Opakování je matka moudrosti

11.12.2021 | Žádné komentáře

Blíží se svátky v roce snad nejbližší našemu srdci, a tak přicházejí i opakované starosti, jak si po všech stránkách s přípravou na ně poradit. Krom všech těch opakovaně řešených úklidových „operací“ a všeho možného kolem nás čekají i starosti o své živé svěřence nejen v akváriích. Poukazuji na toto každý rok před letními dovolenými a před Vánoci, a to i z toho důvodu, že nových akvaristů přibývá a ptají se co dělat v případě dovolené. Ta nás mnohé čeká právě jak v letním, tak i v zimním období.

 

Je pravda, že ryby mají velkou výdrž a bez potravy dokáží přežívat i několik měsíců. Je nutné ale také napsat, že zrovna u ryb to není hladovka jako taková. Ryba ve svém přirozeném prostředí, tedy v přírodní vodě, dokáže přijímat živiny i povrchem svého těla, a tak trávení zásobního tuku probíhá pomaleji. Je též nutné pro tento dotaz rozdělit ryby do skupin. Jinak je tomu u ryb z tropů a jinak u ryb z mírného pásma, tedy například u ryb přezimujících pod ledem, které dokáží svůj metabolismus zpomalit tak, aby vydržely i dlouhou zimu. U mořských ryb je to také různé. Jde hlavně o výživnost prostředí, o rybí druh, o teplotu vody a s tím související i hloubku, ve které ryba žije. Jde též o vitalitu té které ryby.

 

Vidíte, že toto téma není nijak jednoduché zodpovědět, ale v zásadě lze napsat, že ryby všeobecně vydrží bez potravy dosti dlouhou dobu a záleží pouze na okolnostech, jak se ten určitý druh s nedostatkem potravy vypořádá. Neznamená to však, že je to pro ně stav běžný a hlavně nepostižitelný. Do určité doby je rybí „hladovka“ stav, ze kterého se může vrátit do běžného potravního režimu a dále pokračovat ve svém zdravém vývoji. Překročí-li však tuto dobu, zůstává rachitická a říkáme o ní, že je podražená. Přestává růst a ve většině případech se nedožije vyššího věku.

 

U akvarijních ryb je nutné dát na tuto hranici dobrý pozor, ryby krmit pravidelně, nikoliv překrmovat, dobrou a rozmanitou stravou. V mnoha článcích jsem popisoval krmný režim a psal jsem také o tom, že je dobré, když majitelé akvária jezdí pravidelně na chalupu. Jednodenní hladovka v týdnu dospělým rybám v akváriu též zdravě prospívá.

A jak je to s dovolenou akvaristy?

Máme-li akvárium již delší dobu zařízené, ryby dospělé a zdravé, můžeme si je dovolit ponechat klidně čtrnáct dní bez potravy a akvárium bez pravidelné údržby. Na tomto místě bych rád poznamenal, že je to rozhodně lepší řešení, než svěřit ryby pověstné sousedce, která o akvaristice nic neví. Toto většinou končí katastrofou.

 

Jinak je tomu u čerstvě zařízených akvárií či u potěru ryb. V těchto případech je lépe akvárium na delší dobu neopouštět.

 

Dospělé a dobře krmené ryby vydrží v době dovolené v zařízeném akváriu bez problémů, a dokonce bych řekl, že je to jednou, dvakrát do roka prospěšné. Mají v akváriu mnoho možností, jak si dovolenkovou „hladovku“ vylepšit. V tomto případě jim dobře poslouží např. řasy, zbytky potravy a mnohdy i stále se množící šneci okružáci.

 

Dárky ze všech nejhorší

 

Jakkoliv jsou Vánoce svátky ponejvíce duchovní, ale i oslavou příchodu světla, tedy prodlužování dne v souvislosti se slunovratem, pro mnohé lidi jsou to svátky, kdy si připomínáme lidství v tom lepším řádu a pro děti rozhodně období štědrosti, a zvláště pak období darovaných tužeb. Dárky jsou jednou z hlavních „tahounů“ Vánoc u našich capartů, a tak je téměř všichni bereme. Pozor ale, za tímto se skrývá velké nebezpeční v podobě „Danajských darů“. Trojské koně se v toto období objevují poměrně často a je pouze na nás, nezpůsobit sobě, a hlavně nikomu obdarovanému, byť dobře myšleným darem, utrpení.

 

Mnozí se teď asi ptají jakéže to utrpení z dárku asi tak může být? Napíšu to pouze heslovitě, protože si každý může velmi podrobné pojednání přečíst v historii Článků.

Živé zvíře VŽDY pouze po domluvě s jeho budoucím majitelem, a to i v případě Akvária!!! Na dary pro děti pak upozorňuji zvláště rodiče, protože si toto zvíře pořizují hlavně ve vlastní režii, a to nejen ekonomické! Děti, jak se všeobecně ví, loudí, škemrají, žadoní a udyndaný rodič nakonec stejně podlehne. No co, podlehne asi hlavně na Vánoce a malér je na světě! Kočička, pejsek, morče, křeček a další zvířátka se ocitnou v nekonečně příznivé době svého žití, ale ne na dlouho. Ve většině případů se starost o ně přesune po poměrně krátké době na stranu rodičů, kterým tímto připadne k jejich životnímu lopocení další starost.

 

Ještě bych rád upozornil na to, že v případě darovaného akvária skutečně a pouze jen to akvárium a třeba i veškeré příslušenství!!! Vše toto pro jeho vybudování a uvedení do provozu. Nikdy ne společně s rybami! Takto lze obdarovat pouze zkušeného akvaristu, který má nachystanou odstátou vodu, ale nikdy ne začínajícího akvaristu, a hlavně ne dítě!!! Akvárium je dobré připravit, napustit vodu, zapnout osvětlení, topení, filtr a až mezi svátky zajít s dětmi vybrat několik málo prvních rybiček a až postupně další dokupovat. A nezapomenout hlavně obstarat ještě karanténní malou nádrž. To při dokupování dalších ryb do akvária. Je to bezpodmínečně nutné z hlediska možných infekcí!

 

Jiří Růžička

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2021
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...