Tak jsme tam, kde jsme si mysleli, že budeme…

1.09.2023 | Žádné komentáře

Tak v roce 1990 jsem se bavil s několika akvaristy i ostatními členy naší skupiny při akvaristice v Modřanech, kde jsme se scházeli každý čtvrtek pravidelně již několik let, o budoucnosti ve změnách, které nás tehdy čekaly. Několik z nás mělo již zkušenosti se zahraničním obchodem v naší branži a tak jsme si modelovali budoucnost, která nás čeká v nově se rodícím státě. V obchodě na stěnách bazénu seděl celník, veterinář, teraristé i akvaristé a všichni jsme si to „malovali“ na růžovo. Scházelo se nás vždy kolem deseti.

 

Bylo nám ale jasno, že tak, jak to šlo doposavad to jistě nepůjde dál, ale jak tedy? Pamatuji si, že mnozí z nás měli budoucnost téměř „vysoustruhovanou“ a také po svém plánu v budoucnu šli. Někdo uvažoval tak, jiný tak, ale nakonec jsme se shodli na jedné velmi důležité věci, ve které, jak již dnes vím, jsme se nemýlili. Jen to všechno šlo jaksi o poznání déle, než jsme si mysleli.

 

Tehdy jsme se shodli na tom, že obchod se časem hodně změní a zvláště ten se zvířaty určenými pro zájmové chovy. Konec konců jsme to mnozí viděli na západ od naší republiky a tak jsme mohli téměř s jistotou odhadovat budoucnost. Výkupy ryb do obchodů od akvaristů byly tehdy jedinečné a bylo to to nejlepší, co mohlo pro tento obor i pro zvířata být. Každý akvarista, tedy téměř každý, si za svoje ryby ručil a pokud se náhodou stalo, že nebylo něco v pořádku, vždy byla dohoda možná.

 

My, co jsme se toho všeho kolem chovu a výkupu ryb účastnili, jsme si vážili toho procesu a všichni se snažili, aby bylo vzhledem k nárokům zvířat vše v pořádku. Musím ještě napsat, že se mi několikrát za moji obchodní praxi stalo, že mi byly nabídnuty ryby, které nebyly ani náhodou ve standardu a i tak došlo mezi námi k dohodě. Šlo o to, aby onen akvarista, který ještě nevěděl jak a v jakém stavu ryby nabízet, získal potřebné vědomosti a tak se stávalo, že jsme společně v kanceláři u kávy tento problém řešili. I z těchto akvaristů se časem stávali pravidelní dodavatelé. Jak jsem již napsal, bylo to pro obchod i pro ona zvířata to nejlepší, co se mohlo stát.

 

Zkrátka, všichni v tom řetězci si ručili za své. Neznám dodnes lepší řešení. A přesto se tento systém, který léta velmi dobře fungoval, změnil. Vznikaly velkoobchody s rybami, vzniklo i mnoho set nových maloobchodů s mnohdy neznalým personálem i z toho důvodu, že bylo potřeba tyto obchody obsadit personálem. To vše bylo a je dodnes obrázek dnešní doby. Nerad bych lamentoval nad všemi obchody, ale prostě to v těch obchodech vidím.

 

Mnohé z obchodů už zanechaly prodeje živých ryb a soustřeďují se pouze na potřeby a krmiva, mnohé z nich zavřely, ale je dobře, že vznikají opět nové prodejny, ale bohužel už bez akvárií. Z mého pohledu je to špatně a nová pravidla, která vyšla z vedení státu ještě onu situaci zhoršují. Ostatně, právě ona pravidla, která vznikla po roce 1990 začala naši branži devastovat a ač jsme byli a doposavad jsme jedni z nejlepších a nejerudovanějších chovatelů v celém světě, sami naši zákonodárci tuto tradici likvidují. Jde o to, že veškeré ryby chované v domácích podmínkách měly ty nejlepší podmínky. Statisíce ryb ve velkých halách je nemohou svojí kvalitou prostě dohnat… Jen pro představu zde uvedu jednu z nejnesmyslnějších zákonných úprav. Pokud budete celý svůj život chovat akvarijní ryby a budete aktivní i v literatuře a dokonce uznáni i na mezinárodním „hřišti“, nesmíte si zařídit obchod s akvarijními rybami. Pokud ale vystudujete například geologii, máte dveře otevřené… Jo, ale po zaplacení nemalé částky za dvoudenní kurz, stanete se odborníkem na slovo vzatí.

 

Nedávno mi volal jeden majitel obchodu, který ještě přežívá s rybami od tuzemských chovatelů a prosil o doporučení, kde by sehnal ryby od chovatelů. Pochopitelně shání tuzemské chovatele, protože mnozí z nich již tuto činnost ukončili. Ač nerad, musel jsem ho zklamat. Ti, kteří ještě nějakou tu čudlu odchovají ji nejraději prodají na burze, nebo jsou od nás tak daleko, že se zkrátka nevyplatí s nimi jet. Snad kdyby vznikla na netu stránka pro akvaristy a tam by mohli své ryby volně nabízet tak snad. Zatím je možné ještě ryby tímto způsobem sehnat, ale většinou od obchodníků, tedy v podstatě velkoobchodně. Tento systém ale cenu ryb vyžene velmi vysoko.

 

K tomu všemu je nutné ještě napsat, že už tak drahé provozování odchovu ryb je v poslední době velmi zdražené z důvodu vysoké ceny energií. Nemohu též pominout vodu, jejíž cena též šplhá nahoru.

Musím ale napsat, že jsem příznivec vyšších cen ryb, protože vím, že na nízké ceny některých druhů ryb mnozí žehrali a zacházeli s nimi velmi špatně. Takže vyšší ceny budou, alespoň si myslím, nutit začínající k odpovědnějšímu zacházením s nimi a odpovědnějšímu opatření v chovu.

 

Uvidíme tedy, jak celá situace bude v budoucnu vypadat, ale bojím se, že o tom opět budou rozhodovat nekompetentní osoby.

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2023
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...