Vzkazy 2022/19

26.11.2022 | Žádné komentáře

Odpovědi na vaše dotazy jsou průběžně zpracovávány a odpovím vždy skutečně na všechny. Je možné, že jsem se někdy „zasekl“ a omylem zapomněl na odpověď, stává se, no, ale vždy se stalo, že jsem ji po urgenci zpracoval. Některé dotazy vyřizuji telefonicky, někdy sloučím podobnou problematiku a snažím se napsat do Článků souhrnnou odpověď.

 

U některých dotazů je to spíše naopak, že se domluvíme s tazatelem na reflexi a ta se mi už nedostane. Je pravda, že mě následné reakce od vás zajímají a hlavně, zda moje doporučení dopadlo dobře. Už i podle toho zpracovávám do psaní další náměty. Proto prosím o reflexe na má doporučení, jsou pro nás všechny důležité.

 

Z posledních dotazů jsem vybral jeden zajímavý a odpovídám tímto i panu Pavlovi. Jde o tření skalár a jejich reprodukční schopnosti.

Už jsem psal o této problematice víckrát, ale vždy se mi i tak ten dotaz po čase vrátí. Jde o to, že zrovna u skalár je reprodukční perioda téměř nevyčerpatelná, a tak jim můžeme, někdy i v dobrém, ublížit. Tento dotaz je pravým opakem toho, když se někomu stále nedaří některé druhy ryb vytřít, nebo se opakovaně nevylíhnou z jiker potěry.

 

Pan Pavel měl tedy to štěstí, že sestavil pár skalár, který se tře opakovaně a popírá periody. Pokud takovou situaci zažijete, jde o dnes již docela běžnou věc a je nutné si dát pozor. O co jde? U skalár se právě stane, že po sestavení chovného páru dojde v brzké době ke tření a to se neustále dokola opakuje. Děje se tak, když tomuto páru odeberete jikry, nebo odsajete už „kulící“ se jikry. Po několika málo dnech je na světě další výtěr. Pokud je tento pár ještě ke všemu dobře plodný, většinou jde o vitalitu samce, je možné odchovat od tohoto jednoho páru velké, opravdu velké množství potomstva.

 

Měl jsem před několika lety podobnou zkušenost se skalárami zlatými. Z několika rozhovorů s kolegy vím, že tato varieta má k podobným projevům sklon. Během jednoho měsíce jsem měl v rozplavávačkách od tohoto páru plno. Tehdy šlo o téměř dva tisíce mladých. Je ale možný i větší počet.

 

Musím ale v této souvislosti upozornit na jednu zrádnost, která toto doprovází. Pokud necháte onen pár vytírat do nekonečna, tedy do doby, kdy se periody rychle prodlužují, necháte zároveň i tu samičku postupně doslova vyčerpávat. Stává se, že sameček dokonce vyčerpanou samičku do tření neodbytně nutí a je schopen ji zabít.

 

Pozor, je tedy nutné po několika výtěrech toto nekonečné tření přerušit a nejlepší možnost je ta, že poslední výtěr necháte onomu páru k vychování. Je to mnohem lepší možnost než samičku od samce oddělit. Jde totiž o to, že ten chovný pár si prožije své mateřství, ale nechystá se k dalším výtěrům, protože má co dělat se stávajícími dětičkami. Samička se tak zklidní a pokud jí dáte dobrou péči, a to hlavně odpovídající a kvalitní potravou, vrátí se do vitálního stavu a po čase ji můžete se samečkem přendat do nádrže k dalšímu tření.

 

A právě to se stalo panu Pavlovi, ale neodhadl možnost poškození samičky a ptá se naopak konkrétně na to, proč se mu onen pár přestává po několika měsících třít, když doposavad byl tolik vitální. Z největší pravděpodobností došlo právě k tomu vyčerpání samičky a je tedy nutné ihned zasáhnout. V tomto případě bych samičku dokonce oddělil od samečka a nechal ji v jiném akváriu alespoň měsíc odpočinout.

 

Stává se skutečně, že vitalita páru u některých druhů ryb je až neskutečná a tak dejme pozor nejen u skalár, ale i u ostatních druhů ryb, zvláště pak cichlid, na tuto možnost. Je pravda, že u výtěru například tetrovitých druhů ryb řídíme periody sami a tak provádíme tzv. řízené výtěry, u kterých taková devastace organismu samiček nehrozí. Je také nutné připomenout, že u cichlid se sestavují páry samy, zatímco například u ryb tetrovitých sestavujeme páry podle toho, jaké máme možnosti výběru. Dáváme tedy k sobě ty nejlepší vybrané jednotlivce.

 

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2022
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...