Vzkazy 2020/22

12.09.2020 | Žádné komentáře

Snad nekonečné a nevyčerpatelné téma: lepení akvárií, a přesto je neustále živé. Dnes se o tom zmiňuji pouze z jakési zdvořilosti i z toho důvodu, že mám v poště prakticky průběžně na lepení akvárií či na opravy dotazy. Na toto téma je možné vyhledat mnoho článků zde na DAJANĚ. Postačí napsat do vyhledavače v Článcích téma a jednoduše „odťuknout“. Myslím, že jsem již popsal tuto činnost několikrát a snad velmi podrobně, ale je možné, že se při lepení ocitnete v nějaké situaci, která by snad stála za znovuotevření tohoto tématu. Jednoduše napište, a když to bude možné, jistě pomůžeme.

 

Z posledního dopisu snad stojí za zmínku, že opravovat akvárium v tom pravém smyslu má význam pouze, když ho sami nějakou činností pokazíte, například při čištění skla žiletkou. Při této činnosti je možné proříznout boční slep a pak akvárium začne ronit. Po vypuštění a vysušení toto místo lze očistit, odmastit a použít silikon kaučukové lepidlo na opravu.

Pozor ale, pokud akvárium po několika letech začne ronit samo o sobě, je nutné ho vypustit, rozřezat a slepit po dokonalém očištění znovu. I to jsem podrobně popisoval v některých z minulých článků. Je totiž docela dobře možné, že slepy za nějaký čas prorostly řasy a začíná jejich rozklad a povoluje soudržnost. Po opravě se tedy za krátký čas může objevit další místo, které bude ronit, anebo dokonce může dojít k otevření stěny akvária. To je potom celý jeho obsah v mžiku na podlaze a dokážete si asi představit tu pohromu domácnosti a nejenom té vaší!

 

Semenáčky Nymphaea lotus „RED“

 

V akváriích pěstujeme mnoho druhů rostlin a mnohé z nich produkují klíčivá semena. Tato semena jsou většinou uzavřena v semenících a při snaze o jejich vyklíčení je nutné odhadnout dobrý čas, kdy jsou již semena zralá, ale nesmíme minout okamžik, kdy je mateční rostlina vypustí do volné vody. V poslední době jsem se zabýval rozmnožením tropických leknínů semeny a mohli jste sledovat podle fotek v průběhu vydání článků, že rozmnožit tyto lekníny ze semen je v akváriu docela dobře možné. Jsou samosprašné, tak jen pozor na zralost a potom nás čeká veliká trpělivost. Na rozdíl od množení vegetačního je množení ze semen velmi produktivní, ale na druhou stranu to trvá o poznání déle.

 

Řekl bych, že nejmenší semenáčky Barclayí jsou citlivější, než semenáčky Nymphaea lotusu. V tomto případě červené formy, tedy „RED“. Pokud se budete zajímat o toto odvětví akvaristiky napište, jde o velmi zajímavou činnost a hlavně poučnou. Dnešní foto dokazuje, že se semenáčky dostaly z „mladické“ fáze růstu a je nutné je již přesadit do kontejnerů.

 

Z těchto stránek se to bude zdát jako dobře mířená reklama, ale věřte, že píšu vždy z vlastní zkušenosti a hlavně, ty řádky jsou odzkoušené a podložené letitou praxí. Jde mi o podávání suché potravy, tzv. „alternativní“. Ona je vlastně alternativní i ta živá z našeho prostředí, ale ta je přece jenom blíže k potravě přirozené svojí skladbou. V tomto případě mám na mysli například komáří larvy či nejrůznější druhy červů.

 

Vezměme ale v úvahu potravu sušenou, tedy ony klasické vločky, granule, pelety a všelijaké jiné její podoby. Jde mi o cenu a souvislosti s ní. V čem je háček? Výroba těchto krmiv se stala zároveň prestižní záležitostí každé firmy a tak se neustále ony formule vylepšují. Mám na mysli onu skladbu, kterou si výrobci hlídají. K vylepšení všech možných druhů potravy je možné se dopracovat všelijak. Asi všichni dobře víte, že naše ryby jsou schopné pozřít kde co, ale pozor na to!!! Nejde pouze o to, že ryby potravu přijímají, jde též o to, jak se po jejím využití budou cítit a nejen cítit. Jde o zbarvení, dlouhodobý růst, vitalitu a zvláště pak o reprodukční schopnosti. To vše musí výrobce vzít v úvahu.

 

No a právě při vymýšlení a sestavování stále lepších druhů potravy se začínají již delší dobu používat téměř výhradně přírodní produkty a výrobky z nich. A jsme u cen a jejich dopad na výrobu. Každý výrobce musí dbát jak na kvalitu, ale též na to, aby svoje výrobky prodal. Tedy na konečnou cenu určenou pro zákazníka.

 

No a právě v tento moment jsem tu já a sleduji názory a pohledy našich čtenářů a akvaristů vůbec. Uvést na trh novinku, byť sebelepší není jen tak. Dražší produkt je téměř vždy lustrován jejich kupci a tak je důležité něco o nových výrobcích zákazníkovi sdělit. Jak to ale udělat. Je všeobecně známo, že dlouhé a vypovídající popisy u zboží čte málokdo a tak jsem se rozhodl, že Vás budu informovat o některých novinkách, které DAJANA začala vyrábět. Stojí to za TO, protože ony nové výrobky začasto testuji a přijde mi jich mnoho do líhně.

 

Chtěl bych se tedy během času podělit i s vámi o nové poznatky a tak vždy, když budu zkoušet nové druhy krmiv, napíšu krátkou zprávu i pro vás, myslím, že si to ty nové formulky jistě zaslouží!

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2020
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...