Resty za poslední měsíc

17.05.2022 | Žádné komentáře

O zákalech, a zvláště o těch v nových akváriích, jsem se zmiňoval v Článcích již mnohokrát. Lze vyhledat mnoho odkazů, ale v tomto případě musím upozornit naši čtenářku na nebezpečí, které na její akvárium číhá. Budete-li měnit vodu v nově zařízeném akváriu neustále dokola z důvodu zbavení se šedavého zákalu, neuspějete!

 

Tyto zákaly jsou zcela běžné a tím, že část vody neustále obnovujete za čerstvou, zákal pouze podporujete. Nechte pracovat filtr, ryby nekrmte, protože máte již odrostlé tak jim to neublíží, a nechte akvárium svému osudu. Již třetí den poznáte rozdíl a voda se začne čistit. Jde též o to, zda máte již aktivovaný filtr bakteriemi (vyhledat a přečíst v článcích).

Zákal potom po dalších dvou až třech dnech zmizí sám. Pozor ale, to není konec, po vyčištění vody začněte velmi lehce přikrmovat, a ještě minimálně týden dejte pozor, aby se znovu neobnovil.

 

Jen bych rád upozornil na to, že je důležité se obeznámit se základy založení nového akvária. Projděte si zde v článcích základy, postačí napsat do vyhledavače téma a objeví se několik článků se zadanou tématikou.

 

Pozor!!!

 

Před několika lety jsem zavedl tady u nás v článcích termín „Akvaristická hygiena“. Pod tímto jsem následně uvedl několik zásad, kterých se MUSÍME držet při chovu ryb v akváriích a při jejich reprodukci. Bez skutečně odpovědné péče při přípravě výtěru se dobrého výsledku nedočkáme. Řešil jsem dotaz začínajícího akvaristy, který mi téměř zoufalý volal, že se mu ne a ne podařit vytřít „obyčejné“ danie.

 

On tvrdil, že se drží mých pokynů a že vždy, když se mu ve vytíračce danie vytřou, jikry zplesniví. Probrali jsme krok po kroku jeho přípravu, zpočátku jsem pominul případnou genetickou vadu a našli jsme závadu ve vzduchovacích kamíncích. Ten člověk skutečně odpovědně vše omyl, desinfikoval a téměř vzorně připravil, ale vzduchovací kamínky pominul.

 

Mohu tedy doporučit ze své praxe. Vždy po použití vzduchovacích kamínků je vložte do roztoku sava 50 na 50 procent s vodou. Tam je uchovávejte a vždy před výtěrem je pořádně propláchněte. Je možné použít též jinou desinfekci, ale mně se osvědčilo savo a tak to tak praktikuji. Ve vzduchovacích kamíncích se dokonce koncentrují mnohé infekce, dokonce i parazité, a tak je dobré jednou za čas je obměnit za desinfikované a nechat ty použité v desinfekčním roztoku.

 

POZOR, před výtěrem je nutné kamínky desinfikovat VŽDY. A ještě jedno doporučení. Před výtěry kamínky propláchněte z desinfekce skutečně velmi pečlivě, protože špatně propláchnuté by mohly v malé vytírací elementce ovlivnit hodnoty vody. A pozor, i vzduchovací hadička infikuje prostředí, tak někteří akvaristé používají k výtěrům zcela nové návazce.

 

Zabarvení vody dohněda

 

Pokud vložíte do akvária s čirou vodou nový kořen, předpokládám že určený pro tento účel, voda se vždy zabarví dozlatova. Pokud by ale voda dostala tmavě hnědou až neprůhlednou barvu, nechte kořen nějaký čas vylouhovat v nějaké nádobě a každý den vodu měňte. Mimochodem, v přírodě se voda barví do mnoha odstínů. V pralesních tůních bývá voda zlatavá, někde čirá, ale povětšinou je jemně až více zakalená. Pro nějaké druhy ryb se používají speciální výluhy, to podle toho, jaké hodnoty vody má mít pro chov, ale hlavně pro odchov toho kterého druhu ryb. V specializovaných obchodech se prodávají kořeny určené pro akvaristiku již připravené, zabalené v plastových obalech. Pamatujte ale vždy, že jakkoli připravená zakoupená dekorace by se tak jako tak měla před použitím řádně omýt.

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2022
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...