Vzkazy (4)

15.10.2006 | Žádné komentáře

Dobrý den, mám tady dnes dva dotazy. Bára má začí­nají­cí­ problémy s řasami (Algae). A v pří­ští­m týdnu odpoví­m na dotaz Michaely H. ohledně výtěru sumečků z rodu Hoplosternum. Tak tedy Báro, přečtete-li si jakoukoliv poradnu, najdete tam jistě mnoho podobných dotazů. Je to zkrátka problém častý, ale jistě ne tragický. Ještě musí­m pro ostatní­ vysvětlit, čeho se vlastně Váš dotaz týká.
My jsme s Bárou zařizovali po několik minulých týdnů, pomocí­ internetu, její­ nové akvárium a musí­m uznat, že se jí­ opravdu zdařilo. Myslí­m, že jeho fotku na našich stránkách v budoucnu uvidí­me. Po několika týdnech se ale začí­nají­ projevovat jeho obvyklé, dětské nemoci. Jednou z nich je i počáteční­ výskyt řas. Je dobře, že to Bára nepodcenila a problém řeší­ hned v počátku.
Nejde toliko o to, že se vyskytnou v akváriu řasy. Ty se dří­ve či později v běžném akváriu objeví­ vždy. Kdyby tomu tak nebylo, nebylo by to normální­. Jde o to proč a co to vypoví­dá.
Ještě musí­m upozornit na fakt, že řasy samotné jsou velmi rozsáhlý vědecký obor a nepatří­ zrovna mezi ty snadnější­. Pravda ale je, že akvaristé kdysi začali všemu co je řasám byť jen podobné, ří­kat právě řasy. V mnoha pří­padech tomu tak ale není­. Jistě se v budoucnu k řasám vrátí­m a uvedu samostatný, podrobnější­ článek.
Výskyt řas v nově zaří­zeném akváriu má několik pří­čin, ale ta hlavní­ je již v zařizování­ akvária samotného. Přineseme si je totiž do akvária sami. ňasy se vyskytují­ téměř všude tam, kde mohou existovat a tak je jenom na nás, zda jejich růst udrží­me v přijatelné mí­ře. Nejde rozhodně o to, abychom naplnili akvárium chemikáliemi, které ví­ce či méně úspěšně řasu potlačí­ či vyhubí­. Vždyť řasy jsou přirozeným obyvatelem vodní­ch prostor a dokonce nám v rozumné mí­ře i pomáhají­. Jde v podstatě o to, jak se s akváriem samotným naučí­me zacházet a jak celému společenství­ v něm porozumí­me.
Takže řasy jsme si do akvária při jeho zařizování­ přinesly přisedlé na rostlinách, dekoraci, nebo technickém vybavení­. V pří­padě, že obnovujete staré, nebo darované akvárium a nedobře ho vymyjete věřte, že i na jeho zdánlivě čistých stěnách bude dost zárodků řas, které se zanedlouho projeví­. Objeví­ se jistě i v pří­padě, že do akvária nalijete pří­rodní­ vodu či budete-li krmit pří­rodní­ potravou nalovenou ve vodě.
Viděl jsem mnoho nádrží­, v nichž byla zadní­ stěna porostlá zelenými řasami. Musí­m ří­ci, že to působilo velmi dekorativně.
Na druhou stranu je nutné připomenout, že hodně přebujené řasy spotřebovávají­ v noci velké množství­ kyslí­ku a mohou tak způsobit jeho deficit. Ryby potom mohou mí­t s touto skutečností­ problémy.

ňasy můžeme brát též jako pří­rodní­ indikátor dění­ v akváriu. Bude-li jejich růst bujný, znamená to, že je ve vašem akváriu nadbytek živin. Co to znamená? Jsme opět u slůvka překrmení­. Ano, překrmení­ je skutečně jedno z velkých nebezpečí­ a bujný růst řas nám ho jen dokazuje. Může se ale stát, že krmí­te sice správnou dávkou, ale moc ryb. Máte-li ve Vašem akváriu přerybněno, je to to samé.
Rada je v takovém pří­padě jednoznačná. Zvažte, máte-li akvárium dostatečně osázené rostlinami. Ty totiž přebytečné živiny umí­ zpracovávat a využí­t pro svůj zdárný růst. Rostliny Vám tedy pomohou v regulaci růstu řas. Zvažte též množství­ ryb, které tvoří­ obsádku Vašeho akvária.
Nabí­zí­ se ale ještě jedna možnost, která způsobí­ přebytek řas ve Vašem akváriu. Tou je nadbytek světla. Zkrátka, je možné, že do Vašeho akvária sví­tí­ slunce. V takovém pří­padě se po čase dočkáte i zezelenání­ vody.
V tomto pří­padě stačí­ akvárium vhodně zastí­nit.
Vyskytne-li se Vám tedy v akváriu řasa, nebuďte nešťastní­ a nedělejte si z toho zbytečně velký problém. Zkontrolujte čistotu Vašeho akvária, odkalte, vyperte filtrační­ náplň a zvažte množství­ podávané potravy. Bude jistě dobré množství­ potravy omezit. Myslí­m, že to plně postačí­ a zjistí­te, že se růst řas v akváriu pozastaví­ a Vy ho budete moci takto udržet „na uzdě“.

Pří­ště tedy sumec Hoplosternum thoracatum.

Foto: Plovoucí­ rostlina z rodu Salvinia.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2006
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...