Vzkazy (35)

30.03.2008 | Žádné komentáře

Milá Jano(10let), než ti odpovím na dotaz, dovol abych nejprve něco málo napsal pro ostatní čtenáře o tématu, na který se ptáš.
Jana má již téměř rok akvárium, pečlivě se o něj stará, nepřekrmuje !!! a napsala mi moc hezký dopis. Stěžuje si v něm ale na maminku, že jí rozmlouvá bublajícího vodníčka, kterého viděla u kamarádky, a kterého si Jana chce dát do svého akvária. Moc se jí líbí, ale maminka jí ho nechce koupit, protože říká, že se taková blb… do akvária nehodí.
No a já bych měl tento rodinný spor rozsoudit, ach jo!

I když jsem v duchu s tebou a plně chápu tvoji touhu, možná tě trochu zklamu. Ale jen malinko. Ten vodníček je asi opravdu hezký a nejspíš by se hodil jako vybavení scény nějakého pohádkového filmu. Patří mezi dekorace, jež jsou vyráběné právě pro děti a tak se ani nedivím, že se ti líbí. Patří mezi ty druhy akvarijních ozdob, kam náleží též různé plastové mušle, lodní vraky, truhly s pokladem, štěkající psy a ještě moc a moc různých „vodních hraček“.
Věř mi Jano, že rybám a ostatním vodním živočichům je opravdu jedno, jak taková dekorace v akváriu vypadá. Tyto předměty jsou vesměs vyráběny z materiálů, které ani neovlivňují kvalitu vody, tím mám na mysli, že rybám neškodí. Ale jde o zcela jinou věc.
Maminka to myslí jistě dobře a možná ti jen zapomněla říci, že akvárium není hračka. Je to krásný svět sám pro sebe, který se mnoha lidem líbí, a proto si akvária také pořizujeme. Mnoho akvárií je v dětských pokojích také proto, aby se děti mohly nenásilně učit vztahu k přírodě. Ale co je to vše platné, děti jsou přece jen děti a ten svůj svět vidí zkrátka jinak než dospělí, třeba zrovna rodiče. Já se vsadím, že bys ráda dala do svého akvária toho vodníčka také proto, aby se tam rybičkám líbilo a dokonce si jistě přeješ, aby si s ním hrály. Je to ale vše věc tvé krásné dětské fantazie, na kterou dospělí už pozapomněli a možná ji dětem tak trošičku i závidí. Věř ale tomu, že maminka to s tím vodníčkem myslí dobře. Jde o věc, kterou vnímají dospělí lidé odlišně právě proto, že jsou dospělí a vidí věci po svém. Tento problém se týká vkusu a estetiky, ale asi ještě pořádně nevíš, co to je. Zeptej se schválně maminky, ta bude koukat! Mnozí dospělí se totiž o některých věcech s dětmi vůbec bavit nechtějí, protože si myslí, že jim nebudou rozumět, ale já si myslím, že zrovinka toto se vysvětlit dá.
Ach jo, je ten svět ale nespravedlivý! Všichni se proti tobě spikli že? Nakonec ti ale napíšu jednu radu a možná tě i trochu potěším.
Řekni mámě toto: Hele maminko, ten pán píše, že rybám a akváriu vodníček nevadí. Já bych ho moc chtěla a tak vlastně vadí jen tobě. Když mi ho koupíš, já si v pokojíku hezky uklidím a třeba se za nějakou dobu rozhodnu a z akvária ho vyndám, ale teď mi ho prosím tě kup, mně se moc líbí.
Věř mi milá Jano, že s takovou maminka možná povolí. A i kdyby ne, živé rybičky jsou přece lepší než vodník z umělé hmoty!
Dám ti ale ještě jednu radu, najdi si někde blízko svého bydliště hromadu písku. Třeba na stavbě a vyber si tam nějaký pěkný barevný křemen. Potom ho pod tekoucí vodou vydrhni kartáčkem na ruce a můžeš ho dát do akvária zrovna na to místo, kde měl stát ten vodník. A uvidíš tu nádheru. Třeba bude zrovna ten kámen vodníkovi podobný! Anebo něčemu úplně jinému?

Držím tedy palce a hlavně zdravé akvárium!

Další dotaz je z trochu jiného soudku

Pane Pavle, velmi zjednodušeně řečeno, hovězí srdce je sice dobrá potrava, ale asi bych s Vámi polemizoval na téma hovězí srdce versus pakomáří larvy. Odblaněné hovězí srdce, vhodné pro krmení ryb, je vlastně sval s minimálním obsahem tuku. Je to tedy vlastně jednostranná strava, která je ještě ke všemu velmi hutná. Trávení této potravy dělá rybám těžkosti, hlavně když se s ní krmí výhradně. Jsou chovatelé, kteří namítnou, že pro terčovce neexistuje lepší potrava. S tímto názorem také nesouhlasím, protože terčovci jsou vesměs chováni v teplé vodě, tedy 28°C – 30°C. Při takové stálé teplotě se srdce rybám lépe tráví, ale kolik druhů ryb chováme v tak vysoké teplotě? Nehledě na to, že hovězí sval je potrava pro drtivou většinu chovaných ryb nepřirozená. Opravdu nemám nic proti dokrmování a zlepšování proteinového podílu v rybí stravě hovězím srdcem, ale jako výhradní a jediné krmivo bych ho rozhodně nedoporučoval.

Oproti tomu jsou komáří larvy pro ryby potravou přirozenou a hlavně obsahují výběr všech možných látek potřebných pro zdárný vývoj rybího těla. Je to vlastně celý organismus včetně vnitřností, schránky a třeba i balastních látek, které jsou pro trávicí ústrojí velmi důležité.
Je tu ale další věc, která mnohé akvaristy přesvědčí a ti se potom přikloní k používání hovězího srdce. Jsou to různé infekce. Je skutečností, že pakomáří larvy jsou přírodní produkt a nalovené v přírodních podmínkách mohou obsahovat mnoho různých přenosných chorob. To je věc neoddiskutovatelná a záleží opravdu na zdroji takové potravy.
Ke zkrmování se s oblibou používají též larvy zmražené, ale ani ty nejsou po stránce infekcí stoprocentní. Nehledě na jejich kvalitu. Před nakoupením většího množství zmražených pakomářích larev doporučuji jednoduchý test. Malý díl larev dejte do sklenice s čistou vodou. Larvy se po chvíli rozmrazí a hned uvidíte jejich kvalitu. Velmi dobře se projeví čistota larev. Je to ale test pouze vizuální. Chemické testy si těžko v domácích podmínkách uděláte. Je tedy dobré vyhledat prodejce či výrobce, který nabízí larvy opravdu v dobré kvalitě a část jich vyzkoušet.
Co ale říci nakonec. Dnes je již všeobecně známo, že pestrá, nejednostranná strava je ta nejlepší, kterou můžeme rybám předložit. A tak plně doporučuji to, co je na těchto stránkách již několikrát uvedeno. Snažit se o co možná nejpestřejší nabídku krmiv a to jak přírodních v jakékoliv podobě, tak průmyslových. Velmi doporučuji střídat potravu živočišnou a rostlinnou. Až na výjimky to rybám prospěje nejen v celkové vitalitě, ale např. i k jejich pestřejšímu vybarvení.

A poslední dotaz je pouze část dopisu, který přál stránkám DAJANAPET do budoucna vše nejlepší. Tyto dopisy jsou velmi milé a rozhodně potěší, ale rád bych odpověděl na dotaz, kterým byl tento dopis ukončen. Pisatel se ptá, jakou rybu jsem odchoval jako první?
Co si pamatuji, tak opravdu cílený a pro mne nejdůležitější byl výtěr cichlid Cichlasoma nigrofasciatum. Je to nevelká jihoamerická cichlida, jejíž starost o potěr je neskutečně dojemná a odvaha, s kterou se tyto ryby vrhají v obraně jiker např. na ruku chovatele je obdivuhodná. Můj vztah k akvaristice byl sice již nastartovaný od dětství díky mému dědovi, ale co si pamatuji, tento výtěr byl kdysi pro moji další činnost v akvaristice dosti důležitý.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2008
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...