Vzkazy 2021/ 11 – Opět ten zákal v novém akváriu

1.05.2021 | Žádné komentáře

O prvotním zákalu po založení akvária jsem psal již mnohokrát a je možné ty články vyhledat pomocí vyhledavače. Ale pozor! Není zákal jako zákal a známe jich v akvaristice poměrně dost. Doporučuji tedy si vyhledat o zákalech článek, kde popisuji zrod nejrůznějších zákalů i jejich likvidaci.

 

Musím znovu připomenout onu základní vlastnost akvaristy, kterou je trpělivost. Tedy, založení nového akvária včetně dna a dekorace, zasazení rostlin, ale ryby opravdu až po několika dnech. Nechte v provozu filtr a vyčkejte, až se voda v akváriu stane křišťálově čistou. Potom akvárium obydlete živými tvory. Nelze říci kolik dní tato fáze trvá, protože, jak jsem již mnohokrát psal, je voda u každého z nás rozdílné povahy. Doporučuji týden či dva.

 

Po vpuštění živočichů nastává právě ten kritický okamžik. Většina začínajících akvaristů začne s radostí krmit. Ta radost se projevuje povětšinou tím, že rybám jak se říká přilepšujeme. A problém je na světě. Voda se začne přesycovat živinami a to je právě to prostředí, ve kterém se mikroorganismům tuze daří. Přemnoží se natolik, že tyto nepatrné tvorečky vidíme později jako tzv. mléčný, nebo také šedý zákal.

 

Zásady pro likvidaci prvotního šedého zákalu vody v akváriu

Nechat čerstvou vodu v akváriu dobře odstát a přefiltrovat. Nové ryby zpočátku velmi umírněně krmit, často pozorovat bystrým okem dění v akváriu. Rozhodně zpočátku neobsazovat akvárium plnou obsádkou ryb!!! Po uvedení akvária do provozu vpustíme po nějakém čase (výše) pouze několik ryb. Je nutné dát čas celému prostředí, aby začalo fungovat po stránce biologické.

Důležité upozornění. V případě, že se i přes tato opatření mléčný zákal vytvoří, vodu v akváriu nevyměňujeme! Je dobré omezit krmení na minimum, či krmení naprosto vynechat a zvýšit účinnost filtru. Po několika dnech se voda v akváriu vyčistí.

Nemějte obavu o ryby, když nebudete nějaký čas krmit. Máte-li ryby odrostlé, nebude pro ně týden bez potravy žádný problém.

 

Akvarista jako vynálezce

 

Po asi pětačtyřiceti letech aktivní akvaristiky musím napsat, že se akvaristi dopustili již mnoha zlepšováků a někdy i velmi důmyslných. Je to i z těch důvodů, že mezi námi jsou lidé z mnoha profesí, vědci i takoví, kteří mají akvaristiku jako svoji obživu a tedy, zkrátka vynalézat musí, aby si práci v líhni ulehčili či, a to je důležitější, aby vyprodukovali ještě více zdravého a vitálního potomstva od svých chovanců. Tyto vynálezy a nejrůznější nápady se předávají po generace a pochopitelně i vylepšují a tak se na světlo světa dostaly nejrůznější podoby filtrů, vzduchovacích kompresorků, osvětlení a jiných vylepšováků.

Mnohé z těchto nápadů pak mají souvislost se samotným chovem, kdy potřebujeme vytvořit prostředí, ve kterém dáme život novým potomkům od rodičů z našich akvárií. Některé jsou doslova obdivuhodné, ale mnohé zase nejdou použít v každém prostředí. A tak se ty nápady různě vylepšují a modifikují pro to které prostředí.

 

Pamatuji si na odchovnou techniku jednoho kolegy z Vinohrad, kdy vymyslel to, že se u ryb Poecilia velifera začaly v akváriu tvořit ony skvělé, mohutné hřbetní ploutve. U těchto ryb jde o jemnou, porostovou řasu, kterou není až tak snadné v akváriu pěstovat. Po krmení touto řasou se mladé odchovy velmi dobře vyvíjí, ale hlavně, po čase jim začne růst krásná hřbetní ploutev. Ta jemná, přisedlá porostová řasa je tedy podmínkou k tomu, aby se tak stalo. Zkoušeli jsme v té době nahradit toto krmivo špenátem v různých podobách, umělou stravou v podobě vloček, kdy výrobci udávali rostlinnou složku, nejrůznějšími saláty a vůbec vším možným, ale tuto jemnou řasu jsme nedokázali nahradit. Potomci těchto „živorodek“ měli hřbetní ploutve zakrnělé a tedy, zdaleka ne takové, jaké jsme chtěli odchovat.

 

Tento kolega si všiml, že když umístí akvárium před okno, což je normálně nevhodné, začne se po čase tato řasa v něm objevovat a tak se radoval, že přišel věci na kloub. Jenže v akváriu se začaly dít ještě jiné věci, které vše pokazily. PO chvíli se objevil i zelený zákal a vůbec to akváriu neprospívalo. Zamyslel tedy a posunul dvě třetiny akváriu mimo okno, takže ona řasa se tvořila pouze v té třetině před oknem. Výkonný filtr pak obstaral to, že vodu dokázal vyčistit. Tu jednu třetinu akvária potom předělit dostatečně řídkým sítem, aby se porozené ryby dostaly před okno do řasou zarostlého akvária. Tak odchovával krásné a nádherně oploutvené ryby, které neměly v tu dobu konkurenci.

Těch nápadů jsou stovky a dala by se o nich sepsat zajímavá kniha, ale asi si s tím bohužel nikdo práci nedá… Nakonec doufám, že se onen kolega nebude na mne zlobit, že jsem mu jeho fintu prozradil… No, je tomu již mnoho let.

 

Jiří Růžička

PS, omlouvám se ohledně kvality fotky, ale tímto jsem uvedl jeden ze snad nejstarších „vynálezů“ akvaristiky. Porod „živorodky“ v rybářském čeřenu…

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2021
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...