Zkuste malý pokus

13.11.2021 | Žádné komentáře

Udělejte si malý, avšak pro další práci v akvaristice důležitý, pokus. Postačí dvě stejně velká akvária a několik desítek exemplářů potěru, dejme tomu od pavích oček. Abych byl konkrétní tak například, dvě padesátilitrová akvária a v každém 100 pavích oček. Tento pokus ale můžeme zkusit i s jinými druhy potěrů. Tyto ryby uvádím proto, že vejcoživorodé ryby nadměrně zamořují vodu a mění tak poměrně rychle její kvalitu.

 

V této zkoušce můžeme snadno prokázat, že vyšší procento dusíkatých látek ve vodě má jednoznačně prokazatelný vliv na růst a vitalitu akvarijních ryb. U dospělců nadměrné množství dusíkatých látek ve vodě brzdí i jejich růst a dokonce i množství jejich potěru. Toto je velmi důležité všude tam, kde chováme větší množství ryb v nádrži, než je standard, a to nejen v nádržích odchovných. Ale právě při odchovu potěru je tento moment velmi důležitý a je možné ho ověřit právě tímto pokusem.

 

Do obou nádrží napusťte shodné množství vody, tedy dejme tomu do každé 45 l ze stejného zdroje, zřejmě tedy půjde o vodu vodovodní. A do těchto akvárií vpusťte sto pavích oček do každé. Pro tento pokus nedoporučuji žádnou dekoraci.

Důležitý je postup, který by měl být nadále shodný u obou nádrží. Jak po stránce teploty vody, tak po stránce podávání potravy, a to pochopitelně shodného množství. Do těchto akvárií neumísťujte filtr! Abychom zajistili dostatek kyslíku ve vodě, použijte pouze vzduch.

 

V jedné nádrži měňte pravidelně každý den polovinu vody za čerstvou, v druhé nikoliv. Již po několika dnech zaznamenáte rozdíl. V nádrži s obměňovanou vodou zjistíte odlišnosti od nádrže druhé, tedy s vodou nevyměňovanou. Ryby budou vitálnější a o krok dále v růstu. Pozor ale, v nádrži s vodou neobměňovanou je nutné dát pozor na vysokou hladinu dusíkatých látek a tak ji udržujte alespoň v normě. K tomu, abyste zjistili kvalitu vody na potěru v ní nebudete ani potřebovat kontrolu použitím měřicích technik.

 

Ryby v nádrži s vodou nevyměněnou budou jistě o poznání „línější“ a hlavně po několika týdnech je velmi patrný rozdíl ve velikosti.

Toto popisuji hlavně z toho důvodu, že se mi v poště sem tam objeví dotaz na počet ryb, které je možné umístit v tom kterém akváriu. Výhru máte tam, kde je možné zajistit průtok vytemperované vody. Pokud si můžete v dnešní „drahé době“ tento luxus dovolit, zkuste to! Je to neuvěřitelný rozdíl od nádrží s filtry, nebo jen v běžných umístění ryb v pokojových nádržích. Lze ale napsat, že průtokové nádrže je dobré použít všude tam, kde chováme či odchováváme větší množství ryb.

 

Nejen pro Pavla, který má problém s odchováním neonek, ale i pro všechny ostatní. Přečtěte si článek z data 2018/20. Tam třeba najdete inspiraci. Je to už tak, že krmení přírodní stravou je nejlepší z důvodu nutričních, ale přináší též problémy, které je dobré znát. Jde hlavně o infekce, které mohou v některých případech zavinit až úhyn ryb v akváriích. Doporučený článek však pojednává o „dravých“ druzích nálevníků, kteří dokáží chovatele hodně potrápit tím, že během několika málo hodin zlikvidují, byť velmi zdařilé výtěry.

 

A nakonec jedno upozornění na články na předních stranách vyhledávačů. V poslední době jsem se po tomto podíval a zjistil, že se z nějakých důvodů zveřejňují návody, jak začít s akvaristikou, jak krmit ryby v akváriích, jak…jak. Ta doporučení a návody jsou skutečně velmi povrchní, a hlavně je zřejmě píší autoři, kteří je asi opisují, nebo upravují z jiných článků. Začasto si vybírají jen to, co jim vyhovuje, nebo co se jim hodí a pomíjí začasto to, co je podstatné.

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

4/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2021
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...