Tetra neonová (2)

22.10.2006 | Žádné komentáře

Tetra neonová (2)

Mám-li tedy úspěšně popsat návod na odchov tetry neonové musí­m začí­t u chovu. Pří­prava ke tření­ začí­ná již tam. Jedině dobrým chovem se dopracujeme ke kvalitní­m a zdravým chovným rybám.
Toto ale neplatí­ pouze pro neonky, to platí­ pro všechny druhy ryb.

Začněme tedy u výběru budoucí­ch chovných(generační­ch) ryb. Budete-li nakupovat v akvaristice, dávejte pozor na některé ukazatele. Pominu-li dokonalý vzhled kupovaných ryb, což je předpoklad, musí­m se podrobněji zmí­nit o jejich zdravotní­m stavu. Důležité je podrobné posouzení­ zbarvení­, fyzické kondice včetně přirozeného projevu, velikosti i čistoty povrchu těla. U velikosti se pozastaví­m. Nekupujte nikdy ryby velké. Bude se Vám to možná zdát divné, ale konkrétně u neonky je to důležité. Mnohdy se prodávají­ již tzv. „vykladené“ ryby. Jsou to dospělé ryby, které již k reprodukci posloužily a zaslouží­ si klidný a zasloužilý důchod v dekorativní­m akváriu, ale jako budoucí­ chovné ryby jsou již nevhodné.
Je dobré založit hejno o počtu nejméně deseti kusů.
Obstaráte-li si ryby od chovatele, máte výhodu v tom, že se doví­te jak jsou staré. To je velmi důležité. Neonky pro budoucí­ chov byste měli pořizovat ve stáří­ 3-4 měsí­ců.
Takové ryby umí­stěte do akvária s čirou, spí­še kyselejší­ vodou, přibližně 21 °C teplou. Voda by neměla být pří­liš tvrdá. Akvárium by mělo být přiměřeně osázené vhodnými rostlinami. Dobře se mi osvědčilo Microsorium, běžně použí­vaná kapradina. Osvětlení­ nemusí­ být intenzivní­. Velikost takového akvária, postačí­ 30 l. Budete-li mí­t ale neonky ve větší­m akváriu a ve společenství­ jiných ryb, před výtěrem je bude dobré umí­stit do samostatného akvária.

Další­m důležitým krokem je potrava a krmení­ samotné. Jak budete dnes krmit, tak budete zí­tra sklí­zet! Tato parafráze je sice úsměvná, ale přesně vystihuje podstatu věci. Zvolte pestrou stravu. Můžete-li neonkám dopřát živé buchanky(Cyclops), máte vyhráno. Nemáte-li možnost chodit pravidelně k rybní­ku a lovit „živou“, zvolte pestrou umělou stravu nabí­zenou v obchodech. V dnešní­ době se dají­ zakoupit buchanky mražené, tak nebude problém podávat neonkám pří­rodní­ stravu v tomto stavu. Jsme ale opět u toho frekventovaného slova: nepřekrmovat! Budete-li chtí­t neonky krmit opravdu dobře, tak si vytvořte a poznamenejte krmný plán. Vyhnete se tak možné pohromě. Pí­ši to proto, že neonky jsou v tomto směru opravdu nenáročné a spotřebují­ velmi málo potravy. Sami se o tom přesvědčí­te až budete krmit. Mám-li to popsat zcela jednoduše a výstižně, tak bych napsal asi toto: Neonka si několikrát „zobne“ a má bří­ško jako balíłnek. Krmte třikrát denně, nemáte-li tu možnost, postačí­ ráno a večer. Budete-li dobře a pravidelně krmit poznáte to, v tom dobrém slova smyslu, již při výtěru.
Je tu ještě jeden důvod proč nepřekrmovat! Vodu měňte v této nádrži minimálně. Opravdu jen nutné množství­. Pamatujte si, že výměna staré vody za čerstvou vyvolá u neonek předčasný a nekontrolovaný výtěr. Ztratí­te tí­m kontrolu nad budoucí­ reprodukcí­!

Neonky dospí­vají­, „dozrávají“, přibližně v půl roce svého života. Záleží­ na teplotě vody a na krmení­. Čí­m teplejší­ voda a intenzivnější­ podávání­ potravy, tí­m dří­ve neonka dospí­vá. Pozor ale! Neznamená to kvalitnější­ chovné ryby! Naopak, pozvolné a stejnoměrné dospí­vání­ ryb je pro další­ chov lepší­(platí­ i u ostatní­ch druhů ryb). Hlavně potom vysoké teploty zkracují­ život ryb. Osvětlení­ může hrát také svoji roli. Zvolte ale běžný režim. Spí­še slabší­ osvětlení­, 12 hod. denně. Je dobré si uvědomit, že neonky žijí­ v pralesní­ch tůní­ch, kde sluneční­ svit není­ rozhodně tak intenzivní­. Filtr nechte stále v provozu, ale pouze v tom nejnutnější­m. V takovém režimu držte budoucí­ chovné ryby do půl roku jejich života.

A právě v tuto dobu již začí­ná pří­prava na výtěr. Nepatrně zvyšte teplotu, ne ví­c než o dva stupně, přidejte tok vzduchu do filtru. Zvýší­te tí­m obsah kyslí­ku ve vodě a vyměňte třetinu vody v akváriu za čerstvou, ale temperovanou. Ryby v tuto dobu bedlivě pozorujte. V brzké době dojde k hromadnému výtěru. Tu dobu poznáte také podle toho, že se samičkám začnou zaplňovat bří­ška jikrami. Zkrátka budou mí­t bří­ška jako bublinky. Samečkové zvýší­ aktivitu a intenzivněji se vybarví­. Hejno prostě začne ží­t svým přirozeným životem včetně reprodukce. Na tu dobu právě čekáme! Po hromadném výtěru (počkáme do druhého dne), ryby ze společné nádrže rozdělí­me na dvě skupiny. Ano, uhodli jste, na samičky a samečky. Samečky odloví­me do připravené elementky a samičky můžeme ponechat v původní­ nádrži. Máme tedy připravené chovné ryby už po první­m výtěru a v dokonalé kondici. Ryby v tuto dobu dobře krmí­me a prostě je stále rozmazlujeme. Upozorňuji, že chovné ryby drží­me v teplotě okolo 19 – 20 °C. Až k výtěru je budeme dávat do vody teplejší­, ale nepředbí­hejme.
Teď teprve budeme připravovat první­ – ří­zený výtěr.
Máte-li opravdu zájem o kvalitní­ odchov neonek, následují­cí­ část je velmi důležitá.
Základ a předpoklad pro zdárnou reprodukci tkví­ ve velmi kvalitní­ vodě. Dobrá voda, to je to tajemství­. Je opravdu nutné umět si připravit vývojovou vodu z vody vodovodní­, nebo mí­t k dispozici vodu pří­rodní­, velmi dobré kvality. Lze použí­t též voda dešťová, ale z opravdu dobrého a neznečištěného prostředí­. Uvedu na tomto mí­stě malou pří­hodu: Když jsem začí­nal s pokusy s vodou a s její­mi úpravami, dočetl jsem se, že je pro výtěry dobrá voda dešťová. V tu dobu jsem bydlel v Praze na Žižkově a tak, duše čistá, jsem se vypravil na dvorek pod okap a umí­stil tam tří­litrovou láhev. Čekal jsem tenkrát několik dní­ na déšť jako zbloudilec na poušti. Konečně! Spěchal jsem s ještě kalnou vodou do schodů. No, nebudu to dlouho prodlužovat, ryby jsem málem zamordoval. Chci tí­m pouze poukázat na nutnost neznečištěného životní­ho prostředí­ pro odběr dešťové vody.
A ta kvalita? Jde o vodu měkkou. Jak k ní­ přijdete nechám na Vás, protože v tomto článku popisuji chov a odchov neonek. Budete-li mí­t ale zájem napište, úprava vody zabere nejméně několik další­ch pokračování­.
Musí­m se zmí­nit o hodnotách vody, které jsou velmi důležité pro zdárný odchov neonek.
Opakuji tedy, použijeme vodu měkkou, téměř bez uhličitanové tvrdosti a s celkovou tvrdostí­ maximálně do 3 °dGH. Vodivost by neměla přesáhnout 80 mS (mikrosiemens).
Kyselost vody od 6 pH do 6.5 pH. Teplota rozhodně ne větší­ než 24 °C.
Je to ale pouze vodí­tko, protože jak jsem již psal – v každém prostředí­ platí­ jisté procento odlišnosti a vzájemné poměry mohou hrát svoji roli. Podle takového vodí­tka sice neonky rozmnoží­te, ale procento úspěchu může být menší­ nežli např. u jiného akvaristy. Jde tedy o to, zkoušet a zkoušet. Jistě se Vám to do budoucna vyplatí­.
Uvedu malý pří­klad. Protože se již dlouhá léta zabývám rostlinou Barclaya longifolia, pokouší­m se nají­t optimální­ prostředí­ pro vývoj jejich semen. Zkoušel jsem tak jednou použí­t velmi kvalitní­ vodu téměř bez vodivosti a ještě upravenou pod UV lampou. Barclaye si žily svým životem a ve 170 l akváriu jich bylo 200 ks, již asi tak 10cm vysokých. Protože byla voda opravdu jako křišťál, ne jenom tak vypadala, ale chemicky také, rostliny téměř nerostly. Zkoušel jsem tedy mnoho různých podpůrných látek pro růst rostlin a nakonec mě napadlo, že se pokusí­m o tu nejjednodušší­. Dal jsem do akvária deset ryb Hemigrammus rhodostomus. Jsou to malé tetry přibližně velikosti neonky. Změřil jsem hodnoty vody, protože tyto rybky jsou velmi citlivé na její­ kvalitu a já si byl vědom, že jsem již vodu obohatil o různé „dobroty“, které měly rostlinám pomoci růst. Vodivost vody v akváriu s Barclayami byla 220mS, kyselost 6,5 pH a měla téměř nulovou uhličitanovou tvrdost. Mimochodem, tyto krásné rybky vyžadují­ pro svůj zdárný vývoj vodu ještě kvalitnější­, vybroušenější­, než tetra neonová. Při jejich výtěru se použí­vá voda s maximální­ vodivostí­ do 20mS. Jaké bylo mé překvapení­, když po několika týdnech v oné nádrži plaval potěr!
Dnes se tomu již moc nediví­m, šlo tenkrát o to, že voda byla bez uhličitanů, ale přece. Pouze laboratorní­ prostředí­ a dokonalá vybavenost by dokázaly, jaké soli tu vodivost tenkrát způsobily a proč se opravdu v tak vodivé vodě jikry vylí­hly. Jistě hrály svoji roli ony Barclaye.
Vidí­te tedy, že i při tak citlivých akvaristických praktikách jako jsou výtěry problematických ryb, se překvapení­ nevyhnete.
Foto: Slité jikry tetry neonové

Pří­ště již výtěr tetry neonové.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.83/5 (6)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2006
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...