Vzkazy 26

7.10.2007 | Žádné komentáře

Dnes mám milý úkol, odpovědět na dotaz, jak dlouho se rybičky v akvárií­ch vůbec pěstují­?
Tento dotaz poslala jedenáctiletá Lenka. Dovolte tedy, abych k tomuto dotazu přidal i trochu té akvaristické historie.

Tak tedy milá Lenko, v první­ řadě musí­m malinko poopravit tvůj dotaz. Rybičky se nepěstují­, ale chovají­. Zkrátka, když se hovoří­ o pěstování­, máme většinou na mysli rostliny. Budeme-li ale hovořit o chovu, pak hovoří­me o živočiší­ch. Takže, pěstuji v akváriu rostlinky, ale chovám rybičky.

Abych začal pěkně od začátku, musí­m se přesunout až do staré Čí­ny, několik tisí­c let nazpět! Tam je zřejmě kolébka toho, čemu dnes ří­káme akvaristika. Nikdo ale dnes pochopitelně již neví­, kdy a kdo první­ začal chovat rybu, jako předmět zájmu své duše. Já osobně si myslí­m, že první­ takové pokusy byly z důvodu spí­še materiální­ho. Zkrátka, člověk, který nachytal ví­c ryb něž stačil spotřebovat, přemýšlel, jak je uchovat. Jenže, tenkrát nebyly ještě ledničky a tak se maso a zvlášť rybí­, muselo uchovávat jak to šlo. Krom uzení­ a sušení­ se také dalo pochopitelně uchovat ve stavu čerstvém. Nachytané ryby se tedy přendaly do připravených pří­rodní­ch bazénů či rybní­čků a tam se uchovávaly. Jenže, po nějakém čase ti původní­ chovatelé přišli na to, že do rybní­čku určité velikosti se může umí­stit pouze určitý počet ryb, jinak dojde k jejich úhynu. No a tí­m se začal prarybář vlastně učit to, co známe dodnes a položil tak základy k oboru jako je rybářství­ a později vlastně i akvaristika.

Je docela možné, že první­ ryby, které byly chovány nikoliv pro účely potravní­, ale pro potěchu duše byly ty, které se geneticky odchýlily od své přirozenosti. Zkrátka, měly napří­klad odlišnou barvu. Stávaly se dejme tomu předmětem kultu a sloužily napří­klad i k náboženským účelům a třeba i obřadům. Vždyť prvotní­ myšlenka známé pohádky o zlaté rybce může pocházet zrovna z těchto dob.
V Čí­ně se tato tradice barevných ryb dochovala až dodnes. Nešlo ale pouze o karase východní­ho, z kterého vlastně vznikla dnešní­ oblí­bená závojnatka, dále se choval i barevný kapr. ňí­káme mu KOI kapr a dnes je známý téměř po celém světě. Mimochodem, barevných mutací­ ryb je mnoho a od mnoha druhů. V našich vodách se můžeme setkat napří­klad se zlatým lí­nem. Později se tradice chovu okrasných ryb rozší­řila i do Japonska a odtud se přenesla do téměř celého světa a tedy pochopitelně i k nám do Evropy.

Jenže, tenkrát v Čí­ně nebyla ještě akvária taková, jak je známe dnes. Ryby se chovaly v kamenných a pří­rodní­ch bazénech, nádrží­ch z hlí­ny a ze dřeva. První­ akvária, tak jak je známe dnes, se začala vyrábět až vlastně v druhé polovině devatenáctého století­. Vyráběla se z železných rámů, skla a sklenářského tmelu. Až mnohem později za přispění­ vědy a vlastně i kosmického výzkumu se začala vyrábět akvária tak, jak je známe dnes a to lepená silikonkaučukovými lepidly.

První­ závojnatky, jakož i jiné ryby, se u nás rozší­řily v akvárií­ch začátkem dvacátého století­. Ryby v akvárií­ch se v naší­ zemi chovaly již dří­ve, ale bylo to spí­še výjimkou, nebo pro vědecké účely. Až začátek dvacátého století­ dal akvaristice, jako zájmové činnosti, zelenou. Bylo to sice ještě ve velmi omezené mí­ře, ale tehdy již vznikaly první­ spolky. Později pak, bylo to ve třicátých letech, se akvaristika rozmohla ví­ce a stala se zálibou lidí­ i z chudší­ch vrstev obyvatelstva. Bylo to pochopitelné, protože odchované potěry ryb se začaly rozšiřovat mezi ostatní­ akvaristy. Byly zkrátka již dostupnější­.

Další­ a to podstatný rozvoj mají­ na svědomí­ třicátá léta dvacátého století­. V nich vzniklo i nejví­ce spolků a začaly se dovážet ze zahraničí­ nové druhy ryb.

Další­ rozvoj akvaristiky pozdržela druhá světová válka. Krátce po ní­ se však tato záliba začala rozví­jet stejným tempem jako před válkou. V padesátých letech dvacátého století­ se již v rodinách objevovala akvária podobná těm, která známe dnes. Byly již vydány knihy a vycházely články, ale problém byl v nedostatku potřebné techniky. Vzduchování­ se zajišťovalo např. pneumatikami z traktorů, které museli denně dohušťovat akvaristé sami pumpičkou. Spojili tak svého koní­čka s aktivní­m pohybem.

Snad největší­ rozmach nastal v letech sedmdesátých. To už začaly fungovat, prozatí­m omezeně, exporty odchovaných akvarijní­ch ryb z naší­ republiky do západní­ Evropy a tí­m se naši akvaristé začali západní­ Evropě a vlastně celému světu zviditelňovat. Nové druhy ryb se mnohdy za dramatických událostí­ při celní­ch kontrolách dovážely a za nedlouhou dobu se rozmnožené již exportovaly znovu zpět do západní­ Evropy. Zlepšila se i technická vybavenost našich akvaristů a tak se objem vývozu ryb stále zvyšoval. Nikdo by asi v tu dobu neodhadoval, že se naše malá republika v roce 2000 stane konkurentem největší­ch exportérů ve světě. Stali jsme se doslova akvaristickou velmocí­.

Co je ale asi největší­m bohatství­m a trumfem akvaristiky je ta skutečnost, že zároveň s rozmachem chovu akvarijní­ch ryb se stávali z mnoha mladých akvaristů opravdu světově známí­ a uznávaní­ odborní­ci. Akvaristika je přivedla na dráhu studia pří­rodní­ch věd a posléze i studia specializovaných vědeckých oborů.

V současné době je akvaristika v nerovném boji o své mladé adepty. Počí­tače a počí­tačové hry zabí­rají­ mladým lidem stále ví­ce volného času a těm zbývá pramálo mí­sta na ostatní­ zájmovou činnost. To není­ povzdech ani boj proti počí­tačové technice, to je fakt.
K tomuto nepří­znivému stavu přispí­vá i ta skutečnost, že drtivá většina zájmových spolků přestala existovat a mladí­ akvaristé nemají­ již pří­ležitost se pravidelně setkávat.

Toto vše je na první­ pohled nedobrá situace, ale paradoxně to, co bere akvaristice mladé lidi, se nakonec ukázalo jako docela užitečné. Alespoň v tom smyslu, že internet mladé lidi dokáže zase zpět k akvaristice přivést. Sleduji v poslední­ době na mé adrese daleko ví­ce dotazů od mladých lidí­, než v počátku mé osvětové činnosti před dvěma lety. V brzké době se na našich stránkách dozví­te ví­ce o projektu, který by mohl napomoci při zí­skávání­ mladých lidí­ pro akvaristiku. Nebude ale samoúčelný, pomůže i další­m zájemcům o akvaristiku a měl by částečně i vyřešit problém s odpovědnou. Po internetu totiž nemám možnost fyzické demonstrace jistých problémů.

Omlouvám se za velmi stručný průřez historií­ českou akvaristikou. Rozhodně se tomuto tématu budu na našich stránkách nadále průběžně věnovat.

Tak držte palce a již v pří­ští­m měsí­ci se o nové službě pro Vás doví­te ví­ce.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...