Ryby geneticky upravené

25.11.2023 | Žádné komentáře

Proč některé ryby nejsou u nás v obchodech? I když je dnes možné sehnat, nebo objednat u některých firem prakticky každý rybí druh, který je možné chovat v akváriích. Některé druhy, a hlavně jejich variety jsou ale jaksi zapovězené. YOU TUBE například nabízí videa, na kterých je možné vidět velmi zajímavé barevné mutace ryb ortodoxně známých. Jde o běžné druhy teter, kaprovitých ryb, cichlid…, ale jaksi jinak barevné, než známe. Znalému oku na nich jaksi něco nesedí.

 

Barevné variety akvarijních ryb jsou známé a akvaristy odchovávané snad od počátku zájmového chovu ryb, tedy už několik tisíc let. Začalo to v Číně chovem KOI kaprů a karasů stříbřitých, potažmo závojnatek. No a dodnes, zhruba po nějakých sto sedmdesáti letech akvaristiky u nás, se akvaristé snaží ze základních, tedy z přírodních přirozených druhů ryb odchovat stále odchylky hlavně v barevných mutacích. Je to trend dlouhodobý a pokud bude akvaristika akvaristikou, tak to zůstane.

 

V chovech akvaristů je nesčetně těchto variet a vznikají další, ale skutečně ustálených variet, tedy těch, které geneticky předávají stálou podobu i do dalších generací, není až tak mnoho a dokonce i tyto podoby se po čase postupně vracejí do původní formy. To dělá pochopitelně chovatelům starost. V době poslední se ale začaly nabízet i jiné možnosti získat pro ryby v akváriích nové „kabáty“. Jde o tzv. genetickou modifikaci. Neměl bych zapomínat na natírání některých druhů ryb na povrch těla speciálními barvami. Toto pochází zvláště z Asie, ale o tom dnešní článek není.

 

Genetika!!! Je to snadné, to myslím pochopitelně v nadsázce, ale jde to. No a tedy, proč toho nevyužít! I tak přemýšleli vědci a stalo se. Stalo se, ale ponejprv z jiných důvodů než z estetických, tedy použitelných pro okrasu dekoračních akvárií. Šlo původně o praktický výzkum využitelný ve vodárenství. Lidé vědci tedy na to šli s dobrou myšlenkou. Odebrali genetickou informaci z mořské medúzy, ta medúza má vědecké pojmenování Aeguora, a vpravili tuto informaci ponejprv daniu, tedy běžně odchovávané akvarijní rybce, začasto používané i pro vědecké účely v laboratořích.

 

Základní výzkum měl sloužit k tomu: zbarvení těchto ryb po aplikaci genů z medúzy bude dobře viditelné a hlavně, ona barva, která se nachází v odpovědných buňkách na povrchu těla ryb, by měla při změně obsahu dusíkatých látek změnit odstín. Dejme tomu tak, třeba základní barva upravených danií je svítivě tyrkysová a po nahromadění dusíkatých látek ve vodě se změní na růžovou. No dobré ne? A tak by ve vodárnách, v nádržích s pitnou vodou, byla snadná vizuální kontrola a to bez jakýchkoliv technických vybavení.

 

Opustíme tento výzkum a soustředíme se na okamžik na tu chvíli, kdy si někdo z těch lidí, kteří u toho stáli uvědomil, že je to skvělý okamžik pro akvaristiku. No jasně, jak to mohlo dopadnout? No, a protože tyto ryby ponechávají své zbarvení i v dalších generacích, začal finiš. Ve všech těchto nových odchovech, tedy i v těch základních, tedy chovatelských variet, jde pochopitelně i o ekonomiku. Jednoduše řečeno, jde i o peníze. Když se totiž objeví v nabídce nová varieta od již chovaných ryb, vždy je o poznání dražší. Jen pro představu uvedu, že chovatelé ortodoxně známých skalár již po mnohá desetiletí touží po skaláře, která by byla celá červená. No představte si to! BINGO! No a tedy, běžná skalára stojí něco kolem 20 – 40 Kč, tato červená by mohla být zprvu v nabídce klidně za mnoho set korun. Velký rozdíl, co? To se ale prozatím nepovedlo.

 

Tyto ryby, ale s geneticky upravenou podobou, se za poměrně krátký čas objevily po celém světě. Obchod jen kynul a akvária též. Touha akvaristů mít v nádrži něco odlišného, než ostatní je velká, nehledě na to, že tyto barevné ryby jsou velmi atraktivní a tak si je obstarávají mnozí. Tyto ryby se tedy objevily téměř po celém světě, ale ouha. Přišla na řadu právní kvalifikace, která je v těchto oblastech rozdílná a v mnoha státech světa už jen zacházení s těmito geneticky upravenými formami je zapovězeno. K těmto zemím patří i naše republika.

 

Stalo se to tak. Čirou náhodou šel někdo, kdo toto může kvalifikovat do obchodu a spatřil dania s prapodivným zbarvením. Onen člověk pak pátral a zjistil, že je tomu skutečně tak. Nastal poprask a varovná vysílání i v televizi. Kdo se dopustí těchto prohřešků proti zákonu a bude množit a jakkoliv nakládat s geneticky upravenými rybami a živočichy vůbec, zaplatí pokutu, kterou by běžný chovatel nemohl splatit. Dokonce se ani vystavovat nesmějí. No a bylo vymalováno… Tedy vlastně nebylo, chovatelé jsou národ velmi osobitý a tak se sem tam objevují ryby zbarvené prapodivně i v nabídkách, ale on vlastně nikdo ani pořádně nepozná, že to jsou ryby takto upravené od těch vyšlechtěných chovatelsky.

 

V posledních letech jsem na různých místech viděl několik druhů ryb, které velmi podezřele svítily nejrůznějšími barvami. No, co myslíte?

 

Jiří Růžička

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2023
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...