S denním světlem jsou problémy hlavně při přechodu ročních období a to hlavně na jaře a na podzim.

Nejsnadnější a vyzkoušená cesta je regulované umělé osvětlení. Osvětlení akvária v podobě použití zářivkových těles či jiných zdrojů je dnes bez problémů a dokonce se ocitnete v problému opačném a to, jaké osvětlení vlastně použít. Na trhu je dnes mnoho druhů osvětlení a hlavně zdrojů světla. Vyzkoušel jsem za těch mnoho let, co se akvaristikou zabývám, již mnoho zdrojů, včetně nejmodernějších tzv. úsporných zářivek. Musím napsat, že se rostlinám a celému akváriu dařilo vždy, když jsem použil teple bílé osvětlení. Dodnes používám ty nejobyčejnější teple bílé zářivkové trubice a jsem spokojený. Mám-li být přesný, spokojený je hlavně život v akváriu včetně rostlin.

A nakonec bych rád připomněl to samé, jako u předchozího dotazu. O osvětlení akvárií najdete v minulých článcích též mnoho zajímavého a vysvětlujícího. Pozor, důrazně varuji před amatérskými výrobky! Použití plného napětí, které je v naší elektrické síti, tedy 220 V je v kombinaci s vodou velmi nebezpečné! Proto si pořiďte raději originální osvětlení, nebo si nechte zhotovit takové u zkušeného elektrikáře.

Použití lepidla v akvaristice

POZOR!!! Při lepení akvárií i při jejich opravě používejte výhradně lepidla k tomu určená. Existuje mnoho výrobků, které se pouze tak „tváří“, tedy, jsou prodávané prakticky ve stejných obalech, ale jsou to převážně různé druhy tmelů. Používají se všude tam, kde je potřeba něco utěsnit či izolovat. Pozor tedy na záměnu, ušetříte si mnoho starostí s vytopeným bytem či jiných prostor. Je to vlastně jednoduché. Na každém výrobku je uvedeno, k čemu je určený a právě na lepidlech, která se používají k výrobě, nebo chcete-li k lepení akvárií, je toto zvýrazněno jak písmem, tak graficky. U výrobků opravdu kvalitních je dokonce zaznamenáno, jaké zatížení takový slep vydrží.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...