Vzkazy (18)

1.06.2007 | Žádné komentáře

Začnu dotazem, který mě rozesmál. Upozorňuji ale, že nešlo o smí­ch posměvačný, ale vskutku upří­mný. No, posuďte sami.
Tereza má starost o svoje závojnatky, tedy abych byl přesný, o jednu ze tří­. Zakoupila je před půl rokem v odborné prodejně a až dodnes, podle komentáře majitelky, se těší­ dobrému zdraví­. V poslední­ době se ale jedné z nich na hlavě udělal nějaký otok či co.
Popis oné nemoci je následují­cí­. Zpočátku se jí­ na temeni hlavy udělala jakási vráska, která se zvětšovala, až se proměnila v hrbolek podobný malému květáku.
Tereza se obává, že se jedná o bují­cí­ zhoubný nádor a zároveň má starost, zda to, tu jinak krásnou závojnatku, nebolí­.

Milá Terezo. Myslí­m, že se z 99% nemýlí­m, když napí­šu, že se jedná o tzv. nahromadění­ kožní­ch buněk, které na hlavě té závojnatky rostou zcela záměrně. Dokonce se nebudu ostýchat napsat, že si s tí­m dal kdosi sakra práci, aby tuto „paládu“ na hlavě závojnatky vypěstoval.
Je to potomek chovatelsky poměrně cenného kmenu záměrně vyšlechtěných závojnatek, kterým se ří­ká v Evropě „čepice“. Když je tento nádor v barvě červené, závojnatka se nazývá „karkulka“. Oficiální­ název však je „Red Cap Oranda“.

A právě v době od půl roku dále se tyto útvary začí­nají­ formovat. Zají­mavostí­ je, že se v prodejnách objevují­ poměrně drahé importované závojnatky, které již ve velikosti pěti až šesti centimetrů tyto nádory na hlavě mají­. Pochybuji ale, že se jedná o mladé ryby. To by totiž byly několikanásobně dražší­. Takové kmeny snad ani v Evropě nejsou. Již několikrát jsem nakoupil tyto jinak krásné, právě importované závojnatky ve velkoobchodu s tí­m, že založí­m nový chov. K mému překvapení­ jsem zjistil, že se po několika dnech či týdnech začaly tří­t. Znamená to tedy, že závojnatky musely být již téměř rok staré.

Terezo gratuluji, máte tedy poměrně ceněnou rybu a nebojte, nemoc to rozhodně není­. Mimochodem, ani jste nenapsala, jak se ta krasavice jmenuje?!

Dotaz na tření­ sumců z rodu Ancistrus se mi, abych tak řekl, zrovna hodí­ do „krámu“.
Rád bych se k tomuto druhu oblí­bených sumců vyjádřil blí­že. Všeobecně se má za to, že se v zajetí­ chovají­ běžně tři druhy Ancistrusů. Jsou to: Ancistrus cirrhosus (krunýřovec skvrnitý), A. multispinnis (krunýřovec mnohotrnný) a A. dolichopterus (krunýřovec modrý). Existují­ ještě jiné druhy tohoto rodu, ale ty nejsou až tak známy. Jedná se např. o nádherného Ancistrus temminskii.
Tito sumci žijí­ ve vodách řeky Amazonky. Tedy v Jižní­ Americe a konkrétně ve vodách Guayany. V literatuře se uvádí­ velikost této ryby v rozmezí­ od deseti do třinácti centimetrů. Z vlastní­ zkušenosti ví­m, že Ancistrusi krmení­ živočišnou potravou jsou schopni vyrůst do daleko větší­ch rozměrů. Sám jsem měl v chovu samce velikosti 18cm. Popisovat snad tohoto sumce nemusí­m. Svou bizarností­ a užitečným projevem se stal u akvaristů brzy velmi oblí­beným. Zařadil se tak mezi legendární­ druhy akvarijní­ch ryb, jako jsou např. neonky či skaláry.

Sám mám na tyto tři základní­ chované druhy názor takový, že jsou již dávno mezi sebou prokří­ženy. Jejich rozpoznávací­ znaky jsou nevýrazné a v podstatě se od sebe nijak neliší­. Vzpomí­nám si na dovezené sumce v dobách dávno minulých. U nich se opravdu dal rozdí­l vyčí­st. Zbarvení­ oční­ rohovky, žlutavé skvrny po těle, počet výrůstků u samců a celkové zabarvení­ ryb. Kdyby se jednotlivé druhy opravdu měly od sebe rozlišit, bylo by nutné vzí­t v úvahu všechny rozpoznávací­ znaky podle původní­ch popisů. To je ale věcí­ vědeckých revizí­ jednotlivých druhů. Kdy byla ale poslední­ revize tohoto druhu, mi není­ známo.

Chov i odchov Ancistrusů je jednoduchý a tito velcí­ pomocní­ci akvaristů nevyžadují­ mnoho péče. Budete-li mí­t zaří­zenou společenskou nádrž a v ní­ i tyto sumce, po čase se Vám jistě rozmnoží­ sami. Toto je ale chovatelsky jaksi nadivoko a tak bych rád napsal něco o tzv. ří­zeném odchovu.
V debatách o Ancistrusech jsem vyslechl mnoho pravd i názorů, které se mi později nepotvrdily. Budu tedy popisovat odchov podle svých vlastní­ch zkušeností­.

U těchto sumců je ve vrhu všeobecně méně samic než samců. Znamená to tedy počí­tat s tí­m již při nákupu mladých ryb. Nakoupí­te-li deset ryb, dorostou do dospělosti v poměru 3:7. Poměr může být pochopitelně odlišný, ale toto je průměr.
Ancistusy nechávám dorůst do dospělosti společně a pokud možno ve velké nádrži. Rostou rychle a když mají­ živou vodu, jejich projev je radostný. Je pravda, že Ancistrus je noční­ zví­ře, ale během růstu zjistí­te, že se Vám ukáží­ i ve dne. Zvláště při svých neustálých vzájemných šarvátkách, které jsou však neškodné.
Myslete na to, že tito sumci jsou všežravci, a že je dobré jim opravdu v době dospí­vání­ podstrojovat. Pestrý jí­delní­ček zajistí­te zeleným salátem, špenátem, kopřivami, cuketou, hovězí­m srdcem, nitěnkami, granulemi pro sumce, vločkami s podí­lem řas, Cyclops, Daphnia…

Pozor, Ancistrusi jsou v podstatě nevybí­raví­ a spokojí­ se i s jednotvárnou stravou. Ta se ale později negativně projeví­ při odchovu.
Mohu jednoznačně potvrdit, že tito sumci, platí­ to ale všeobecně o chovaných rybách, poctivě zakrmeni při dospí­vání­, jsou v dospělosti plodnější­. Nejde ale pouze o počet jiker, mám na mysli též vitalitu a zdraví­ potěru.

Uvedu malý pří­klad:
Když jsem před časem chtěl pomoci jednomu známému, již pokročilejší­mu chovateli ohledně odchovu závojnatek, vysvětlil jsem mu celý postup odchovu včetně ří­zeného zaplňování­ samic jikrami a pří­pravu na reprodukci.
Po několika týdnech mne onen známý navští­vil a oznámil mi, že můj postup nevyšel, zkrátka, že to prostě nefunguje. Ví­m, že to není­ možné, protože vývoj plůdku závojnatek po růst až k reprodukci mám již několik let prakticky odzkoušený. Já také ale tušil proč.
Znovu jsme od začátku prošli celou problematiku a nakonec jsme se dobrali ke zdárnému konci.
To, co teď napí­šu platí­ o chovu ryb v zajetí­ všeobecně a bez této základní­ zkušenosti budete úspěšní­ pouze částečně.
Podstatou úspěchu chovu a odchovu je kvalitní­, nutričně vyvážená, zdravá a přiměřená potrava. Zvláště u ryb, které jsou určené na pozdější­ reprodukci, tedy u ryb generační­ch či chovných.

Pokračování­ pří­ště

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2007
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...