Jsme opravdu dobří­

18.03.2007 | Žádné komentáře

Když jsem před ví­ce než třiceti lety pojí­mal své první­ praktické akvaristické zkušenosti, opravdu jsem netušil, že budu jednou přispí­vat svými zkušenostmi do média, které obejme takřka celý svět a kde se bude vést diskuse třeba i s „koncem světa“. Tehdy ještě někteří­ z nás vzduchovali pracně nahuštěnými dušemi od traktoru a krmili ryby krom „živé“ z rybní­ků, krmivy z vlastní­ produkce. Byl to konec průkopnické doby, kdy osobní­ vynalézavost každého akvaristy hrála podstatnou roli v technickém zabezpečení­ životní­ho prostředí­ pro živočichy v akvárií­ch. V té době se již v odborných prodejnách nabí­zely technické novinky, které se v bývalém Československu objevovaly opravdu velmi sporadicky. Na svůj první­ vzduchovací­ motorek československé výroby jsem čekal několik týdnů. Dokázal vzduchovat několik hodin. Potom jsem musel dát na radu zkušenější­ch kolegů. Po malém technickém zákroku fungoval docela spolehlivě, ale jeho výkon byl pří­liš malý. Nakonec jsem si nakreslil a vyrobil potřebný kompresorek sám a nebyl jsem zdaleka jediný.

Pamatuji si na schůze v klubech, kdy jsme hltali ze zahraniční­ch časopisů informace o nových vzduchovací­ch zaří­zení­ch, filtrech, filtrační­ch hmotách, čerpadlech, nových krmivech, léčivech a vůbec o všem, co tehdejší­ vyspělý svět a jeho akvaristický průmysl nabí­zel. Byla to doba zrodu nové éry v akvaristice a to hlavně z důvodu objevování­ moderní­ techniky. U nás v republice se ale tyto technické novinky daly sehnat v prodejnách pouze ojediněle. Někteří­ šťastlivci si přivezli tato zaří­zení­ ze služební­ch cest po západní­ Evropě. To byl vždy důvod k hromadné návštěvě u těchto vyvolených doma k neskrývanému obdivu všech zúčastněných. Při tom jsme povětšinou vyslechli napí­navé historky, které provázely tyto importy při kontrolách na hranicí­ch. Zkrátka, byla to doba podivná a dobrodružná i pro akvaristy.

Přesto si dovolí­m dnes vzpomenout na mistry, kteří­ se obešli i bez této techniky a vystačili si s původní­mi mašinkami a hejblaty z vlastní­ produkce. Těžko bych mohl psát dnes o té době, kdybych nebyl při tom. Musí­m přiznat, že jsem mnohé z těch chovatelů obdivoval. Velmi rád bych jmenoval některé z těchto starší­ch kolegů, ale věřte, neudělám to pouze z úcty k nim. A to z toho důvodu, že bych nepochybně nevzpomněl na všechny.

Co je tedy hlavní­m motivem dnešní­ho článku? Je to vzpomí­nka na moje cesty po republice v době o které pí­ši, které mi jsou dodnes vodí­tkem a poučení­m při mé další­ práci.

Starší­ kolegové jistě vzpomenou na exportní­ aktivity podniku Zverimex, které v té době umožnily též dovoz nových druhů ryb do naší­ republiky. Zkrátka, akvaristé, kteří­ odchovávali akvarijní­ ryby, si mohli objednat protihodnotou nové druhy ryb, které byly opravdovou vzácností­. Tento obchod byl ale velmi problematický a nevděčný. Protože nebylo výběru. Ryby, které se v určitý čas přivezly, si musel akvarista odebrat a nebylo volby. Stávalo se tak, že se přebí­raly ryby v nedobré kondici či dokonce nemocné. Byla to zkrátka jakási akvaristická loterie. Při těchto dovozech se pravidlo karantény nových druhů muselo dodržovat s maximální­ vážností­. Nemoci, které v některých pří­padech tyto importované rybí­ novinky doprovázely, mohly být velmi nebezpečné až zhoubné pro stávají­cí­ chov.

V této době jsme pochopitelně zároveň s technikou obdivovali nové a nové objevené druhy ryb, které se objevovaly také na stránkách zahraniční­ch časopisů. Dokonce se stávalo, že některý ze zkušených akvaristů, znají­cí­ cizí­ jazyky, články překládal. Bylo to pro nás vždy jako poselství­ z cizí­ planety. Stávalo se též, že u některých nově objevených druhů bylo již popsáno tření­ a podrobný popis celé reprodukce. Četli jsme ale též o druzí­ch, které se v akvárií­ch na západě objevovaly již nějakou tu dobu, ale o rozmnožení­ toho určitého druhu se nic nevědělo. Pamatuji si, jak mnozí­ zahraniční­ autoři psali, že není­ akvaristika ještě na takovém stupni vědění­, aby pochopila všechny souvislosti a zákonitosti těchto problematických druhů. Vždy to bylo ale uváděno též v souvislosti s využití­m potřebné techniky a její­m použití­ v akvaristice. Jak jsem již uvedl, v té době byl doslova raketový vzestup vývoje rozmanité techniky pro akvaristiku a tyto články rozhodně přispí­valy k jeho zrodu. Mnohé firmy spolupracovaly, a dodnes pochopitelně spolupracují­, s akvaristy a vyví­jely nové a nové technické vymoženosti, které pomáhaly k další­m úspěšným krokům v poznání­ pří­rodní­ch vztahů v rybí­m světě. Nově vyví­jená technika dokázala a dokáže simulovat čí­m dál tí­m lépe pří­rodní­ podmí­nky akvarijní­ch ryb v přirozeném prostředí­ a tak pochopitelně kladně ovlivnit i jejich reprodukci.
Tak trochu jsem záviděl, při pohledu na fotografie v barevných časopisech, ta nablýskaná a perfektně vybavená zaří­zení­ na chov ryb na druhé straně rozděleného světa.

Jenže v té době to u nás jaksi nefungovalo a český akvarista si musel poradit sám. I stalo se, že při mých nekonečných cestách po republice jsem viděl u některých mých kolegů věci neskutečné. Viděl jsem ryby, které si jejich majitelé obstarali všemi možnými i nemožnými způsoby. Viděl jsem druhy, které v západní­ch časopisech uváděli jako žhavé novinky s problematickým chování­m. O rozmnožení­ ještě v té době nemohla být ani řeč. Tyto ryby se k nám dostaly přes hranice v termoskách na kávu, v sedačkách aut, v sáčcí­ch, které byly ukryté v dutinách aut. Nakonec, sám jsem se stal posléze zločincem a některé druhy si tí­mto způsobem dovezl. Byl to přece jenom pro režim v té době velmi nebezpečný a kompromitují­cí­ materiál! Ale vrátí­m se raději od ironie k podstatě tohoto článku.

Moje cesty k akvaristům po celé republice byly velmi užitečné. Hlavně na nich jsem poznal to, čeho se již drahná léta drží­m a co mě mnohdy pomohlo v mé chovatelské praxi. Byly to letité zkušenosti starší­ch kolegů. Bylo to nahlédnutí­ do kuchyně chovatelů, kteří­ ve zcela amatérských a mnohdy primitivní­ch podmí­nkách dokázali to, o čem se v těch odborných zahraniční­ch časopisech psalo s velkým respektem a co se považovalo za téměř nemožné. Vzpomí­nám si dodnes na moje zděšení­, když jsem viděl v jakémsi kurní­ku mezi slepicemi několik akvárií­ a v nich rozmnožené tenkrát velmi vzácné tetry červenohlavé(Hemigramus rhodostomus). Těchto pří­hod bylo daleko ví­ce.

Co jsem si z těchto nádherných cest přivezl? Bylo to ponaučení­, že ani ta nejmodernější­ technika nepovede k úspěchu, nemá-li akvarista cit, vědomosti a zkušenosti sám v sobě.

Foto: Ryby z rodu Cyprichromis, africké jezero Tanganika

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...