Bojovnice pestrá – 10 nejčastějších začátečnických dotazů

29.11.2022 | Žádné komentáře

1. Je bojovnice vhodná pro začátečníky s akvaristikou?

.

Ano, je pravda, že betty jsou velmi vděčná stvoření, která nemají příliš vysoké životní nároky. Pořízení základního setu pro jednu bojovnici vás rozhodně nezruinuje, postačí jí menší nádrž s bublifukovým filtrem, topítkem a rostlinami. Ve své podstatě betta nic víc skutečně nevyžaduje, a proto je i poměrně jednoduché se o ni starat.

Rodiče ji velmi často volí jako první rybku pro nadšené malé akvaristy právě z důvodu, že péči o bojovnici většinou zvládnou i děti. Samozřejmě alespoň zpočátku je vhodný dohled rodiče, který by měl svému potomkovi vše řádně vysvětlit.

Bojovnice jsou pochopitelně velmi vyhledávané i pro svůj impozantní vzhled, díky kterému je v žádném akváriu nepřehlédnete. Barevná škála těchto ryb je v dnešní době prakticky nekonečná. Chovat můžete také různé typy bett, z nichž se mnohé liší nejen zbarvením, ale někdy i velikostí nebo tvarem ploutví. Za nás tedy skvělá volba, pokud chcete začít s akvaristikou.

Skvělá volba je také koupě krmiva unikátní řady INSECT SUPERFOOD , které už je pro betty přímo navrženo tak, aby dostaly, co potřebují a rostly do krásy … https://www.dajanapet.cz/produkty/insect-superfood-betta-pellets/

.


.

2. Jak velké akvárium bojovnici pořídit?

.
Také jste se již setkali s názorem, že betta splendens je schopná přežít i v louži a ke spokojenosti prakticky nic nepotřebuje? Pojďme teď toto kontroverzní tvrzení uvést na pravou míru. Pravda je taková, že ve volné přírodě žijí betty nejčastěji v zaplavených rýžových polích, někdy také v mokřadech s bohatých porostem vodních rostlin a travin. To sice znamená již výše zmíněnou nízkou vodní hladinu, ovšem jejich rozloha je často obrovská. Některá pole mohou být také uspořádána kaskádovitě v kopcích.
Z toho jasně vyplývá, že skleněná koule o objemu dva litry se ani zdaleka nemůže přiblížit přirozenému prostředí bojovnic. Přesto bojovnice opravdu nejsou příliš náročné a není nutné je chovat ve velkých nádržích.
Velmi také záleží, jak akvárium zařídíte. Pokud osázíte dno dostatečným množstvím rostlin, přidáte pár plovoucích, nějaký ten kořínek nebo třeba větve a vytvoříte tak rybce její malou vodní džungli, kde se bude cítit dobře, postačí jí akvárium o objemu řekněme 15-30 litrů. Samozřejmě je ale možné chovat bojovnice i ve větších společenských nádržích. Myslete jen na to, že jí vyhovuje nízká hladina vody. Akvárium bychom proto měli určitě volit spíše široké, s větší plochou dna, než vysoké.
Pokud se betty již staly členy vaší rodiny, v jakém akvárku se jim u vás daří? Podělte se se začínajícími chovateli o své vlastní zkušenosti s výběrem akvária….

.

3. Jsou bojovnice agresivní vůči jiným rybám?

.
Překvapivě nejsou. Navzdory svému jménu je bojovnice pestrá velmi klidná a mírumilovná rybička, která jen zřídka dělá rozbroje v nádržích s dalšími rybkami.  Ovšem pokud chcete chovat pohromadě více bojovnic, měli byste se držet určitých zásad.
Betty jsou totiž nesnášenlivé jen vůči sobě navzájem, a to ještě pouze v případě, že se potkají dva dospělí samci. Ty není vhodné chovat ani vedle sebe v oddělených akváriích, kde na sebe ryby vidí. Obvykle se totiž jeden před druhým předvádí a naparují, což je vystavuje prakticky permanentnímu stresu z hrozícího útoku soupeře. Je možné bez obav chovat jednoho samce s větším počtem samic. Pokud byste dlouhodobě měli v nádrži samotný pár, je zde velké riziko, že samec svoji jedinou společnici časem doslova udolá. Ideální je proto mu vytvořit harém se třemi až pěti samičkami. Pochopitelně je počet ryb nutné přizpůsobit i velikosti akvária.
Samice bojovnic jsou klidnější, je možné je chovat ve větším počtu i samostatně, jiné druhy akvarijních rybek snáší obvykle též velmi dobře. Snad jediný nešvar, na který můžete při chovu bojovnic ve společenských akváriích narazit, je ten, že mohou v případě, že se cítí v ohrožení, jiným rybám okusovat ploutvičky. To se děje většinou u rybek, které mají ploutve delší nebo výrazněji zbarvené  a bettu mohou prudšími pohyby potenciálně dráždit (např. mečovky, paví očka, black molly a podobné druhy).
.

.

4. Je pravda, že bojovnice nepotřebuje filtr?

.
Abychom mohli na tuto velmi často pokládanou otázku správně odpovědět, musíme si nejdříve ujasnit terminologii. Ve skutečnosti máte nejspíš na mysli vzduchování, nikoliv filtr. Filtr by totiž v akváriu neměl chybět bez ohledu na to, jaké rybky v něm máme.
Filtrační zařízení se nestará jen o čistotu vody. Vytváří se v něm totiž takzvané nitrifikační bakterie, které také udržují stabilní hodnoty vody v akváriu a zajišťují tak rovnováhu nádrže, aby mohla fungovat jako skutečný vodní ekosystém. Samozřejmě není nemožné ani to, aby akvárium prosperovalo bez filtru, nicméně to už chce mít tak trochu za ušima a hlavně nějaké ty zkušenosti s akvaristikou. Začátečníkům do malých nádrží se nejčastěji doporučuje jednoduchý vnitřní filtr, ideální a snadný na údržbu je například bublifukový filtr připojený na vzduchovací motorek.
A co tedy ono vzduchování? Tím obvykle rozumíme zařízení, které do vody opět za pomoci vzduchovaciho motorku napojeného hadičkou na pórovitou koncovku (nejčastěji různé vzduchovací kamínky) vhání vzdušný kyslík.
U bojovnice je nicméně právě vzduchování poněkud nadbytečné, a to z důvodu, že patří mezi takzvané labyrintky. Jedná se o rybky, které jsou právě díky zvláštnímu dýchacímu orgánu zvanému labyrint schopné se nadechovat nad hladinou a přijímat tak kyslík přímo ze vzduchu. Proto se také doporučuje chovat bojovnice v akváriích s nižší hladinou vody.
.

.

5. Co by v akváriu pro bojovnici nemělo chybět?

.
Bojovnice jsou ryby, které ve volné přírodě žijí v mělkých vodách s hustou vegetací. Jako správní akvaristé bychom se vždy měli snažit tyto přirozené podmínky doma co nejvěrněji napodobit. Chybět by tedy v nádrži obývané bettou nemělo právě dostatečné množství živých rostlin. Některé vodní rostliny sice vypadají opravdu krásně, ovšem jsou často velmi náročné na světlo a kvalitu vody. Pokud s akvaristikou teprve začínáte, vybírejte si do akvárií vždy nenáročné rychle rostoucí rostlinky (např. limnophila sessiliflora, vallisneria spiralis, ceratophyllum demersum apod.), které nádrž za chvíli promění v podvodní prales. Právě tak totiž vypadá ideální domov pro vaši bojovnici. Chybu neuděláte, ani pokud sáhnete po plovoucích rostlinách (např. pistia stratiotes, salvinia natans, limnobium laevigatum apod.), které pro bojovnice představují skvělé místo k úkrytu a odpočinku.
Obecně vzato se vždy snažte simulovat přirozené prostředí daného druhu. Nezapomeňte, že akvárium by mělo být vaším domácím výsekem živé přírody, aby se v něm i rybky cítily dobře. Rozhodně se proto nebojte umístit do nádrže živé kořeny či větve. Do akvária se nejlépe hodí tvrdé exotické dřevo, ale také očištěná vrba, dub nebo třeba akát. Neděste se toho, pokud některé přírodní materiály obarví vodu do hněda. Látky, které některé přírodniny po ponoření do vody vypouští, jsou naopak pro vaše akvárium překvapivě prospěšné. V nabídce eshopů naleznete mnoho podobných materiálů, které mají dokonce za cíl vodu barvit a vytvořit takzvaný blackwater efekt, který je pro bettu přirozenější. K tomuto účelu dobře poslouží například olšové šišky nebo sušené listy mandlovníku.
Pokud máte akvárium v chladnější místnosti nebo poblíž okna, neměl by chybět také kryt a topítko, jenž udrží teplotu vody stálou. Vzhledem k tomu, že jde o labyrintku, mohla by se v průvanu „nachladit“. Jako kryt postačí i skleněná destička, která zároveň zabrání rybce ve vyskakování z akvária, což některé bojovnice také dělají velmi rády.
.

.

6. Můžu do akvária k Bojovnici dát umělé rostliny?

.
Jakýchkoliv umělých materiálu se v akváriu pokud možno vyvarujte.
Pokud pořizujete akvárium pro děti, bude pro ně možná těžké odolat lákavé nabídce vzduchování v podobě potápěčů, potopených vraků lodí či hradů.
V zájmu rybiček, které budou následně v akváriu žít, byste ovšem měli svým dětem vysvětlit, že v přírodě se bojovnice s ničím podobným běžně nesetkává, a proto pro ni přítomnost takových předmětů v akváriu může být značně stresující. Stejně jako písek a kamínky v zářivých neonových barvách, které často vidíte v betáriích v nabídce zverimexů.
Tyto plastové dekorace bývají navíc obvykle nabarvené barvami, které mohou být z dlouhodobého hlediska pro rybky dokonce potenciálně nebezpečné, protože do vody vypouštějí různé chemické látky.
O mnoho lepší nejsou ani umělé rostliny, též často prodávané v ne úplně přírodních barvách. Nehledě na to, že na rozdíl od živých rostlin umělé pochopitelně neumí vytvářet fotosyntézu a akvárium tak nemůže nikdy fungovat jako plnohodnotný ekosystém.
Další potenciální riziko představují umělé rostliny pro ploutve bojovnic. Většina těchto plastových výrobků má poměrně ostré okraje, o které si betta může snadno ploutve poškodit, pokud bude chtít na rostlinách odpočívat nebo plavat v jejich bezprostřední blízkosti a hledat v nich úkryt.
.

.

7. Vyžaduje bojovnice nějakou zvláštní péči?

.
Překvapivě opravdu nepotřebuje. Betta splendens je běžná akvarijní rybka jako každá jiná.
Pokud chováte bojovnici v akváriu samotnou, ideální je pořídit rovnou specializované krmivo přímo pro bojovnice – např. DAJANA INSECT SUPERFOOD (zkr. ISF) Betta Pellets (https://www.dajanapet.cz/…/insect-superfood-betta-pellets/). Inovativní komplexní krmivo na bázi hmyzu a rostlinných výtažků, které představují jejich přirozené živiny.
Vystačí si však s jakýmkoliv běžným krmivem pro akvarijní ryby, pokud sdílí akvárium i s jinými druhy ryb. Krmivo by mělo obsahovat dostatek bílkovin a zároveň by nemělo mít příliš vysoký podíl tuků (nejsou tak aktivními plavci). A i přes její přizpůsobivost, je dobré stravu občas zpestřit například sušenými drobnými bezobratlými­ živočichy, jako jsou třeba Daphnie.
Do vody nebývá nutné přidávat jakoukoliv chemii na úpravu kvality vody, je-li akvárium v přirozené rovnováze a funguje, jak má. Pro případnou eliminaci vody lze použít např. Betta salt balsam( https://www.dajanapet.cz/produkty/betta-balsam/ ), který navíc obsahuje výtažek z Aloe vera a beta-glukan, který podporuje hojení ran a regeneraci sliznice a kůže, posiluje imunitní systém, pomáhá předcházet a bojovat s infekcí.
V podstatě jediné specifické nároky, které betta splendens má, je dostatečné množství živých rostlin. V akváriu by neměly chybět plovoucí, případně velkolisté rostliny, na kterých může ryba odpočívat. Také je dobré udržovat pomocí topítka stálou teplotu, ideálně okolo 24 stupňů.

.


.

8. Je pravda, že bojovnice umí měnit barvu?

.
Ano, i to se děje a není to nic výjimečného.
Změna barvy pigmentu po těle této rybky může mít mnoho příčin. Bojovnice se v zajetí při správné péči dožívají obvykle dvou až čtyř let a za svůj život mohou barvu lehce měnit i přirozeně s přibývajícím věkem.
Mladé betty se po narození plně vybarví zhruba do prvního roku, kdy jim zároveň i dorostou ploutve do finální délky a tvaru. Poté jsou přirozené barevné proměny v průběhu života rybky pouhým okem vlastně jen těžko postřehnutelné. Jinak tomu ale bývá ve chvíli, kdy je ryba nemocná.
Pokud pozorujete na své bettě výrazné vyblednutí barvy za podezřele krátkou dobu (myšleno třeba přes noc nebo v průběhu několika dní), zbystřete. Je to jeden z prvních příznaků toho, že s vaší rybkou něco není v pořádku.příznaků toho, že s vaší rybkou něco není v pořádku.
.

.

9. Jsou bojovnice náchylné k nemocem?

.
Bojovnice samozřejmě může onemocnět běžnými nemocemi, které se týkají i jiných druhů akvarijních ryb. Ve společenských akváriích je téměř nemožné včas zabránit šíření nemoci a přenosu na celé osazenstvo, jakmile se nemoc jednou projeví.
Mezi nejznámější nemoci patří takzvaná Krupička. Paraziti rodu Ichtyophthirius způsobují napadení kůže. Postižená Bojovnice má na těle i ploutvích jasně viditelné světlé kulovité parazity, které připomínají krupičku.
Dále se můžete setkat s různými plísňovými infekcemi nebo třeba infekční vodnatelností, ke které jsou bohužel náchylné obzvláště betty. Vodnatelnost většinou poznáte na první pohled. Ryba je silně nafouklá, má zježené šupiny odstávající od těla, většinou splývá na hladině, někdy dokonce břichem vzhůru. V posledním stádiu nemoci ryby často nepřijímají potravu a hynou do několika dnů.
Vůbec největším strašákem je pro milovníky bojovnic bakteriální rozpad ploutví. Ten se sice netýká jen bojovnic, ovšem právě na nich je nejlépe poznat. Bakteriální rozpad ploutví je nemoc způsobená bakterií, která se projevuje nejčastěji malými bílými chomáčky na okraji ploutví, následně opět blednutím barev a nakonec slepením či dokonce odpadáváním kusů ploutví.
Ryba není aktivní, leží obvykle na dně akvária, nepřijímá potravu a lapá po dechu. Právě nemožnost plavání bývá u této nemoci pro betty fatální vzhledem k tomu, že se potřebují pravidelně nadechovat nad vodní hladinou.
Také je určitě dobré zmínit, že akvárium, které obývá bojovnice, by vždy mělo být zakryté. Zabraňuje to nejen rybce vyskočit z akvária, ale kryt také slouží jako prevence nastydnutí labyrintu (nejčastěji způsobené průvanem nebo příliš velkým rozdílem mezi teplotou vody a vzduchu v místnosti). Ten je pro betty životně důležitý a v případě jeho poškození ryba většinou do několika dnů hyne.
.

.

10. Kde koupit Bojovnici pestrou? 

.
Nejspíš první místo, které vás napadne, bude zverimex. I zde je ale třeba dobře vybírat a ideálně sledovat recenze, či dát na osobní doporučení akvaristů. Ryby prodávané bez řádné péče a znalostí personálu nemusí být stoprocentně zdravé. To, že s nimi něco není v pořádku, se může projevit až u vás doma. Nemocná ryba pak může ohrozit celý váš domácí chov.
Bojovnice vzhledem k tomu, že nemohou být pohromadě v jedné nádrži, nemají vždy na prodejnách, bohužel, zrovna ideální podmínky. Často je můžete na pultech vidět v malých nádobkách bez možnosti úkrytu nebo dokonce v plastových kelímcích. To by se snad dalo ještě přehlédnout, pakliže je rybka na prodejně velmi krátce – čemuž nahrává to, že konkrétně bojovnice jdou na odbyt poměrně snadno.
U mladých bett se vám může stát také to, že neznalí prodejci nesprávně určí pohlaví ryby (samci a samice jsou pro laické oko prvních několik měsíců života k rozeznání jen velmi těžko).
Ideální volbou jsou proto zkušení chovatelé. Kde se ale s takovými chovateli setkat? Možností je např. známý web rybicky.net, sdružující nadšené akvaristy (vč. prodejců), nebo třeba sociální sítě, kde naleznete mnoho skupin zaměřených na akvaristiku. I zde si však pečlivě pročtěte recenze a dejte na rady zkušených!
Také si můžete zajistit odběr od zkušeného chovatele na některé ze zoo-burz. Největší trhy v České republice, Živá exotika, se konají jednou měsíčně v Praze. Můžete je ale navštívit i v jiných větších městech, jako v Plzni, v Brně nebo v Ostravě. Dobré burzy zveřejňují vystavovatele předem a tak je možné se o prodejcích dopředu informovat.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2022
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...