Nepodceňujme maličkosti

12.06.2007 | Žádné komentáře

V tomto článku bych rád upozornil na jednu velmi citlivou skutečnost, pro kterou mohou mí­t problémy s odchovem některých druhů ryb i pokročilí­ akvaristé.
Konkrétně jde o jikry, práci s nimi a o volná embrya v eleuterembryonální­ fázi. To je embryo, které se právě vylí­hlo z jikry a ještě není­ schopno samostatně přijí­mat potravu. Využí­vá tedy živiny pouze ze žloutkového či živného váčku.

Všichni, kdo jsme se chytli drápkem a odchovali nějakou tu rybí­ generaci ví­me, že nároky na odchov různých druhů ryb jsou též různé. Tato všeobecná pravda v sobě skrývá mnoho důležitých informací­. Pokusí­m se ji tedy malinko rozvést. Zprvu několik málo údajů o rozmnožování­ ryb všeobecně.

Dá se ří­ci, že nejrozší­řenější­ způsob oplodnění­ rybí­ jikry je vnější­. Pojem vnější­ oplodnění­ znamená, že odložené jikry z těla samičky jsou oplodněné samčí­ pohlavní­ buňkou(spermií­), až ve vodě, tedy mimo tělní­ dutinu samičky.
Jiný způsob oplodnění­ rybí­ho vají­čka(jikry), je tzv. vnitřní­. Děje se tak u živorodek. Ty se ještě dále dělí­ na živorodé(viviparní­) a vejcoživorodé(ovoviviparní­). Vnitřní­ oplodnění­ u těchto ryb probí­há tak, že se při páření­ dostanou spermie do těla samic a již tam oplodní­ zralé jikry.
Další­ způsob rozmnožování­ se nazývá obojetnictví­(hermafroditismus). To je ale u ryb poměrně vzácné a je známo pouze u několika málo druhů.

Pro náš článek je důležitý první­ způsob a tí­m je vnější­ oplodnění­.
Způsoby vnější­ho oplodnění­ jsou nesčetné a rafinovanost, s jakou si některé druhy ryb během svého vývoje poradily se samotným aktem reprodukce, je až neskutečně vynalézavá. Tyto návyky jsou velmi staré a vycházejí­ ze samotné historie vývoje rybí­ho druhu.

Akvaristé dobře vědí­, že některé druhy ryb jsou na podmí­nky, které potřebují­ ke tření­, velmi náročné a některým zase stačí­ pouze základní­ životní­ prostředí­ v akváriu. Jenže, ono nejde pouze o to, abychom rybám připravili vhodné prostředí­ pro jejich zdárné vytření­. To je pouze primární­ fáze odchovu. Stejně a neméně důležité, je též následně zajistit vše pro zdárný vývoj rybí­ch vají­ček, jiker. Toto nepočká a jakmile se ryby vytřou, čas nekompromisně odměřuje dobu potřebnou pro jejich vývoj. V této fázi odchovu je rybí­ vají­čko velmi zranitelné. Nejde pouze o zdárný vývoj z hlediska biologického. Jikry jsou též velmi dobrou potravou nejen pro ostatní­ druhy ryb, nebo často i rodičovského páru, ale pro většinu obyvatel vodní­ ří­še od jednobuněční­ch živočichů až po savce. Pochopitelně nemohu nejmenovat též vodní­ ptáky. Možná Vás překvapí­, že k poží­račům jiker patří­ i medvědi. Jsou to velcí­ labužní­ci a zají­mají­ se zejména o jikry lososů.

Ale abych se vrátil k tématu. Starost o snůšku jiker je jednou z velmi odborných a citlivých oblastí­ akvaristiky.
Jde v podstatě o dvě možnosti. Připravit rybám takové prostředí­, aby se v něm byly schopny o jikry postarat samy, nebo vzí­t starost o vají­čka do vlastní­ch rukou.
V tom první­m pří­padě mám na mysli ryby, které takový projev mají­ vrozený. Jako pří­klad za všechny uvedu cichlidy. V článku o skalárách jsem popisoval odchylky a změny v chování­ některých druhů ryb v souvislosti se zajištění­m svého vlastní­ho potěru. Děje se tak často u druhů ryb chovaných mnoho generací­ v zajetí­.
Je-li však tento základní­ pud u ryb zachován, dovedu si sotva představit lepší­ zaopatření­ jiker.
Často však nezbude jiné řešení­, než se ujmout rodičovství­ a to břemeno starosti o jikry vzí­t na sebe.
Na tomto mí­stě musí­m znovu upozornit na to, že zkušenosti a odborné znalosti s výtěry ryb jsou bezpodmí­nečné. Jak já, tak i kolega Ing. Filip často upozorňujeme na nezbytnost studie alespoň základní­ch podkladů a znalostí­ o chovu akvarijní­ch ryb, v tomto pří­padě o jejich rozmnožování­. Zkrátka jde o to, přečí­st si tu správnou literaturu.
Vždyť bez alespoň základní­ch znalostí­ etologie ryb by ani ti nejzkušenější­ akvaristé nebyli schopni odchovat nové, právě objevené druhy.
Před prvovýtěry se musí­ vzí­t v úvahu nejen základní­ znalosti o rybí­m druhu samotném. Jde též o to, seznámit se s domovským prostředí­m ryb, jeho specifikami a třeba i odchylkami. Dnes jsou dí­ky akvaristice po této stránce známy poměrně dobře mnohé kouty Země a tato znalost potom přispí­vá ke zdárným výsledkům při chovu i odchovu nových druhů nejen akvarijní­ch ryb.

Rád bych uvedl pří­klad na rybě, její­ž reprodukce byla mnohá léta tajemství­m a i dnes patří­ k tzv. problematickým rybám. Jedná se o neonku obecnou, či tetru neonovou, jak chcete. Je pravda, že v dnešní­ době se již všeobecně ví­ „jak na ni“, ale přiznám se, že i když mám za sebou nepočí­taně výtěrů této nádherné ryby, mnohdy mě ještě překvapí­.

Po přečtení­ druhého dí­lu budete moci sami posoudit, že i zdánlivě bezvýznamné maličkosti mohou být při odchovu ryb velmi důležité.

Pokračování­

Foto: Ach ta láska…

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2007
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...