Vzkazy (14)

4.03.2007 | Žádné komentáře

Pěstí­rna, rybárna, kvelb, čudlárna, odchovna, ale správně lí­heň. To jsou, a zdaleka ne všechny, názvy mí­stnosti, kde se chovají­ a odchovávají­ akvarijní­ ryby. Akvarijní­ ryby se pochopitelně odchovávají­ i v obýváku nebo v kuchyni, ale lí­heň je přece jenom lí­heň.
Má-li nějaký akvarista to štěstí­ a může-li si zaří­dit jednu mí­stnost pouze pro svého koní­čka, pak si zbuduje lí­heň.

A na lí­heň se také ptá pan Pavel.
Nejde mu o lí­heň profesionální­, ale spí­še osobní­. Jde o nějakou malou mí­stnost v domě či bytě, která je zrovna volná, a která by se dala zaří­dit jako lí­heň. Jeho dotaz směřuje do nejcitlivější­ oblasti chovatelské duše. I když již existují­ firmy, které dokáží­ postavit chovné zaří­zení­ na mí­ru, myslí­m, že malé, osobní­ lí­hně jsou doslova vnitřní­ záležitostí­ každého akvaristy a jejich zaří­zení­ si zhotovují­ sami. Při stavbě tohoto zaří­zení­ nasbí­rá chovatel i mnoho užitečných zkušeností­. Také proto vzniklo značné množství­ na sobě nezávislých systémů, které jsou originální­ a v nichž je uplatněno mnoho dobrých nápadů. Ať šlo o mí­stnosti velikosti několika metrů čtverečných, či daleko větší­.
Rozhodně bych nedoporučoval spěch. Při rozvaze o typu lí­hně berte v úvahu styl práce chovatele, jeho časové možnosti a také jeho povahu a znalosti, ty jsou podstatné. Takové království­ by také nemělo vzniknout hned při první­ch chovatelských krůčcí­ch. Znovu opakuji, že před stavbou je dobré znát své časové možnosti a také zvážit, zda již nastal čas. Myslí­m tí­m zvážení­ vyspělosti a použitelnosti svých znalostí­ a zkušeností­. Tento moment je dosti důležitý a je těžké ho sebekriticky posoudit.
Chtěl bych se k tomuto bodu vyjádřit podrobněji. O co jde? Znám to dobře z vlastní­ praxe a potvrdí­ to každý, kdo se dostal až do této fáze.
Jde o to, že každý z nás má jiné vnitřní­ schopnosti zvládnout určité pracovní­ zatí­žení­. Dejme tomu, že jste již vědomostně a praktickými zkušenostmi dobře vybaveni a „Váš čas nastal“. Doma pracujete s několika málo nádržemi, které jsou ve stojanu a docela se Vám daří­. Zvládáte chov ryb a pronikli jste již, z hlediska odchovů, do několika základní­ch čeledí­. Nastal čas, kdy jste přesvědčen, že Vaše dosavadní­ úsilí­ může být dokonce i ekonomicky užitečné a hodláte si chovem akvarijní­ch ryb také něco přivydělat. Tato úvaha je v drtivé většině posuzována mylně. Málokdo totiž eviduje všechny ekonomické vstupy do svého koní­čka, pokud je jeho umí­stění­ ve společných prostorách např. bytu a je součástí­ fungují­cí­ rodiny.

Je tedy možné předat základní­ rady a zkušenosti pro stavbu lí­hně, ale budou to pouze subjektivní­ poznatky. Mimochodem, mnoho akvaristů má za sebou již několik těchto staveb a vždy po nějakém týdnu provozu vzdychnou, že by tamto či ono udělali stejně trochu jinak.
Mnohdy jsou to projekty zcela revoluční­ a odvážné. Záleží­ pouze na odvaze, šikovnosti a vynalézavosti chovatele, stavitele.
Než se pustí­me do této akce, je dobré si ří­ci, pro jaký účel toto zaří­zení­ budeme zřizovat. Neznalý člověk by řekl jednoznačně: přece pro chov a odchov ryb, ne?
Měl by pravdu, ale pouze částečnou. Ona totiž ani akvaristika není­ tak úplně pří­močará, jak by se na první­ pohled zdálo.
Viděl jsem mnoho takových zaří­zení­ a vždy jsem byl něčí­m překvapen. Nešlo pouze o technické provedení­, šlo také o cit pro budoucí­ práci již při vzniku tohoto zaří­zení­.

Důležitá rada! Budete-li odchovávat napří­klad jistý druh sumců a budete-li k tomuto účelu potřebovat celkem pět akvárií­, nepočí­tejte s tí­m, že při použití­ desetinásobku akvárií­ odchováte desetkrát tolik ryb. To je základní­ omyl a mnohé akvaristy již přivedl ke špatné ekonomické rozvaze.

Nejde pouze o umí­stění­ akvárií­ do nějakého prostoru. Lí­heň je velmi důmyslné technické zaří­zení­. Je nutné si velmi dobře rozmyslet rozvody. Počí­tejte s rozvody vody, el. proudu i vzduchu. A v tomto bodě je právě důležitá ona rozvaha. Máte několik možností­ a osobně bych si rozdělil lí­hně na dva základní­ typy.

A – zaří­zení­ pro specializované účely, tato zaří­zení­ si budují­ specialisté na určité druhy ryb. Napří­klad chovatelé afrických cichlid.

B – lí­heň pro všeobecnou akvaristiku. To je zkrátka mí­stnost milovní­ka všeobecné akvaristiky.
Pominu pěstí­rnu vodní­ch rostlin.

Rozdí­l u těchto dvou možných řešení­ je v technickém pojetí­. Viděl jsem několik lí­hní­, kde nebyla nad akvárii instalována osvětlení­. Ta byla umí­stěna centrálně na stropě a do akvárií­ vnikal pouze zbytkový světelný proud. Je-li osvětlení­ takto řešeno a je-li jeho světelný tok dostatečný, rybám to stačí­. Pozor ale! Nechovejte ryby v šeru a už vůbec ne ve tmě. Světlo je i pro ryby velmi důležité. Hlavně pak světelný režim. To je pochopitelně důležité i u rostlin, ale s podstatně větší­m světelným tokem. Rostliny ve vodě vyžadují­ pří­mé osvětlení­ těsně nad vodní­ hladinou.
Proto se také při pěstování­ rostlin umí­sťuje osvětlení­ těsně nad hladinu.
Jinak je to potom u umí­stění­ nádrží­ ve sklení­ku. Tam je problém opačný. Množství­ světla je nutné redukovat. Jinak byste se dočkali velmi brzy tzv.zelené vody. Jde o jednobuněčné řasy, které se ve velmi brzké době rozmnoží­ v ohromném množství­ a zabarví­ vodu dozelena. Děje se tak za podstatného přispění­ živin obsažených ve vodě.

Toto je velmi orientační­ úvod a vyčerpávají­cí­ odpověď(existuje-li), by byla námětem na celou knihu s názvem: „Staví­me si lí­heň“. Věřte, že by měla mnoho stran.

Drží­m palce a přeji dobrou rozvahu před stavbou. Věřte, že Vám tak trochu závidí­m. Pochopitelně v dobrém. V minulých letech jsem dokončil již čtvrtou lí­heň a věřte, že mě vždy stavba takového zaří­zení­ byla potěšení­m.

Pří­ště si řekneme něco o výběru ryb pro chov a o pří­znací­ch nemocí­.

Foto: Pterophyllum scalare s deformovanou hřbetní­ ploutví­.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...