Vzkazy 2022/9

25.06.2022 | Žádné komentáře

Dotazy na konkrétní rybí druh jsou v poslední době spíše ojedinělé, ale dnes mám velkou radost právě z dotazu na tetru konžskou. Je to ryba, s kterou jsem si užil v minulosti dost trápení, ale vyplatilo se. To se nám akvaristům přihodí tehdy, kdy moc a moc toužíme poznat nějakou tu specialitu a nevíme o ní zrovna moc. Tehdy, to bylo téměř před padesáti lety, jsem několik těchto mladých krasavic dostal darem, ale ani mě ve snu nenapadlo, jak se s tou krasavicí potrápím. Trvalo několik měsíců, než ryby dospěly, ale mezi tím jsem ještě několik mimin přikoupil, a tak jsem měl poměrně dostatečné hejno.

 

Musím napsat, že těch prvních několik výtěrů nestálo za nic, i když jsem se snažil sebevíc. Měl jsem za sebou už výtěr neonek obecných a mnoho jiných druhů ryb, ale konžáky, tak jsme jim slangem říkali, jsem ne a ne dostat „do latě“. Až se nade mnou ustrnul jeden kolega z klubu a pozval mě na kávu. Měl v kuchyni krásné rybí hospodářství, dva stojany plné ryb, ale konžáky jsem tam neviděl. Po chvíli jsem se dozvěděl, že už je má dávno „za sebou“ a vysvětli mi, co dělám za chyby, až když jsem mu popsal vše, na co jsem zatím přišel.

 

Při mém povídání se usmíval a pak mi objasnil celé to tajemství kolem těch krásných ryb. „Jdi na louku“, povídal, „nasmýkej do lahve hodně hmyzu a celé hejno krm. To musíš tak alespoň čtrnáct dní, ale takhle by ses měl o ně starat stále.

Začal jsem krmit hmyzem, lítal jsem po louce nejprve se sítí na plankton, později jsem si opatřil tu správnou, lehkou síť na hmyz. Krmil jsem okřídleným hmyzem a přidával ještě živé koretry, larvy pakomárů.

 

Po několika týdnech se stalo něco, co jsem doposavad nezažil. Samice počaly sílit, až jsem myslel, že mají nějakou nemoc. Byly krásně zaplněné. To je ono, řekl přítel do telefonu, teď je neprošvihni! Čekal jsem s akváriem u okna, kam šlo slunce několik dní, až jsem měl problémy se spaním. Konečně!!! Přišly letní pařáky a s nimi sluneční aktivita. Akvárium jsem měl nachystané, připravil jsem vodu, urovnal rošt a vložil trs Microsoria. Do akvária svítilo slunce jako na pasece a vložení samci lítali za samičkama jako pominutí. Jejich vybarvení bylo překrásné. Dal jsem do akvária dva páry a dva samce navíc.

To, co jsem viděl bylo přímo úžasné. Tolik jiker jsem ještě po výtěrech neměl. Po tření jsem odlovil ryby zpět do jiného akvária a vyměnil většinu vody u jiker za vodu stejných hodnot. Jikry byly zabarvené do zlatova a byly velké. Potěr se líhnul poměrně pozdě, ale velmi brzy se rozplaval. Neoplodněné jikry jsem během líhnutí odstranil pipetou.

 

Z tohoto výtěru jsem měl asi kolem pěti set mladých. Když jsem to vše říkal kolegovi, měl z toho radost, ale ujistil mě, že je možné z výtěru jednoho páru mít až 400 ks potěru. To já nikdy neměl, ale radost jsem měl i tak velikou. Někteří kolegové dávali do vody suché šištice z olše, ty zabarví vodu do zlatova.

 

Phenacogrammus interruptus, tetra konžská, pochází z povodí řeky Konga a řadí se mezi nejkrásnější ryby, které v akváriích chováme. Jde o poměrně velkou tetru s délkou kolem deseti centimetrů (viděl jsem i větší samce), plochého těla a s typickým trojlaločným ocasem u samců. U samiček lze též prostřední lalok pozorovat, ale pouze nepatrný. Pozor ale, v chovu i odchovu je tato tetra náročná na jeden druh potravy a tím je hmyz a jeho larvy. Největší „radost“ jim ale uděláte, pokud vytřídíte v přírodě smýkaný živý hmyz. Je to taky jedna z podmínek úspěšného chovu, a hlavně úspěšných výtěrů.

 

Tetra konžská vyžaduje větší nádrž, alespoň 150 l a prostor k plavání. Je to ryba hejnová, tak je dobré počítat alespoň s osmi či deseti kusy. Pokud nemáte doma zrovna chov banánových mušek a nechodíte-li na louku na živý hmyz, využijte alespoň suchou potravu z hmyzu vyráběnou. DAJANA vyrábí hned několik takových krmiv. Postačí nahlédnout do nabídky a vybrat si.

 

Do chovu nakupujeme vždy ryby mladé a v dobrém zdravotním stavu. Nejlépe od známého akvaristy či na burze, ale v poslední době se na burzách, tedy pokud ještě nějaké zbyly, objevují spíše obchodníci se zbožím nakoupeným. Neříkám, že je to špatně, ale když jdete nakoupit a zrovna nemáte zkušenosti, akvaristu asi od obchodníka nerozeznáte.

Budete-li potřebovat doporučit hodnoty vývojové vody a jak na ni, napište, nebo zavolejte.

 

Jiří Růžička

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2022
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...