Krmíme-li alternativní suchou stravou, musíme dát větší pozor na nárůst dusíkatých hodnot ve vodě, než když krmíme živou potravou. Je dobré krmit opatrně a dbát na to, aby co možná nejméně potravy zbylo na dně akvária. Ono zbyde téměř vždy, ale jde o to množství. Je tu ještě více ukazatelů. Jde o obsádku akvária. Když máme v akváriu společně i ryby dna, sumečky či mřenky, nebo též parmy, nebo i plže o většinu zbylé potravy se postarají.
Je též dobré vzít v úvahu, že tím, že ryba suchou potravu pozře, rozklad zbytků dále neukončí. Exkrementy se rozkládají též velmi ochotně a zvláště pak v teplé vodě akvária. Vezmeme-li ale krmení suchou potravou za ten správný konec, rozhodně tím nic nezkazíme. Nehrozí tam též nákazy a zavlečení cizích organismů do akvária, které mohou být velmi nebezpečné a nevítané. Pozor ale, to vše platí, je-li suchá potrava v pořádku uchovávána a nemá-li k ní přístup vlhkost.
Jen bych ještě rád upozornil, že zbytky v podobě exkrementů z potravy živé jsou podstatně menší, než zbytky z potravy suché, tedy i v případě, kdy volíme potravu živou, riziko zvýšeného obsahu dusíkatých látek je menší.
Jde ale o to, jakou onu živou potravu zvolíme. Jako dostupnou, nejsnadnější a nerizikovou je možné zvolit Artemii, tedy její nauplie, první vývojová stadia. Tedy pokud máme v akváriu ryby přiměřeně velké k velikosti vylíhlé nauplie Artemie. Články o Artemii jsou zde na DAJANĚ dostupné, postačí napsat do vyhledavače.
Můžeme krmit i mnoha dalšími živými živočichy, které je možné zakoupit v některých obchodech. Dnes se prodávají malé dávky živé potravy v zatavených plastových sáčcích. Jde o potravu, kterou jsme lovili v přírodě, ale tato je odchovávána řízeně v bazénech a prodávána právě takto. Je to skutečně skvělé, ale krmit touto potravou větší množství ryb v podstatě není možné. Tedy vlastně je, ale ekonomicky by nás to „položilo“. Pokud ale máme doma jedno či dvě akvária jako dekoraci, není pak nic lepšího. Je též možné si doma odchovat mnoho nejrůznějších červů, jako jsou mikry, grindal, roupice, nebo banánové mušky…
Viděl jsem před několika lety na výstavě v Norimberku, jak ona firma tuto živou potravu vystavovala ve vysokých plexisklových válcích, plných živých dafnií, buchanek, Artemií, nitěnek a mnoha jiných živých dobrot. Stál jsem u této expozice jako opařený. To by bylo pro moje čudly, říkal jsem si v duchu a nerad od této expozice odcházel.
Vrátil jsem se pak k nám do expozice DAJANY, sumíroval si a porovnával, co všechno je dnes pro ryby na trhu k mání. Expozice DAJANY byla krásná, ale hlavně bylo možné vybrat přehledně mnoho druhů potravy i pro ty nejvzácnější živočichy. Píšu záměrně živočichy, protože v nabídce DAJANY lze najít i krmiva pro ostatní chovaná zvířata. Uvědomil jsem si, že vlastně všechny tyto potravy máme v nabídce v sušené podobě v nejrůznějších kombinacích spolu s mnoha dalšími komponenty, které jsou pro ty které druhy ryb určeny. Správně zvolená kombinace těchto výrobků může téměř nahradit to množství nabízených živých přírodnin a naučit se s nimi zacházet je maličkost. Chybí vlastně už jen ten pohyb… Jde tu ale i o ten nejmenší potěr a u toho je to problém veliký. Drtivá většina potěru v raném stadiu vyžaduje živou potravu, bez ní ho není možné odchovat.
Pokud se někomu toto tvrzení zdá příliš odvážné, musím souhlasit, ale rád bych upozornil na snahu výrobce nabídnout skutečně kvalitní a odpovídající potravu. Jak jinak konzervovat přírodniny, pokud vyloučíme mrazení či zavařování do konzerv? No jistě, sušením. Když se podíváme do chytrých knih či návodů, zjistíme, jak je na tom nejen s živinami sušená konzervace. I když mnoho výrobků prochází tepelným zpracováním, dávají si výrobci pozor na to, aby se kvalitní použité suroviny, ony vzácné a rozhodně potřebné látky, vysokou teplotou neznehodnotily a aby předaly ty nejpotřebnější živiny svým konzumentům.
Nebojte se tedy použít bohatou škálu výrobků od nás, od DAJANY, jen je potřeba si dobře promyslet plán pro které druhy ryb je budete potřebovat a vzít v úvahu, že krmíte sušenou čili alternativní potravou, která potřebuje odlišný přístup v dávkování. To je velmi důležité a v žádném případě bychom toto neměli podceňovat.
Jiří Růžička
0 komentářů