Vzkazy i to ostatní

12.08.2023 | Žádné komentáře

Nechtěl jsem, ale musím! S nadsázkou hlásím, že začínáme osmnáctý rok Článků…

 

Nejsem si jist, zda mám tuto zprávu uvádět jako zajímavost či kam ji zařadit. Všiml jsem si v poslední době, že v některých článcích, kde se popisuje návod na chov či odchov některých druhů ryb, je zmíněná potrava, kde chybí v použití zcela potrava živá. Jen bych rád upozornil, že vzhledem k již poměrně dlouhému vývoji alternativní potravy pro akvarijní ryby a živočichy vůbec, je tato potrava velmi kvalitní a odpovídající tomu kterému druhu ryb, pro kterou ji výrobce doporučuje, ale pozor!!! S vývojem plůdku a jeho následným krmením je vše jinak. Existuje pojem, kterým nazýváme zcela správně to, v čem je ten háček a tím je „POHYBOVÝ REFLEX“.

 

Tato věta je velmi důležitá, protože drtivá většina ryb ve stadiu právě rozplavaného plůdku, která se shání po exogenní, tedy vnější potravě, je doslova závislá na pohybu své první potravy. Provokuje ho zkrátka ten pohyb poskakujícího planktonu a přirozeně ho tedy lapá. Pokud se sebelépe volená alternativní potrava nepohybuje, plůdek si jí nevšimne.  Je to geneticky uložená informace. A když přece jen některý z plůdku alternativní potravu přijme, bude to nepatrné množství, a tak jako tak z něj nevyroste nic kloudného.

 

Uvádím to zde i z toho důvodu, že mám v poště za poslední dobu několik vzkazů o podobném problému, a tak odpovídám všem prakticky a jednoduše. Pro většinu ryb je velmi vhodná Atrtemie, tedy miniaturní korýšek, který lze použít při odkrmu většiny akvarijních ryb. O jeho líhnutí z vajíček a použití jsem několikrát psal, a tak stačí si článek s tématikou vyhledat. Jde o snadné zacházení a použití, které zvládne i mladý akvarista… Odkrmení plůdku tímto korýškem je velmi vhodné a jeho nutriční hodnota nadmíru odpovídá potřebám právě rozplavaných ryb.

 

A mám v poště ještě jeden vzkaz, na který rád odpovím, ale je tak široký, že ho jistě takto nevyřeším. Mohu alespoň udat směr.

Rozplavaný plůdek nemá správné chování, buďto trhaně poskakuje, nebo vystřeluje kolmo k hladině a zase padá. I když některý z nich začne přijímat potravu, nikam to vlastně nevede.

Problém bývá v kvalitě vody a hlavně v jejích nesprávných hodnotách pro ten který druh. Další možnost je genetická odchylka některého z rodičů.  Může to zavinit i nevhodná teplota vody při líhnutí, ale asi bych mohl jmenovat i víc možností.

 

V posledním dopise jsem toto řešil s paní Zdenkou, která má podobný problém. Není třeba hned obstarávat drahá zařízení na úpravu vody a podobně. To, co bych ale udělal je jednoduché a hlavně velmi levné. Skutečně si musíme zjistit co pro daný druh, který rozmnožujeme, musíme udělat. Pokud se jedná o některé z běžných druhů ryb jako jsou dania, parmičky, tetry a podobně, bude jistě stačit voda z vodovodu, ale pouze pod podmínkou, že známe její hodnoty. Doporučuji alespoň pH a konduktivitu.

 

Ono je to tak, pro tyto druhy ryb, tedy pro které nepotřebujeme vodu nijak zvlášť upravovat, vodovodní voda postačí i z toho důvodu, že mají poměrně velkou toleranci. Doporučoval bych tedy obstarat si vodu z jiného zdroje, třeba z jiné adresy. To je velmi dobré například tam, kde bereme vodu ze studny či z vrtu. V případě paní Zdenky se jedná o to, že při výtěru dánií není potřeba velmi měkká voda upravená například v reverzní osmóze. Ostatně, takto jsme dělali výtěry, když jsme kdysi začínali. Pamatuji, že z Prahy se kdysi jezdilo nejen do přírodních zdrojů, ale i pro vodu vodovodní. V severních Čechách teče z vodovodu v mnoha lokalitách voda, ve které s úspěchem vytřete a rozmnožíte i neonky obecné.

 

Vždy je nutné tento problém vždy rozpoznat a ujistit se proč se tak děje. Potom teprve dělat opatření, jinak se v tom všem „utopíme“.

 

Jiří Růžička

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2023
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...