Pozor na překrmování­ (2)

24.09.2006 | Žádné komentáře

Začněme u živé potravy, i když v dnešní­ době značně ubývá těch, kteří­ si vyjedou k rybní­ku či jiné nádrži pro plankton.

Musí­m se zmí­nit o tom, že živá potrava je mnoha akvaristy zavrhována, ale mnozí­ na ni nedají­ dopustit. Nejen z vlastní­ zkušenosti ale ví­m, že mnoho druhů ryb by nebylo dodnes v akvárií­ch rozmnoženo, kdyby se neodkrmily živou, pří­rodní­ potravou. Je ale pravda, že vývoj umělých krmiv se v poslední­ době zkvalitnil natolik, že se jimi dá pří­rodní­ potrava částečně nahradit. Největší­ rozdí­l v krmení­ živou či umělou potravou lze pozorovat u rybí­ho potěru. Kdyby se totiž potěr odkrmoval pouze umělou potravou, nezbylo by ho mnoho. U většiny druhů ryb by potěr dokonce nebyl dochován žádný. Je to tí­m, že plůdek ryb reaguje v první­ch hodinách a dnech svého života na pohyb živého(pohybový reflex) planktonu a to zatí­m žádná umělá potrava nesplňuje, i když byly a jsou vymýšleny způsoby, jak pohyb živé potravy nahradit.

Výhoda živé potravy oproti potravě umělé nespočí­vá jen v tom, že je pohyblivá a podněcuje tak ryby, aby po ní­ lapaly. Při krmení­ živou potravou méně znečišťujeme akvárium. Dá se ří­ci, že tuto potravu spotřebují­ ryby téměř stoprocentně. Na rozdí­l od potravy umělé, která nespotřebovaná zapadne mezi kamí­nky či do skulin a tak zahní­vá a negativně ovlivňuje kvalitu vody.
Nutriční­ hodnota živého planktonu je velmi dobrá. Je to také tí­m, že ryby pozřou kompletní­ organismus. Nejlépe je, když se živá strava stří­dá.

Tak proč tedy mnozí­ akvaristé živou potravu zavrhují­? Je to ta pověstná, druhá strana mince.

S pří­rodní­ stravou přineseme totiž do našich akvárií­ mnoho jiných organismů, které se dají­ velmi složitě od potravy oddělit, nebo vůbec ne. Snad největší­m problémem jsou ale nemoci. Je jich mnoho a dří­ve či později se s nimi setkáme. Nelze ří­ci, že se nemoci neobjeví­ při podávání­ pouze stravy umělé, ale je jich o poznání­ méně. Zásah při onemocnění­ je potom ví­ce či méně úspěšný a záleží­ striktně na vyspělosti a znalostech akvaristy. Nemoci ryb jsou předmětem celého vědeckého oboru a musí­m napsat, že rozhodně nepatří­ mezi ty jednoduché.
Přesto všechno ale živá pří­rodní­ potrava v budoucnu bude použí­vána, protože jak jsem již uvedl výše, mnoho druhů ryb se bez ní­ zkrátka neobejde a pro jejich zachování­ v umělých chovech je prozatí­m tato potrava nezbytná.

V jiné kapitole jsou zařazena krmiva živá, ale pěstovaná v kontrolovaných, umělých chovech. Do této kategorie patří­ známá Artemia salina(žábronožka solná), nálevní­ci(Euciliata), mikry(Anguillula), roupice(Enchytraeidae), Grindal(Euchytraeus albidus), ží­žaly(Lumbricidae), banánová muška(Drosophyla melanogaster) a její­ uměle vyšlechtěné formy. Mnozí­ chovatelé se se stří­davým úspěchem zabývají­ umělým chovem nitěnek a dokonce několika druhů pakomárů.
Dovolí­m si zahrát na Nostradamova učně a předpovědět, že se v budoucnu objeví­ ví­ce uměle chovaných druhů hmyzu či jiných živočichů.

Nesmí­me ale zapomí­nat na hmyz. Hmyz je přirozená potrava tropických ryb a znovu platí­, že mnoho rybí­ch druhů se bez něj v umělých chovech neobejde. Zvláště potom při jejich reprodukci.

Smýkaný a posléze tří­děný hmyz je pro akvarijní­ ryby pří­mo lahůdkou. Bohužel ale též vzácností­. Možná bych spočí­tal na prstech rukou kolegy, kteří­ chodili na louku smýkat hmyz a pečlivě jej posléze tří­dili. Byli to ti, kteří­ chovali právě ty druhy ryb, které to bezpodmí­nečně vyžadovaly.

Pro mnoho z Vás bude možná překvapení­m, že cvrček či luční­ kobylka jsou velmi dobrou potravou pro větší­ druhy ryb. Pamatuji si na dobu, kdy jsem kupoval v zimní­ch měsí­cí­ch od chovatele cvrčků malé jedince pro ryby z rodu Phenacogrammus, nebo kdy jsem častoval dospělými cvrčky ryby z rodu Pantodon. I tyto druhy ryb se dají­ sice krmit náhradní­m krmivem, ale velmi obtí­žně, nebo vůbec, se potom rozmnožují­.

A tak zůstává pouze na chovateli samotném, jaké druhy ryb si k chovu vybere a čí­m ho potom bude krmit. Rozhodně na tom záleží­ i jeho pozdější­ úspěchy či neúspěchy.
Pozor ale! Je nutné si uvědomit, že živou potravou se dá překrmit rovněž.

Mám-li se ale vyjádřit k pokojové nádrži, ve které jsou umí­stěny ryby pouze pro dekoraci a majitel akvária nepočí­tá s jejich rozmnožení­m, doporučuji jistě živou potravu průmyslově upravenou či potravu umělou. Doporučuji ji i z toho důvodu, že nezkušený chovatel si může základní­ údaje o krmení­ upravenou pří­rodní­ či umělou potravou přečí­st na obalu každého výrobku určeného pro tyto účely. Musí­m znovu připomenout, že výběr prodávané umělé potravy je velmi rozmanitý a skladbu pro svoje rybí­ společenství­ si jistě každý vybere.

A to je také obsah pří­ští­ho článku.

Foto: Aponogeton ulvaceus, pootevřené květenství­

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2006
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...