Ještě něco o závojnatkách

27.11.2006 | Žádné komentáře

Dnes bych rád reagoval na dotaz paní­ Dagmar. Týkal se závojnatek umí­stěných ve dvacetilitrovém akváriu. Slí­bil jsem, že odpověď zveřejní­m brzy a tady je.

Stále diskutované závojnatky jsou jedny z nejdéle chovaných a šlechtěných okrasných ryb.
Tyto krásné ryby mají­ mnoho vyšlechtěných forem a důležité je, že rozhodně ne všechny mají­ stejné nároky. Shodou okolností­ jsem podobný článek psal nedávno na Zví­řetní­ku, ale týkal se ví­ce pří­pravy závojnatek na zimu v souvislosti s ochlazování­m vody na podzim.
Tento článek pí­ši také z toho důvodu, že se v souvislosti se závojnatkami uvádí­ mnoho nepravd a mylných názorů, které se bohužel opakují­ stále dokola a dokonce i v odborných prodejnách, kde bychom to měli čekat nejméně!

Chtěl bych při této pří­ležitosti také zmí­nit jeden důležitý fakt, který s tí­m úzce souvisí­.
Jde o články v knihách a časopisech, bohužel i odborných, které se v mnoha pří­padech rozchází­ se skutečností­. Jistě, odborné knihy mají­ odborné recenzenty, kteří­ velmi odborně a pečlivě údaje kontrolují­ a pří­padně po dohodě s autory opravují­, ale žádný autor ani jeho posuzovatel nemůže mí­t zkušenosti se všemi druhy ryb. Proto se stává, že jisté články jsou prostě upravené podle předchozí­ch autorů a podrobnosti, které se týkají­ chovů či odchovů určitých druhů ryb, jsou prostě opsány. Je to pochopitelné a každý zkušený autor také na konci svého dí­la uvádí­ použitou literaturu. Lidský život je zkrátka pro akvaristiku pří­liš krátký.
Problém nastává, když autor své články upravuje podle zastaralých či nepravdivých údajů. Někdy se jedná ale o tak zřejmé chyby, že je to až zarážejí­cí­.
Uvedu několik chybných údajů, které se v souvislosti se závojnatkami již léta opakují­ a bohužel se tak dostávají­ do povědomí­ široké veřejnosti. Je s podivem ale, že je hlásají­ i prodavači v odborných prodejnách. Potvrdila mi to poslední­m dopisem i pani Dagmar.
Chybné mýty:

1. Závojnatky nepotřebují­ vzduchování­
2. Závojnatkám stačí­ studená voda
3. Závojnatky v kulatém akváriu
4. Závojnatky nepotřebují­ osvětlení­

Nejprve si řekněme, co je vlastně vzduchování­. Zdaleka nejde jen o okysličování­ vody v akváriu vhánění­m různými kompresorky vzduchu do akvária. A už vůbec nejde pouze o potřebu ryb. Vzduchování­ způsobuje i pohyb vody, který je velmi důležitý pro chemické i biologické procesy v ní­. Pro představu uvedu, že kdyby ryby samotné vzduchování­ nepotřebovaly, poznali bychom velmi brzy, co dokáže tzv. stojatá voda. Vždyť i v dobách, kdy vzduchovací­ kompresorky neexistovaly(tu dobu pamatuji), se akvaristé pokoušeli všemi možnými způsoby pří­sun vzduchu do akvária zabezpečit(pneumatiky od traktoru, válce s pí­stem a dokonce i kvedlačky). Proč? Odpověď je jednoduchá. Brzy totiž poznali, že se vzduchování­m se zbavili mnoha problémů. V počátcí­ch se sice nevědělo přesně proč, ale fungovalo to. Dnes ví­me daleko ví­ce, než naši kolegové v počátcí­ch akvaristiky, ale přesto, jak jsem již uvedl, se některé nepravdy mezi lidmi udržují­ dodnes a škodí­.
Vrátí­m se k závojnatkám, které jsou, i když některé jejich formy tak nevypadají­, stejně tak náročné na kyslí­k ve vodě jako jiné ryby. S tou nenáročností­ na kyslí­k je to tak: blí­zký pří­buzný závojnatek, karas obecný, který žije i v našich vodách je opravdu méně náročný na obsah kyslí­ku ve vodě, ale ve vodě pří­rodní­ za úplně jiných podmí­nek. Akvárium s pří­rodní­mi lokalitami nelze porovnávat. Ale je nutné vidět také druhou stranu mince. A to s jakými rybami se karas obecný srovnává.
Takže je opravdu nutné závojnatkám připravit plnohodnotné podmí­nky jako ostatní­m rybám a neodsoudit je na doživotní­ trápení­ v nedostatečně vybaveném akváriu. Vždyť vzduchovací­ motorek pro jedno akvárium se dá dnes poří­dit velmi lacino.

Jak je to s tou studenou vodou. Tam platí­ to samé pravidlo. Karas zlatý, z kterého byla závojnatka, tak jak ji dnes známe vyšlechtěná, je již dávno mimo hru. Ryby o kterých pí­ši, jsou potomci mnoha generací­ chovaných v zajetí­ a jako takové jsou daleko náročnější­ na prostředí­ ve kterém žijí­. Mimochodem, drtivá většina závojnatek na našem trhu pochází­ z importu. Jsou odchovány v teplé vodě a ještě ke všemu v rybní­cí­ch či v umělých bazénech. Celosvětová produkce jde do miliíłnů a pouze v USA se za jediný rok prodá téměř 60 miliíłnů závojnatek.
U běžných forem doporučuji teplotu okolo 20 °C a u vzácnější­ch se držte raději 23 °C.
Napří­klad v panelákovém bytě ale přitápět nemusí­te.

Kulaté akvárium je doufám již v dnešní­ době přežitek a trvalé umí­stění­ jakýchkoliv ryb v něm je špatný počin a měli bychom se mu vyhnout. Před několika lety jsem viděl na jedné výstavě skleněnou kouli a v ní­ několik závojnatek. Zmí­nil jsem se pořadateli a ten mne dost nešťastně odbyl, že je to pouze po čas výstavy. Jasně, ale mnozí­ návštěvní­ci si vezmou jistě pří­klad a to je špatně.

S osvětlení­m je to zrovna tak. Ryby mají­ světlo ve svém biologickém režimu zakíłdováno jako každý živočich, který mnoho svých projevů a potřeb podle délky denní­ho světla reguluje. Světlo je pro život ryb velmi důležité a tak nevěřte radám v tom smyslu, že světlo není­ nutné. Není­ to pravda.
Ještě odpověď paní­ Dagmar. Světlo můžete na dva sváteční­ dny nechat vypnuté, ale je-li akvárium alespoň částečně umí­stěno u okna. Ve Vašem pří­padě bude dobré umí­stit akvárium u okna a ze strany denní­ho světla ho zastí­nit např.tmavým kartíłnem. Při odjezdu na ví­kend kartíłn odstraňte a dopřejte závojnatkám světlo denní­. Rozhodně nenechávejte celé tři dny nepřetržitě sví­tit.
Krmit je po dobu ví­kendu nemusí­te, jestliže během týdne pravidelně potravu podáváte.
Ještě jedna důležitá věc. Pro závojnatky nekupujte krmivo s vysokým obsahem proteinů!
Rozhodně by neměly dlouhodobě přijí­mat krmivo s obsahem proteinů nad 40%. Jde o jejich zdraví­. Mimochodem, obsah proteinů by měl být uveden na obalu každého krmiva.
Na stránkách Dajana Pet si otevřete rubriku produkty a podí­vejte se na krmiva pro závojnatky. Zjistí­te, že jich je dokonce ví­ce druhů. Budete-li krmit pouze suchým umělým krmivem, je dobré je stří­dat. Podávejte též krmivo sušené pří­rodní­, např. larvy hmyzu.
Kupujte tedy potravu určenou speciálně pro závojnatky a krmte rozhodně krmivem kvalitní­m.

Nejvhodnější­ pro závojnatky je umí­stění­ ve větší­ nádrži se svými družkami. Závojnatky nejsou rády samy! Takže vždy alespoň dvě! Tyto sympatické ryby mají­ ale různé zvyky, které jim musí­te prominout, a na které se musí­te připravit. Když mají­ hlad ryjí­ ve dně. Takže je nutné rostliny obložit velkými kameny, nebo zasadit do květináčků. Mimochodem, budete-li se chtí­t závojnatkám věnovat po stránce odchovu, připravte se na velkou vodu. Odchov závojnatek bych spí­še zařadil do odbornosti rybní­kářské nežli do akvaristiky.

Musí­m ale nakonec napsat, že závojnatky jsou robustní­ ryby, které jsou dosti odolné a jen tak je nic neporazí­ a tak mnohdy zbytečně dlouhou dobu trpí­, aniž by jejich majitel cokoliv tušil. Dodržujte tedy alespoň základní­ pravidla. Závojnatky se Vám jistě odmění­ svou vitalitou a krásným vybarvení­m.

Se závojnatkami Vám všem přeji mnoho hezkých chvil, Jiří­ Růžička.

Foto: Závojnatky ve věku přibližně jednoho roku.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.71/5 (17)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2006
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...