Tetra neonová (3)

2.11.2006 | Žádné komentáře

Tetra neonová (3)

Jestliže jsem psal v minulém článku, že základ a první­ předpoklad pro výtěr těchto krásných rybek je kvalita vody, druhým a neméně důležitým předpokladem je čistota prostředí­. Jde o čistotu všeho, s čí­m při výtěru budeme pracovat.
Máme tedy připravenou vodu, kterou alespoň jeden den provzdušní­me. Přidávání­ různých pří­pravků, jako jsou rašelinové či mangrovové koncentráty jsem zkoušel, ale výsledky nebyly o nic lepší­ než bez nich.
Fiktivně vezmu v úvahu, že nám po rozdělení­ deseti rybek zbyly čtyři páry. Připraví­me si tedy čtyři elementky, velikosti minimálně 1,5 l. Tyto velmi pečlivě desinfikujte. Do těchto elementek připravte vytí­rací­ rošty, které pochopitelně ošetřete desinfekcí­ též. Já použí­vám k desinfekci všeho savo, ale pozor! Tento prostředek je pro ryby velmi toxický a již pouhé zbytky, např. při špatném opláchnutí­ elementky po desinfekci, mohou ovlivnit negativně chemickou kvalitu vývojové vody. Zrovna tak je tomu u vytí­rací­ch roštů.
Ještě se zastaví­m u vývojové vody. Mnoho chovatelů, ve snaze zbavit vývojovou vodu nežádoucí­ch mikroorganismů, ji upravuje ozíłnování­m či ozařuje UV lampami. Toto nemohu ani doporučit, ani vyvrátit. Je dobré to vyzkoušet v pří­padě neúspěchu běžnou desinfekcí­. K tomu se ale ještě dostaneme.
Napuštěné elementky s vytí­rací­mi rošty umí­stí­me do prostředí­, kde zajistí­me teplotu vody 23 ° C. Opět upozorňuji, že teplota nad 24 °C je nevhodná.
Vodu již nemusí­te vzduchovat. Znovu překontrolujte její­ hodnoty a bude-li vše v pořádku, můžete do elementek vpustit chovné ryby.
Upozorňuji, že chovné ryby, ty které se spontánně vytřely ve společném akváriu, se zaplní­ jikrami při dobrém krmení­ do 5 – 6 dnů. Poznáte to jistě při bližší­ prohlí­dce bří­šek samiček.
Elementky s chovnými páry zastiňte a ponechte v klidu.
Nejpozději druhý den dopoledne by mělo dojí­t k výtěru. Nevytřou-li se Vám všechny páry, ponechte zbylé ještě den další­.
Po výtěru odlovte chovné ryby z elementek zpět do akvárií­. Po několika hodinách některé z jiker zbělají­. Máte dvě možnosti. Buďto zdravé jikry velmi pečlivě oddělí­te od jiker neoplodněných, nebo ošetří­te vodu protiplí­sňovým pří­pravkem. Ponecháte-li zdravé jikry s jikrami neoplodněnými neošetřené, skončí­ vše již v počátku. Proč? Neoplodněné jikry velmi brzy zaplí­sní­ a s nimi i jikry zdravé.
Je mnoho praktik, jak si s neoplozenými jikrami poradit. To je už ale na každém akvaristovi. Záleží­ na vynalézavosti, trpělivosti a pochopitelně i zkušenostech.
Někteří­ akvaristé jikry slévají­ na pí­sčité dno, někteří­ je chovají­ do vylí­hnutí­ plůdku v hygienických nádrží­ch(bez štěrku a stále odkalují­), dobrá jsou též dělicí­ sí­ta.
Stane se, že v některém z akvárií­ nebudou oplozené jikry vůbec a celá snůška zplesniví­. Znamená to, že se Vám nepodařilo vybrat dobrého samečka, což se u neonek stává. Při další­m pokusu ho nahraďte. Z tohoto důvodu je dobré ponechat samečky u jiker, než se jejich oplodněnost projeví­. (Pochopitelně s rošty) Lze také přendat samečky do označených náhradní­ch elementek.
Toto je první­ fáze výtěru a ještě zdaleka nemáme vyhráno. Teď se teprve projeví­, zda jsme výtěr připravili správně.
K vyčištěným jikrám zaveďte jemné vzduchování­. Potěr se bude lí­hnout do čtyřiceti hodin, podle teploty, a potom ještě bude trvat další­ čtyři dny do jeho rozplavání­. Máte tedy pět dní­ dovolenou. Stejně Vám to nedá a budete každou hodinu nakukovat do elementky s jikrami. Doporučuji to, zkušenosti jinak nezí­skáte, ale zajistěte, aby jste tí­m snůšku nerušili. Rozhodně pozor na prudké světlo a nárazy! Potěr, který se lí­hne, je na to velmi citlivý.
A proč ta nesmí­rná čistota?

Dovolí­m si jednu vzpomí­nku na mé první­ výtěry teter neonových, která se k tomuto tématu váže.
Když jsem prošel mnoha pokusnými výtěry, které byly ví­ce či méně úspěšné, začalo se mi konečně dařit. V tu dobu jsme se neměli možnost zeptat po internetu a většina starší­ch chovatelů tyto praktiky tajila a nebo vždy prozradili pouze část pravdy. Nakonec, pomoz si sám, nás to taky nikdo neučil!
Pravda byla ale taková, že si vytrvalí­ začáteční­ci v klubu vždy našli mezi zkušenější­mi akvaristy nějakou tu spří­zněnou duši a nakonec se to co potřebovali, stejně dověděli. Byl to nakonec také jeden z důvodů, proč jsme tam chodili.
Já byl v tu dobu již docela zkušený, ale neonka je neonka. Jak jsem již napsal, byl jsem ve stádiu, kdy mi výtěry vycházely jako podle plánu. Potěr se kulil také, jiker bylo nepočí­taně a zdravých.
Ale ouvej! Začalo to vždy stejně. Druhý den po vykulení­ se objevilo jedno zaplí­sněné embryo. Po několika hodinách druhé a potom to šlo ráz na ráz. Do dvou dnů byla všechna embrya mrtvá. Byl jsem nešťastný a hledal dlouho pří­činu. Po několika marných pokusech jsem se osmělil a poptával se kolegů v klubu. Nakonec jsem dostal radu. Týkala se čistoty a hygieny výtěru. Pamatuji si, že jsem leštil veškeré pomůcky jako na výstavu. Desinfikoval jsem elementky a vůbec vše. Myslí­m, že i kocoura!
Výsledek se dostavil, ale nebyl zdaleka stoprocentní­. Začal jsem tedy znovu spekulovat a věnoval se odborným knihám. Trvalo mi to tenkrát dosti dlouho. Zase ale musí­m napsat, že dí­ky tomu jsem nabyl mnoho další­ch zkušeností­. Proto častokrát uvádí­m, že není­ dobré vše pouze opisovat. ňešení­m problémů se můžete ledacos potřebného přiučit nejen v akvaristice.
Nakonec jsem zakoupil mikroskop. Tenkrát to nebylo zdaleka tak jednoduché. Prodával se pouze dětský, ale pro moji potřebu tehdy stačil. Vyzbrojil jsem se základní­mi laboratorní­mi potřebami a vytáhl do boje!
Erlenky, pipety, kádinky, připadal jsem si jako ší­lený vědec, ale vše to neslo nakonec úspěch. Po izolování­ jednoho uhynulého embrya jsem pod mikroskopem zjistil, že je plné pohybují­cí­ch se tvorečků. Byl to kulovitý živočich a poměrně rychle se pohyboval. Byl tak malinký, že jsem ho nemohl pouhým okem spatřit. A mám tě! Zvolal jsem. Ponořil jsem se znovu do knih a našel velmi podobného nálevní­ka s rodovým jménem Tetrahymena. Byl to dravý druh a já si byl jist, že to je ono. A bylo! Od té doby jsem desinfikoval a desinfikoval. Jen tak je možné se těchto potvůrek zbavit a ochránit tak neonková mimina.
Existují­ ještě další­ způsoby desinfekce vody pro výtěry, ale to by vydalo na další­ články. Rozhodně vystačí­te s důslednou čistotou.
Další­, třetí­ velmi důležitá věc je zakrmení­ rozplavaného plůdku. Ale o tom bychom si mohli ří­ci zase pří­ště.

Foto: Potěr teter neonových ve čtyřech týdnech života.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (4)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2006
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...