Vzkazy (12)

6.02.2007 | Žádné komentáře

Musí­m s radostí­ napsat, že zájem o rady v této rubrice vzrostl a zvláště pak od začátku ledna t.r. Děkuji za důvěru.
Dotazy eviduji a shrnu je vždy do vzkazů, ale může se stát, že nějaký detail opomenu či přehlédnu. Prosí­m tedy, napište znovu, připomeňte se.
Jako zají­mavost bych rád napsal, že jsem od začátku roku řešil již dva výtěry a to jaksi v pří­mém přenosu, nebo jak bych to nazval. Povedlo se! Je to radost pro chovatele a zároveň i pro mne. Jen bych rád připomněl, že tyto „akce“ je lépe řešit po telefonu.

Dnes bych se rád zmí­nil o dotazu, který je na první­ pohled jasný, ale přesto bych se u něj pozastavil. Už také proto, že na podobné téma jsem měl dotazů několik.

Můžete nám doporučit nějaké rybičky pro začáteční­ky?

Toto téma je zají­mavé také tí­m, že se vyskytuje i v odborných knihách a časopisech.
Nejsem zrovna akurátní­, ale abych se přiznal, řešit tento dotaz pouze v jeho kontextu, je v oboru jakým je vivaristika dosti nešťastný.
Za své praxe jsem se setkal s velmi nešťastnými pří­pady zacházení­ se zví­řaty, ale musí­m se zmí­nit o zví­řeti, které je v mnoha ohledech chudákem pouze proto, že hodně vydrží­. Že je zároveň „vhodné pro začáteční­ky“.
Jde o suchozemskou želvu. Je to velmi odolný tvor, který je poměrně oblí­bený a v domácí­ch chovech dosti rozší­řený. Vydrží­ dlouho bez vody, je schopná dlouhou dobu hladovět a je, jak se téměř všichni domní­vají­, nenáročná na prostředí­. Ona má tu smůlu, že na ní­ dehydratace, hladovění­ a jiné strádání­ není­ prostě vidět. A právě proto, že vypadá jaksi stále stejně, nikoho nenapadne, že strádá. A ještě jeden rozší­řený mýtus musí­m vyvrátit. Je to konstatování­, že želva nepotřebuje pí­t, že jí­ stačí­ voda v mrkvi či v jiné potravě. Není­ to pravda. Toto chybné řešení­ v chovech platí­ i u morčat a další­ch živočichů.

První­ vzpomí­nku mám na malého chlapce, který přišel ukázat želvičku, že nežere a že je nějaká divná. Otevřel krabici a já ucí­til známý zápach. Byla mrtvá a ten hoch si myslel, že je nemocná. Byl tam s maminkou…
Druhý pří­pad byl daleko horší­ a otřesnější­. Jednoho dne se u nás v prodejně objevil muž s pytlem v ruce a promluvil na nás rusky. Měl plný pytel hadů, ještěrek a želv. Všechno dohromady, bez jakéhokoliv zajištění­. Až na jednoho hada a želvy byla všechna zví­řata mrtvá. ňí­kal, že jede pří­mo z Ruska, že cestuje několik dní­ a že měl zví­řata schovaná pod sedadly. Doufal, že je doveze a odveze si tučný výdělek.
Nebudu popisovat svou reakci, ale zbylých živých zví­řat jsme se nakonec ujali a snažili se je zachránit.
Zví­řata byla v první­ řadě dehydrovaná a tak jsme napustili akvária vodou do té mí­ry, aby byla želvám do úrovně tlamky. Nedovedete si představit, jak dlouho pily. Trvalo to několik hodin.
Had nevydržel.
To je důkazem toho, že želvy jsou opravdu nesmí­rně odolné, ale vše má svoji mez.
Tyto pří­klady nejsou zrovna z akvaristiky, ale není­ dobré rozlišovat tvory z důvodu rozdí­lnosti jejich chovu.

Jakýkoliv živý organismus, který je objektem chovu či pěstování­ ve viváriu, má své nároky. Je pravda, že mnoho druhů má nároky rozdí­lné, mnoho podobné, některé dokonce shodné, ale není­ dobré zlehčovat popis chovu chovaného objektu pouze proto, že mu zrovna naše prostředí­ vyhovuje, nebo že je nadmí­ru odolný. Stává se tak poměrně často, že autor popí­še chov či pěstování­ určitého druhu jako snadné či „pro začáteční­ky vhodné“, ale ostatní­ chovatelé mohou mí­t s tí­mto druhem zkušenosti jiné.
Proč? Důvodů je ví­ce a můžeme si na ně poukázat.

Rozdí­lnost prostředí­
Již nedávno jsem se zmiňoval, že není­ voda jako voda. Voda tekoucí­ z vodovodu v různých oblastech naší­ republiky se mnohdy svými chemickými hodnotami odlišuje. Je to tí­m, že voda do vodáren teče z různých pří­rodní­ch zdrojů. Zrovna z toho důvodu se může stát, že u akvaristy ze severu Čech určitý druh, napří­klad rostlin, dobře poroste a u jiného chovatele, např. z Prahy, ta samá rostlina neporoste vůbec, nebo bude živořit. Zrovna tak to může být i s rybami.

Zkušenosti a cit pro chov
To jsou devizy, které se nedají­ rychle naučit, ale jsou pro určitou činnost nezbytné. Cit a zkušenost je důležitá napří­klad u vytí­rání­ ryb. Sestavení­ chovných párů, pravý čas výtěru, včasné odkrmení­ plůdku atd.
Zají­mavostí­ pro někoho může být, že tzv. jednoduché, nebo začátečnické ryby jako jsou paví­ očka(Poecilia reticulata) či závojnatky(Carassius auratus auratus var. bicaudatus), jsou velmi nároční­ chovanci, které může správně odchovávat pouze opravdový odborní­k.
A tak je to i s mnoha další­mi.

Chovatelská latina
Je dobré vzí­t též v úvahu chvástaly, kteří­ se při různých pří­ležitostech nechají­ slyšet, že ten či onen druh zrovna chovají­ či odchovávají­ v ohromném množství­ bez jakýchkoliv potí­ží­. Ve skutečnosti je u nich nikdy nespatří­te.

Nedělejme tedy rozdí­l při zařizování­ akvária či terária mezi živočichy a rostlinami a zařizujme tato chovná zaří­zení­ vždy odpovědně.
Znovu musí­m připomenout, že veškerá zví­řata chovaná v zajetí­ jsou bezpodmí­nečně odkázaná na jejich chovatele. Nedělejme jim tedy z jejich náhradní­ho životní­ho prostředí­ těžký žalář. Jistě se Vám bohatě odvděčí­.

Hezké zážitky s Vašimi chovanci Vám přeje Jiří­ Růžička.

Ohodnoťe, prosím, článek

3/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...