Ryby pro chov a ryby „na koukání“

10.03.2007 | Žádné komentáře

Není­ ryba jako ryba. Touto otřepanou větou bych mohl uvést dnešní­ článek, protože přesně vystihuje jeho podstatu.
Jde totiž o výběr ryb pro chov a jejich pozdější­ reprodukci. Zkušený chovatel dobře ví­, že ho omyl při tomto úkonu může stát půl roku drahocenného času. U dlouhověkých ryb však mnohem ví­ce. Je třeba rozvahy a trpělivosti. Nakonec, trpělivost je pro akvaristiku vlastnost z nejpotřebnější­ch. Základní­ rada pro budoucí­ho akvaristu by jistě zněla:
„Buď trpělivý a nepřekrmuj!“

Vzpomí­nám si na začátky své chovatelské cesty, kdy se někteří­ akvaristé po pečlivém výběru ryb u svých kolegů odebrali na společnou večeři do restaurace. Nešlo pouze o stvrzený obchod, byl to jakýsi rituál, který měl výběru dodat na vážnosti. Až tak si kdysi cenili akvaristé nově dovezených a později rozmnožených druhů ryb. U těchto vzácných druhů se pro chovatele omyl ve výběru rovnal v budoucnu katastrofě.

Dá se těžko jednoznačně napsat, jak se takové ryby posuzují­ a vybí­rají­. Krom zkušenosti a znalostí­, hraje též svoji velkou úlohu instinkt. Jde o tu pomyslnou kuličku, která se velice cení­ v každém oboru a která se velmi, ale velmi pomalu zvětšuje s přibývají­cí­mi léty, znalostmi a zkušenostmi. Instinkt je velmi důležitý pomocní­k. Pochopitelně ale existují­ některé základní­ ukazatele, které se dají­ doporučit a které mají­ platnost.

V první­ řadě jde o zdroj ryb. Ten nejlepší­ pří­pad je, když máte známého chovatele, který Vám, jako začí­nají­cí­m, může poradit. Je to důležité též z toho důvodu, že on jediný zná původ mladých ryb a dá se ří­ci, že i jejich rodokmen. Rodiče vybí­raných ryb jsou totiž velmi důležití­! Tam se právě rozhoduje o výsledku Vámi ří­zené reprodukce v budoucnu. Jde právě o tu potvůrku genetiku. V pří­padě, že ryby zakoupí­te u takového chovatele, se můžete vyvarovat budoucí­ho zklamání­. Jakého?
Jde o to, že nakoupené ryby s neznámým původem jsou geneticky anonymní­. Bez znalosti původu není­ prostě šance poznat genetickou informaci. Zjednodušeně řečeno, nepoznáte, jaký potěr se těm určitým rybám narodí­. V praxi to znamená, že dlouho očekávaný plůdek krásných červených rybiček je šedivý, všelijak strakatý, ale hlavně ne krásně červený! Může se též stát, že je i všelijak deformovaný.

A zdaleka nejde pouze o barvu. Délka ploutví­, tvar těla a jeho velikost jsou také ve hře.
Mnohé druhy ryb jsou dnes již tak přešlechtěny, že bez praktických zkušeností­ nedokáže chovatel sestavit chovný pár, aby se zdárně vytřel(nasazování­ ryb opačného pohlaví­ v kombinaci s pří­rodní­ formou), či aby sameček dokázal oplodnit samičku(např.u živorodek).

Existuje tedy nějaká všeobecná rada? Existuje klí­č, který povede začáteční­ka při výběru ryb? Možná Vás zklamu, ale taková rada je na dálku prakticky nemožná. Pamatuji si na jednoho kolegu, již zkušeného akvaristu, který se mnou několikrát v akvaristice vybí­ral ryby pro můj chov. Bylo to ale před třiceti lety. To se ještě prodávaly v našich prodejnách ryby téměř výhradně od tuzemských chovatelů. To je velmi důležitá informace. Novinek z importu bylo jako šafránu a všeobecně se dalo ří­ci, že ryby byly geneticky mnohem stabilnější­ než dnes.
Nebudu zde popisovat jakýsi postup nákupu ryb pro budoucí­ chov a už vůbec ne při nákupu u chovatele. Tam totiž by měl být Vašim rádcem právě on.

Pojďme tedy do prodejny.
Je mylné si myslet, že krásné ryby v akváriu v akvaristice jsou geneticky čisté. Nenechte se zmýlit tí­m, že ryby jsou jedna jako druhá. To by ukazovalo na ustálenou formu, jenže…!?
Mohou to být tří­děné ryby z velkochovů či velkoobchodů. Tam se prostě dorostlý potěr tří­dí­ do různých kategorií­ a ty se potom, jako čisté formy objevují­ v prodejnách takřka celého světa.

Tady je právě ten rozdí­l ryb kupovaných pro pokojová či veřejná akvária a ryb pro budoucí­ odchov. Koupí­te-li mladé ryby pro svoje pokojové akvárium a jste si jisti, že budou krásnou ozdobou Vaší­ nádrže a potažmo i interiéru, je opravdu jedno, jakou genetickou informaci nesou. Tam opravdu záleží­ pouze na tom, zda se Vám ryby lí­bí­, nebo zda naplňují­ Vaši představu a hlavně potom, jsou-li zdravé.
Rád bych se ještě zmí­nil, že většina ryb nakoupená napří­klad v půl roce jejich života budou v dospělosti stejné, nebo alespoň podobné těm mladým. Jsou ale druhy ryb, které se mění­ i v dospělosti. Mistři v tom jsou napří­klad závojnatky. Ty nakoupí­te napří­klad ve stáří­ půl roku černé, v jednom roce se polovina jejich těla zabarví­ dočervena a v druhém roce budou celé červené.

A tak se držte raději rad chovatelů, u kterých budete budoucí­ chovné ryby nakupovat. Nechci zde zpochybňovat všechny odborné obchody, ale shání­te-li ryby pro budoucí­ chov, nakupujte pouze ve vyzkoušené prodejně u odborní­ků.

š ťastnou ruku při výběru přeje Jiří­ Růžička.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...