Vzkazy (6)

10.11.2006 | Žádné komentáře

Vzkazy (6)

V dnešní­m pří­spěvku bych rád odpověděl na zají­mavý dotaz, týkají­cí­ se náročnosti chovu akvarijní­ch ryb v profesionální­ch podmí­nkách. Je možná logické, že na podobné dotazy se v poslední­ době odpoví­dá čí­m dál tí­m častěji. Je to prostě jedna z možností­ jak si přivydělat a nebo prostě zí­skat práci. Ale….
Hned v úvodu musí­m napsat, že mnohotvárnost této činnosti se konkrétně ani popsat nedá. Také už z toho důvodu, že styl každého akvaristy je osobní­ a vychází­ z jeho mnohaletých zkušeností­.
Nechci vyjmenovávat, jako žáci v první­ tří­dě vlastnosti svých kamarádů, jednotlivé body této činnosti, jsou ale jistá pravidla, bez kterých se ani ten největší­ praktik neobejde.
Pominu ten lepší­ pří­pad, kdy máte svoje zaměstnání­ a akvaristika je Vám opravdu pouze koní­čkem a sem tam si na její­ chod přivyděláte. V tom pří­padě totiž je Váš zájem vodí­tkem pro další­ práci.
V pří­padě druhém ale, musí­ být vodí­tkem pro další­ chov zájem trhu a vašich zákazní­ků.
Možná se to mnohým bude zdát zbytečné připomí­nat, ale je důležité, aby akvarista, který se vydá na dráhu profesionální­, byl zároveň i obchodní­kem. Nebude-li tomu tak, nepovede se mu dobře a přidělá si mnoho práce. Vezmu-li to surově ekonomicky, tak základem každé výroby je zajištění­ odbytu.
Hlavní­ předpoklad k profesionální­mu chovu akvarijní­ch ryb je zkušenost s chovem. Myslí­m tí­m zkušenosti teoretické i praktické. Jde o to, že dokonale teoreticky vybavený akvarista pozná, že praxe se mnohdy s teorií­ rozchází­. Ale je tomu i naopak. Často je třeba se zamyslet a použí­t rady či jiné teoretické znalosti v praxi. Je mnoho druhů ryb, které budeme nuceni odchovávat a s kterými si budeme muset poradit a nebudou to zrovna ty, které bychom rádi chovali. Když jsem u druhů chovaných ryb: toto jsem si vyřešil tí­m, že ryby, které bych rád choval, ale musí­m chovat jiné z důvodů ekonomických, beru jako svého koní­čka.

Důležitá je pochopitelně též ekonomická rozvaha. Zkrátka spočí­tat náklady na chov a osobní­ finanční­ náročnost. Možná budete překvapeni až zjistí­te, že tento zdánlivě prostý záměr je ve své podstatě dosti náročnou činností­. Cí­levědomě odchovávat určitý druh ryby je ve své podstatě záměr zdánlivě jednoduchý. Jenže s chovem ryb a zví­řat vůbec, to rozhodně není­ jako např. s výrobou pří­borů. Můžete si naplánovat a připravit sebelepší­ technologii pro chov určitého druhu a v klí­čový moment Vás překvapí­ napří­klad nemoc chovných ryb a budete muset odchov odložit, nebo úplně zrušit. Je už jenom na vás, jak tuto situaci zvládnete.
Zkušenost Vám také řekne, jak velkou lí­heň pracovně obsáhnete. Může se stát, že se Vám bude dařit a logická úvaha v tu chví­li bude: zdvojnásobí­m lí­heň – zdvojnásobí­m výdělek. Vše bude ale jinak. Jak jsem již uvedl na začátku, každý máme jiný styl práce a zvětšení­ chovu může kolikrát vést až k opačnému efektu. Proto radí­m: rozšiřovat opatrně a s rozmyslem.
Budete-li se o touto činností­ blí­že zabývat a seznámí­te-li se osobně s některými lí­hněmi, zjistí­te, že v mnoha těchto zaří­zení­ch je dost akvárií­ nevyužitých a drahé centrální­ topení­ je využito jen částečně.
Další­ důležitou věcí­ je stálé hlí­dání­ chovných(generační­ch) ryb. To je velmi důležitá věc a je nutné si uvědomit, že ztrátou chovné ryby přijdete o mnoho času. Myslí­m to doslova. Spočí­tejte si časový růst ryby do její­ho reprodukční­ho cyklu. Zdaleka nejde pouze o úhyn z důvodu nemoci či jiné katastrofy, jde také o znalost reprodukce určitých druhů ryb. U neonek napří­klad můžete počí­tat se šesti měsí­ci, u některých cichlid jeden rok či ví­ce a u některých druhů sumců i několik let. K tomuto musí­te ale připočí­st dobu odchovu potěru do prodejní­ velikosti. Zde jsou Vám potom zkušenosti a teoretická vybavenost doslova k nezaplacení­.
Jsem-li u ekonomické stránky věci, musí­m připomenout, že se výkupní­ ceny ryb za poslední­ch 15 let nezměnily, ale energetická náročnost je několikanásobně větší­. Je nutné brát v úvahu též pořizovací­ cenu chovného zaří­zení­, která není­ rozhodně malá.
Rád bych se Vám svěřil s pří­během, který jsem s různými obměnami prožil již několikrát a který přesně tyto úvahy kopí­ruje.

Stalo se mi, že za mnou přišel známý, byl to dokonce pří­buzný, že by si rád přivydělal a že by chtěl naučit odchovávat akvarijní­ ryby.
Pochopitelně jsem ho znal a věděl jsem, že on nikdy ryby nechoval a akvaristikou se nezabýval. Když jsem ho upozornil na mnoho základní­ch pravidel odpověděl, že si již o „tom“ mnoho přečetl a že je pevně rozhodnut. Já nakonec podlehl a začal s ní­m tu dlouhou pouť, na její­mž konci měl být úspěšný chovatel. Chtěl vědět vše. Z jeho řečí­ jsem vypozoroval, že si něco opravdu přečetl a tak jsme se pustili do nákresu stojanů do jeho bytu. Měl na celou činnost vyčleněnou stěnu asi tak tři metry dlouhou. To se mi na začátek zdálo přijatelné. Vyčlenil dokonce z rodinného rozpočtu i nějaké prostředky na poří­zení­ potřebné techniky a tak nebyl problém celou akci dokončit. Začali jsme s chovem ryb a já si dokonce pamatuji, co jsem mu na začátek poradil. Tenkrát to byly známé parmičky čtyřpruhé(Capoeta tetrazona), pancéřní­čci z rodu Corydoras, Ancistrusi a některé z teter.
Já k němu pravidelně docházel a on se učil podle mých rad. Musí­m přiznat, že mu to šlo a já měl z toho pochopitelně radost.
Asi tak po roce měl za sebou již několik odchovů a dokonce i ryb, které si vybral sám. No prostě měl jsem dobrý pocit z toho, že se na světě objevil další­ akvarista, a že to bylo i tak trochu mojí­ zásluhou.
Jenže při jeho poslední­ návštěvě se mi svěřil, že je to sice hezké, že ho to svým způsobem i těší­, když se mu podaří­ dobrý výtěr a následné odchování­, že se mu lí­bí­ hejno potěru jak proplouvá akváriem, ale….
Nebudu již dále pokračovat. Ale znamenalo právě to, oč tu jde a co jsem Vám chtěl skrz tento pří­běh předat.
Můj známý měl veškeré vybavení­, techniku i kontakt, kde mohl sehnat v nouzi informace, ale scházela mu ta nejpodstatnější­ věc, kterou k této činnosti potřeboval. Byl to ten přirozený zájem, ta touha po poznávání­, něco, co je a musí­ být v každém chovateli.
Odchovávat akvarijní­ ryby pouze pro obživu, bez kladného vztahu k akvaristice prostě není­ možné.

A tak si myslí­m, že každý, kdo v sobě cí­tí­ ten zájem, to nutkání­ poznat a odchovávat akvarijní­ ryby, po čase sám dobře posoudí­ kam až se touto cestou vydá.

Toto je pouze zlomek informací­ pro představu. Skutečné pojednání­ o profesionální­m chovu akvarijní­ch ryb, by bylo předmětem mnoha pokračování­. V každém pří­padě by se stalo ale opět pouze informativní­. Konkrétní­ podobu každému takovému zaří­zení­ musí­ dát akvarista sám.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2006
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...