Kolik jiker? Kolik plůdku?

4.06.2021 | Žádné komentáře

V týdnu jsem měl zajímavý telefonický rozhovor s pokročilým akvaristou, který množil neonky obecné. Tato ryba je snad zakletá ve všeobecný zájem o ni, a veškeré jiné druhy byly za ta léta mého zájmu o akvaristiku jaksi v pozadí. Je sice pravda, že svojí výjimečností je neonka skutečně objektem velké pozornosti a svojí atraktivností si zaslouží, aby se o ni kde kdo zajímal, ale je mnoho dalších zajímavých druhů, které by mohly s neonkou soupeřit v kráse a mnozí mi dokonce dají zapravdu, ale prostě od počátku mého zájmu o akvaristiku je všeobecně u lidí prostě z těch menších druhů neonka to nej!

 

Onen člověk „dělá“ těch obyčejných neonek skutečně spoustu a je na to sakra hrdý, ale volal mi z důvodu, že je poslední dobou nespokojený s množstvím odchovaných potěrů, že dříve jich měl z poloviny výtěrů stejně a že zkoušel kde co, ale množství plůdku je stále menší a menší.

Jak takhle na dálku poradit? No, asi tak jako „na blízko“. V tomto případě je rada skutečně drahá. Vyjmenoval jsem všechny možnosti co mě napadají, ale on jako zkušený matador o všem věděl, vše již vzal v úvahu a odzkoušel, ale ne a ne se stav polepšit.

 

Je velmi zajímavé, že podobné signály mám i od jiných akvaristů, kteří odchovávají další druhy ryb. Probrali jsme kvalitu vody. Měl vodu vodovodní, kterou upravoval do potřebných hodnot. Probrali jsme degeneraci chovných ryb v důsledku stále opakované reprodukce. Vešli jsme do téměř nekončící problematiky krmiv. Prošli jsme případné změny v technice chovu a dokonce i techniku jako takovou. Ten člověk mohl podle jeho odpovědí a letitých zkušeností s neonkami spíše doporučovat mně, než já jemu. Mám za sebou taky nějakých pár let s neonkami, ale v jeho případě šlo o pár desetiletí.

Zkrátka, neonky u něho v chovu ztrácí schopnost produktivní reprodukce.

Volal jsem kamarádům a známým akvaristům, kteří se jimi zabývají či zabývali, ale co si budeme povídat, mnozí již ryby ani nechovají a někteří jsou na jiné akvaristické vlně, tedy postoupili do jiného patra chovu.

 

Co jsem ale neopomenul a na co jsem zvědav, až se onen akvarista ozve, je jedna možnost, která mě napadla a kterou jsme řešili před mnoha lety. Jako tehdejší Pražan jsem pochopitelně neonky také odchovával, ale to skutečně jen okrajově, spíše ze zvědavosti. Bylo to i z toho důvodu, že se kolem neonek motalo mnoho debat v klubu i na výstavách. O co šlo? Tak jako se všemi druhy, tak i u neonek měli kolegové rozdílné úspěchy v počtu potomků. Debat bylo kolem toho mnoho, ale tehdy mě jedna věc velmi zaujala.

Někteří akvaristé doporučovali nákup samečků od jednoho kolegy, který se odchovu neonek věnoval též mnoho let, a kterého samečci byli, jak se tradovalo, téměř stoprocentní. On sice svoji techniku chovu samečků neonek obecných nikdy nikomu nesdělil, tedy alespoň co já vím, ale všichni, kdo si od něj samečky obstarali a použili k odchovu, byli spokojeni.

 

Mám ale jeden tip, který jsem předal i v posledním telefonátu. Ten člověk, který se honosil plodností svých samečků, byl známý tím, že ať bylo jak bylo, „mával“ u rybníků kolem Prahy a nosil svým chovancům to nejlepší, co bylo zrovna k mání. Krmil velmi často koretrami, cyklopem, pochopitelně i dafniemi a nejrůznějšími vířníky. Pamatuji si, že z mnoha důvodů odmítal patentky. Odchovával potěry ve většině případů vířníky. Artemie tehdy pouze výjimečně, byly drahé. Používal velmi spoře sušená krmiva a podával rybám svá krmiva, která si připravoval z mnoha ingrediencí a spojoval agarem. To jsem v minulosti dělal také a se mnou mnoho akvaristů, ale jeho složení té „patlanky“ jak jsme toto krmivo nazývali, nikdo neznal.

 

Ať jeho samci byli tak výkonní po stálém přísunu živého a rozmanitého přírodního krmiva, nebo snad po jeho tajemné směsi, dnes už asi nikdo neuhodne, protože Pavel je již v akvaristickém nebi, ale můj názor je z mnoha procent jasný. Jde o lovenou přírodní potravu, která v poslední době logicky ustupuje před průmyslově vyráběnou a stále dokonalejší potravou sušenou. A dokonce bych dal hodně za to, že speciálně ony koretry v tom všem hrají tu zázračnou roli. Larvy hmyzu jsou přece jen to nejpřirozenější, co můžeme tropickým rybám dopřát. A mimochodem, některé druhy teter i ostatních druhů bez trvalého „přísunu“ komářích larev ani nerozmnožíte. Musím též uvést například larvy jepic, to je krmení jedno z nej.

Pokud máte nějaký jiný nápad či doporučení, pošlete mi ho, rád se poučím s předám dál…

 

V tomto článku jsem záměrně opominul samice neonek, u kterých může být též důvod jakési degenerace plodnosti, ale to zcela záměrně, i když si myslím, že ta problematika může být ve spojení s krmivem velmi úzce propojená.

 

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2021
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...