Změny nejen v životě…

22.01.2022 | 1 komentář

Každý ví, časy se mění… Říkají slova známé písně, a tak se mění i v akvaristice. Celostní pojednání o tom by však zabralo mnoho času. Rád bych ale upozornil přeci jen na některé skutečnosti, které náš obor v čase ovlivňují. Námětem jsou moje poslední zkušenosti jak osobní, tak i z rozhovorů s akvaristy i s některými majiteli obchodů.

 

Zcela jednoznačně se náš obor v posledních letech obohatil o technické vymoženosti, o kterých se nám ještě před několika desetiletími ani nesnilo. Pokrok z mnoha oborů je využíván i v akvaristice a je téměř v každém ukazateli. Technická vybavení akvárií jsou spolehlivější, výkonnější, v základu nejsou většinou ekonomicky náročná a hlavně, jsou dostupná. Ať již se jedná o vytápění akvárií, filtrování a regeneraci vody, osvětlení v podobě nejrůznějších zdrojů, i jiná vybavení. Zrovna tak UV lampy a podobné technické desinfekční možnosti jako jsou například ozonizátory. V obchodech je možné zakoupit hotová akvária snad jakéhokoliv objemu a když ne, tak je možné si akvárium nejrůznějších podob objednat.

 

Vybavení z pohledu dekorace je skutečně nekonečné a vyhoví nám po všech stránkách. Chci tím říci, že je možné sehnat v obchodní síti snad vše, na co si vzpomeneme a co k modelování interiéru i exteriéru akvária potřebujeme.

 

O krmivech nelze vůbec hovořit ve smyslu dostupnosti. Trh je jimi doslova přesycen a díky Bohu za to se výrobci předhánějí ve kvalitě i v množství produktů. Není snad v akváriích taková ryba, pro kterou by neexistovalo v obchodech cíleně vyrobené krmivo. Tedy pro akurátní čtenáře, jsou takové ryby, ale ruku na srdce, v akváriích je jich mizivé množství.

 

Co se léčiv týká, trh je doslova přesycen nejrůznějšími „vodičkami“ i pilulkami, které naše ryby dokáží dostat z toho nejhoršího, ale v tomto případě si přiznejme, kolik z nás se v nich skutečně vyzná. Ono nejde ani o to, nasadit konkrétní lék proti určité infekci, to bychom ještě zvládli, ale rozpoznat o kterou infekci jde… A tak v drtivé většině případů lidé lijí do akvárek nesmyslné kombinace chemikálií, barevných vodiček, které ale v konečné podobě nic neřeší. Je ale třeba napsat, že diagnostika některých chorob ryb je nesmírně komplikovaná a musím přiznat, že u nás není mnoho takových, kteří by mohli říci, že se v této problematice skutečně vyznají.

 

A teď to přijde.

Můžeme jásat nad výše uvedenými skutečnostmi, ale když se podívám do obchodů, krom všech těch vymožeností je to spíše smutný pohled. Oproti časům minulým, většina prodejen si neobstarává ryby přímo od našich chovatelů, ale z velkoobchodů, s kterými jsou obchodní řetězce smlouvami spojeni. A tak se v obchodech setkáváme stále dokola se stejnými druhy ryb a bohužel i se stejnými nemocemi.

 

Kdysi jsme si stěžovali, že nemáme přístup k téměř žádným novinkám, co se týče akvarijních ryb i ostatních živočichů. Po roce 1990 se trh zasytil všemi možnými novinkami nejen z rybí říše a vypadalo to vše skvěle. Naše skvělé ryby se vyvážely pod cenou na západ a ze západu k nám přicházely právě ty ryby z jejich velkoobchodů. Zpočátku to bylo malé množství, a tak se ještě mnohé problémy daly uhlídat.

 

Došlo ale k tomu, co mnozí předpovídali. „No počkej, tady to dopadne jako v Německu!“ Tehdy jsem si říkal, že snad nebude až tak zle, protože jsem ty obchody za našimi hranicemi na západ znal a znal jsem i velkoobchody, které byly plné ryb z Asie a mnohdy velmi zanedbané z hlediska jejich zdraví. O vitalitě a celkové podobě ani nemluvím. Naši specializovaní akvaristé si s těmi rybami dokázali poměrně dobře poradit, a tak se v druhé generaci objevily ryby již v pořádku, ale když se začaly ryby hromadně obsazovat do maloobchodů, bylo zle.

 

V obchodech, které vznikaly bylo zapotřebí zaměstnanců, a tak se nabírali a nabírali. O jejich odbornosti nebyla ani řeč, a tak to začalo. V akváriích se objevovaly ryby i zjevně chorobné a prodavači, kteří je měli ošetřovat to ani nezpozorovali. Infikované ryby se dostávaly stále víc do domácích akvárií začínajících akvaristů a likvidovaly jim svými infekcemi ryby ostatní.

 

Kam to vede? No, podíváme-li se dnes do obchodů, není třeba si hrát na předpovědi, skutečnost je přímo před námi. Bohužel to co se děje odrazuje i část nových akvaristů, kteří s nechutí od akvaristiky odcházejí.

Nakonec této smutné části dnešního článku musím ještě připomenout, že ne všichni mají obchody, ve kterých se děje to, o čem píšu. Jsou akvaristé, kteří si otevřou obchod a mají tam zaměstnance, kteří o této profesi vědí dost na to, aby dokázali nejen poradit zákazníkům, ale aby dokázali alespoň základní infekce rozpoznat. Moje poslední návštěva byla u akvaristy, který si kdysi otevřel obchod a byl jsem nadšený, jak měl nádherně vedená akvária. A co že mi to říkal? „Už jsem toho měl dost a z velkoobchodu neberu ani čudlu!“

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

3.67/5 (3)

1 komentář

  1. Hela

    Ráda bych řekla něco ze života: máme už mnoho let prodejnu, kde nabízíme živá zvířata včetně akvarijních ryb – začínali jsme s manželem jako akvaristé. Od chovatelů, až na čestné vyjímky, bohužel, nevykupujeme. Důvod je jednoduchý: potřebuji sortiment, t j. hodně druhů v počtu poměrně málo kusů. Pokud mi zavolá akvarista nabízející určitý druh ryb, není ochoten mi přivézt několik desítek kusů. Chápu to, nevyplatí se to. Ale musí pochopit i mě. Proto odebírám přes velkoobchod živých zvířat. Jsem si vědoma rizik a vždy vše ohlídám. Přesto narazím na problémy ze strany zákazníků, kteří většinou nemají ani základní znalosti, ale ze selhání viní všechny jiné jen ne sebe. Jako dítě jsem začínala tak, že jsem napřed musela něco vědět – přečíst literaturu, setkat se se starými akvaristy atd. Teď si člověk koupí akvarijní set současně s rybkami, vše dá hned dohromady a když je problém, viní všechny okolo sebe, ale nechce se nic učit.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2022
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...