Nepodceňujte maličkosti (2)

21.06.2007 | Žádné komentáře

Paracheirodon innesi žije v povodí­ horní­ho toku řeky Amazonky. To uvádí­ literatura, a i když bych mohl její­ výskyt ještě ví­ce specifikovat, pro náš článek tento údaj postačí­.
Od počátku chovu těchto ryb šlo akvaristům pochopitelně i o její­ rozmnožení­. Byl a dodnes je to „výuční­ list“ pro každého akvaristu, začáteční­ka. Dlouho se to nedařilo a tak přišla na řadu úvaha: Kde vlastně tato ryba žije? Jaké hodnoty vody se v její­ domovině dají­ naměřit? Jaká je tam teplota, délka dne a světelné podmí­nky, zaplavují­ toto území­ deště? Toto všechno je potřeba vzí­t v úvahu. Ale jde ještě o jednu důležitou věc, která se nedá nikde vyčí­st, a která je pro chov a odchov ryb důležitá. Je to ten pověstný chovatelský instinkt, který v menší­ či větší­ mí­ře využí­vá každý pokročilý akvarista.
Tuto simulaci uvádí­m též proto, abych zdůraznil maličkosti, které je též nutné vzí­t v úvahu.

Pokračujme dále.
Po zjištění­ všech potřebných údajů se přišlo na to, co vlastně tato rybka ke svému zdárnému vývoji potřebuje. š lo hlavně o kvalitu vody, která měla určité, dnes již všeobecně známé hodnoty(v seriálu o neonkách 1-4, 13.10.2006). Akvaristé již věděli, že se neonky dají­ při jistých podmí­nkách vytří­t, a že se jejich potěr v pořádku i vylí­hne. Přišla druhá fáze odchovu a to byla právě ta starost o jikry. Neonky jsou ryby, které se svým jikrám ani potěru nevěnují­, spí­še naopak. Věnují­, ale jaksi po svém. Jikry jim složí­ jako výtečná potrava. Je tedy nutné je po výtěru oddělit od jiker.

Co dál? Potěr se lí­hnul, ale do fáze, kdy dorostl do tzv. bezproblémové velikosti(toto je u mnoha druhů přibližně stejný čas – jeden měsí­c) se dochoval pouze malý počet jedinců. Dále se přišlo na to, že právě vylí­hlý potěr napadá několik druhů jednobuněčných organismů, dravých nálevní­ků, kteří­ se staly pro eleuterembrya neonek predátory. I po odstranění­ tohoto problému nebyl výsledek uspokojivý.
Další­ důležitý poznatek byl ten, že určitý počet samců je buď neplodný, nebo pouze částečně. To je zjištění­, které dodnes trápí­ začí­nají­cí­ akvaristy, a které by neměli podceňovat.
V konečné fázi této dlouhé cesty poznání­ byl ale důležitý poznatek, který ze začátku unikl mnoha i zkušeným chovatelům. Spí­še bych měl napsat, že byl podceněn, protože byl znám již z odchovu jiných ryb, hlavně teter. K jeho vyřešení­ přispěl právě ten důležitý, chovatelský instinkt.
Jde o specifickou vlastnost potěru v embryonální­ fázi vývoje. Je to jeho energetická načasovanost. Co to vlastně je?

V této fázi si musí­me právě dát dohromady všechny poznatky a zkušenosti chovatele. Potěr, který se v pří­rodě lí­hne z jikry tetry neonové, má zhruba 36 hodin na to, aby se stal eleuterembryem. To je, jak jsem již výše napsal, právě vykulené individuum, které má nato, aby se rozplavalo do volné vody, přibližně sto hodin času. Protože ještě v této době není­ schopno fyzicky přijí­mat potravu, slouží­ mu k vývoji tzv. živný váček(žloutkový vak), který má ovšem omezenou výživnou kapacitu. Je načasovaný právě na tu dobu, kterou potřebuje potěr k tomu, aby se rozplaval a byl schopen přijí­mat plankton.

A právě v této fázi je třeba vzí­t v úvahu etologické znalosti ze života neonek. Neonky obecné žijí­ v pralesní­ch tůní­ch a klidných vodách, kde se rozhodně nedají­ předpokládat slunné pláže. Co se tedy děje s jikrami neonek, které jsou v ohromném množství­ kladeny do trdlišť? Pochopitelně, že mnoho jich slouží­ jako potrava nejen pro ostatní­ neonky, ale ty, které uniknou pozornosti ostatní­ch živočichů spočí­vají­ v mí­stě, kam byly nakladeny. Jsou v pří­tmí­ a v klidu. Co to znamená? Tyto jikry, tedy embryonální­ fáze ryb, mají­ dostatek klidu na to, aby se řádně vyví­jely. Po zhruba 36. hodinách se lí­hne eleuterembryo a po opuštění­ jikry se zavěsí­ byssovými žlázkami na libovolný podklad a po uplynutí­ další­ch sto hodin se rozplave.
V tuto dobu je už schopno přijí­mat samostatně potravu tzv. vnější­, tedy exogenní­.
Byssové žlázky jsou umí­stěny na temeni hlavy a vylučují­ lepivý sekret.

Pro nás je ale důležitá ta fáze, kdy eleuterembryo spočí­vá v klidu přichyceno byssovými žlázkami k podkladu. Je totiž v klidu a to zajistí­ pravidelné a pozvolné trávení­ živného váčku. Energie ve žloutkovém váčku je spočí­taná právě na tu dobu, kdy se eleuterembryo vyví­jí­ do první­ho larvální­ho stádia a tí­m je právě rozplavaný plůdek.
V této fázi je velmi citlivý na vnější­ podněty. Ale nejen citlivý, tyto mu vysloveně škodí­. Dnes již každé školní­ dí­tě ví­, že pohyb vyžaduje energii. A právě o to jde. Bude-li se v této fázi tak křehký a nepatrný organismus vyrušovat, spotřebuje nazmar mnoho energie, kterou má využí­t k tomu, aby se zdárně vyvinul do fáze, kdy bude právě tuto energii potřebovat pro lovení­ první­ potravy.

Co to znamená pro chovatele? Z výše napsaných skutečností­ je to již ví­ce než jasné. Elementku s jikrami je třeba zastí­nit a zajistit jikrám i pozdější­mu potěru klid. Jen tak se totiž vyvine v opravdu silné embryo, které je schopno samo přijí­mat první­ exogenní­(tedy vnější­) potravu. Budeme-li vývoj jiker stále narušovat, vyčerpá se zárodek natolik, že nebude při rozplavání­ schopen v tu pravou chví­li svou první­ potravu přijmout.

Tento fakt je v umělých podmí­nkách ještě znásoben tí­m, že podáváme potravu nepřirozenou a tedy pro plovoucí­ larvy mnohem zatěžují­cí­.

Mnozí­ si mohou ří­ci, zdánlivá maličkost, ale sami vidí­te, že se právě z těchto maličkostí­ skládá ten neuvěřitelně zají­mavý a mnohdy i záhadný svět zrodu nového organismu.

Úspěšné odchovy Vám přeje Jiří­ Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2007
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...