Vzkazy 2010/1

16.01.2010 | Žádné komentáře

V posledním dopisu jsem obdržel prosbu o pomoc při stěhování akvária. Tedy, ne v tom smyslu fyzickém, ale spíše po stránce jakéhosi logistického poradce v celé té věci. Paní Marie se bude v dohledné době stěhovat a nemá dobrý pocit z představy, jak budou téměř šedesátilitrové akvárium plné vody stěhovat po schodech… a vůbec. Vážená paní Marie a všichni, koho se tento problém týká: nezoufejte, je to vlastně jednoduché. Něco si o tom tedy řekneme.

Stěhování akvária

Akvárium nikdy nestěhujte tak, jak jste ho měli doposavad, tedy zařízené a plné vody. Snad se to mnohým z Vás zdá jako příliš zbrklé a zbytečné varování, ale pozor, mnoho lidí takto stěhuje akvária a dokonce jsem to viděl již vícekrát ve filmu. Při velkém stěhování, myslím tím z bytu do bytu, se akvárium jako celek jednoduše zruší, myslím tím jeho vnitřní zařízení, a v novém bytě se vybuduje znovu. Zjednodušeně řečeno, ryby odlovte do kyblíku, rostliny zabalte do mokrých novin, štěrk a ostatní dekoraci omyjte, případně očistěte a připravte pro další použití. Mám-li být akurátní, musím se zmínit o tom, že dekorace, pokud není zrovna nevábně znečištěna, se nemusí nijak zvláště omývat a čistit. Pouze ji uložte do plastového sáčku, nebo kyblíku či jiné nádoby s vodou a později opět použijte. Jde o bakterie, které jsou později velmi potřebné při znovuzřizování akvária, a které se při přehnaném čistění zbytečně likvidují.

Již prázdné akvárium vymyjte, očistěte vnitřní prostor od řas a jiných nečistot a připravte na nové použití. Důležité ale bude, si správně poradit s rybami. Rada je taková: do připraveného kyblíku či větší láhve, to podle počtu a velikosti ryb, stáhněte asi tak polovinu původní vody z akvária, doplňte vodou čerstvou a vložte vzduchovací kamínek připojený na kompresorek. To udělejte asi tak den před stěhováním. V den „D“ potom přelovte ryby z akvária do takto připravené nádoby s vodou. POZOR! Je velmi důležité již minimálně dva dny před stěhováním ryby v akváriu nekrmit! Takto umístěné ryby vydrží bez problémů v kyblíku či lahvi více dní. Je to čas potřebný právě na to, abychom akvárium na novém místě znovu zařídili a připravili jej pro ryby či jiné živočichy.

V náhradním prostoru ryby po celý jejich pobyt NEKRMÍME a jemně vzduchujeme! Po celou dobu náhradního umístění ryb je velmi důležité dodržet též správnou teplotu. Nádobu s rybami tedy umístěte v novém bytě tam, kde teplota neklesá pod bod teploty nutný k chovu právě stěhovaných ryb, nebo vložte do nádoby topení s termostatem.
Takové opatření je dostačující pro bezproblémové stěhování ryb na nové místo. S celou akcí je spojena ale ještě jiná a důležitá věc a rád bych Vás na ni upozornil. V novém bytě dejte dobrý pozor při vybírání místa pro akvárium.

Na toto téma je na těchto stránkách již mnoho článků a samotné umístění akvária je velmi důležité pro jeho další zdárný vývoj. Je ale v každém případě lepší nepočítat s tím, že se akvárium a život v něm bude vyvíjet stejně tak, jak tomu bylo doposavad. Na novém místě bude mít i jiné biologické podněty. Připravte se tedy na to, že se zřejmě budete potýkat s jinými problémy chovu, než při původním umístění akvária. Tu změnu poznáte hned zpočátku, například při růstu rostlin a možná i některých druhů řas.
Rostliny při přesazení upravte tímto způsobem: staré listy otrhejte a z růžice ponechte pouze tři nejmladší listy. Kořeny zkraťte a ponechte staré jen pro uchycení rostliny do nového dna. Tyto kořeny stejně odumřou a z base si rostliny vytvoří nový kořenový systém. Ponecháte-li zbytečně dlouhé kořeny u starší rostliny při přesazování, zbytečně zatížíte dno hnijícími zbytky ze starých kořenů. To platí i u rostlin nově zakoupených. U rostlin stonkových pouze odstraňte listy staré, případně rostlinu zkraťte.

Při stěhování je též dobré si ponechat, je li v pořádku, vodu ze starého akvária. Tedy pouze její část. Stačí si pořídit k tomuto účelu čistý kanystr a převézt alespoň její třetinu. Tedy, píši stále o šedesátilitrovém akváriu. Tuto vodu použijeme jako první při znovuzařizování přestěhovaného akvária. Potom doplníme vodou čerstvou a vyhřejeme na potřebnou teplotu.

Při zařizování akvária se držte známými pravidly. Zprvu připevněte dekoraci ke dnu, potom vymodelujte dno za pomoci štěrku a nakonec naplňte akvárium vodou. Doplňte potřebnou techniku a zasaďte rostliny. Budete-li postupovat takto, po několika hodinách můžete do akvária vpustit živočichy umístěné v prozatímní nádobě.
Ještě bych rád upozornil na skutečnost, která je též důležitá a to příprava filtru a hlavně filtrační hmoty. Používáte-li běžný filtr s molitanovou náplní, tu při likvidaci akvária běžně properte pod tekoucí vlažnou vodou a vložte ji do náhradní nádoby k rybám. Tak uchováte v potřebné míře stav bakteriálních kolonií a v nově zařízeném akváriu nebude pak problém s vytvořením potřebné biologické rovnováhy.

V takto nově vybudovaném akváriu nejméně dva dny nekrmte a až poté postupně zvyšujte dávky krmiva na původní hodnotu. Rozhodně není dobré si myslet, že rybám přilepšíte, když je budete v novém akváriu přikrmovat. Pravý opak je pravdou! Nakrmené ryby vylučují mnoho organických látek, které potom způsobí velké problémy s nadměrným výskytem dusíkatých látek a ty se v nově zřízeném akváriu stanou jedem pro vše živé. Je tedy nutné vyčkat na znovuobnovení kolonií bakterií a tím i vytvoření dostatečné biologické rovnováhy.

Snad jsem na nic důležitého nezapomněl, a když přece, stačí napsat, nebo se ozvěte na známé tel. číslo.

Nakonec tohoto článku bych rád ještě jednou projevil dík všem, kdo jste zaslali krásné dopisy s poděkováním a přáním všeho dobrého do roku 2010. Je to pro nás pochopitelně povzbuzení do další práce a hlavně potvrzení, že tyto stránky jsou pro mnohé z Vás inspirací a zároveň i poučením. Za toto je nutné poděkovat hlavně majitelům firmy DAJANA PET, manželům Matonovým.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2010
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...