Zamyšlení nad situací

28.10.2022 | Žádné komentáře

Když jsem otvíral v roce 1985 chovatelskou prodejnu v Praze Modřanech, měl jsem jasné představy o tom, jak ji povedu. Měla to být speciálka na prodej akvarijních ryb, s rozšířeným sortimentem rostlin i potřeb. Shodou mnoha napjatých situací jsme se ale těsně před otevřením dostali pod vedení o.p. Zverimex, a tak jsem se na nějaký čas měl podřídit jeho regulím. To ani nebyl takový problém, a tak jsme až do roku 1990 provozovali akvaristiku pod touto institucí.

 

Zverimex byl ale obchodní podnik svazu chovatelů, a tak jsme museli zařadit do nabídky i běžný sortiment kompletní, tedy i nejrůznější potřeby pro chovatele třeba drůbeže, holubů, ale vlastně i pro všechny ostatní. Ty potřeby včetně krmiv se nakonec ukázaly jako vhodné i ke specializovanému sortimentu akvaristickému. Konec konců, Modřany byly přeci jen okraj Prahy a chovatelé si velmi pochvalovali, že mají kde nakoupit.

 

Měl jsem pochopitelně odpovědnost za vše živé i mrtvé, tak se rozděloval sortiment, a hlavně jsem musel odpovědně hospodařit i s majetkem Zverimexu. Pracoval jsem s hotovými penězi, a tak bylo vše pod přísnou kontrolou.  V tomto režimu jsem pochopitelně odpovídal i za živé „zboží“, které jsem musel před výkupem posoudit, zda ho vůbec do prodeje převezmeme. To byla odpovědnost každého vedoucího Zverimexu a tak jsme měli i společná školení.

 

Protože jsme byli ale pod svazem chovatelů, mnozí chovatelé, a to i akvaristi, si mysleli, že musíme plnit nejrůznější úkoly tak, jako i svaz. Takže se stávalo, že při výkupech, děly se ponejvíce v pondělí, se v obchodě objevili chovatelé, říkal jsem jim vykukové, kteří nabízeli nejrůznější živá zvířata, tedy i akvarijní živočichy, kteří vůbec nesplňovali alespoň standard toho, co bylo běžné.

 

Pamatuji si na některé rádoby chovatele, kteří přinesli například sáček s pavími očky, která ale nebyla ani trochu schopná prodeje. V sáčku plavali několikadenní jedinci a i již propadlé, dospělé samice, které ale byly krátce před úhynem. Nebyl to hezký pohled. Tito vykuci dokonce požadovali povětšinou ještě ke všemu nadstandardní výkupní cenu. Přišli s tím, že jsme podnik Svazu chovatelů, tak že nabízené ryby vykoupit musíme. Byl to pochopitelně omyl.

 

Na tyto časy vzpomínám s nostalgií, ale moje vzpomínky se prolínají s dnešní praxí, kdy byť sebelepší ryby v obchodě neudá i když skvělý akvarista pouze z toho důvodu, že této problematice prodavači rozumí velmi málo, ale jejich obchody jsou pod jakýmsi dozorem velkoobchodů, které po těchto maloobchodech požadují exkluzivitu. Jde pochopitelně o obchod, proti nemám nic, ale bohužel brání i těm velmi dobrým akvaristům v tom, aby mohli pokračovat ve své činnosti.

 

Znám velmi dobře argumenty některých velkoobchodů v tom smyslu, že za ryby z importu dají polovinu, tak co by je nakupovaly od našich akvaristů, kteří pochopitelně požadují cenu vyšší. V souvislosti s dnešním vývojem cenové politiky se ale bojím, že se tyto pomyslné nůžky ještě více rozevřou, protože pro provoz větších líhní bude třeba více energie, tedy i více peněz. Ekonomicky se posuneme ještě více výš nad nabízené ceny například z východních líhní, kde vlastně nemusí tropickým rybám topit, což je náklad nejvyšší.

 

S tím vším se bohužel naši chovatelé propadnou ještě více do cenové nerovnosti a naše velmi kvalitní odchovy tak propadnou ještě více pod nabídku ryb z importu. Argument, abychom odchovávali tedy ryby levněji jako v tropických oblastech je pochopitelně nemyslitelný.

 

Jak tedy z toho? Myslím na to již delší dobu, ale nic kloudného mě vlastně ani nenapadá. Jde přece jen i u živých zvířat o obchod, o tržby, o soupeření v oblasti konkurence a cena je pro obchod nejpodstatnější argument. Je ale pravda, že prodej sice levnějších, ale neodpovídajících standardů živočichů není zrovna to nejlepší pro další rozvoj chovatelství. U akvarijních ryb je o to větší problém s cenou, že je povětšinou oproti například savcům či jiným druhů chovanců velmi nízká, a tak úhyn několika rybiček téměř nikdo neřeší a nakupuje se stále vesele dál. Uhynuly, koupíme nové, že…?

 

Nařídit, aby obchody měly přednostní právo vykupovat od našich domácích akvaristů je scestná myšlenka a špatná. Jde tedy pouze o to, aby v obchodech pracovali i skuteční odborníci, kteří se v akvaristice umí orientovat. Znám některé takové obchody, ale bohužel postupně z našeho trhu mizí. Neříkám, že tato situace panuje všude, ale jak se tak po našich akvaristikách pohybuji, těch skutečně odpovědných je už pouze hrstka. I toto je ale argument složitý, protože se nakonec ozvou i chovatelé jiných druhů zvířat, teraristé, pejskaři, kočičkáři, ptáčkaři… Kolik takových odborníků by tyto obchody potřebovaly? A mimochodem, několikadenní kurzy nařízené zákonem z nikoho odborníka neudělají!

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2022
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...