Co je všechno možné…, i to se děje v akváriích

29.08.2020 | Žádné komentáře

Stavil jsem se na přátelskou debatu u kolegy, dobrého chovatele, a jeho první reakce, hned mezi dveřmi, byla naléhavá. „To jsem rád, že jsi přišel, musím ti něco ukázat!“, oznámil překotně a táhl mě k jednomu ze svých několika akvárií.

Nádrž, něco víc jak 1200 litrů, vybavená vším možným a v ní cichlidy z jezera Tanganika. Těch několik, vesměs poměrně vzácných druhů, v celkovém počtu asi tak čtyřiceti ryb, bylo v naprostém pořádku. Nedýchaly namáhavě, plavaly velmi živě a dokonce při vzorkovém nakrmení se hnaly po potravě jako zběsilé. Tázavě jsem se na něj podíval: „No dobrý ne?“, řekl jsem s uspokojením a pokukoval po jeho dalších nádržích, které má ve skvělém stavu.

 

Ještě na vysvětlení, ten můj kolega je člověk velmi pečlivý a vždy měl, to co dělal, v pořádku, ať šlo o zahradu, skleníky či jeho akvária. V tom akváriu s cichlidami měl vše špígl nígl, jak se říká a přece jsem čekal nějaké vysvětlení jeho podivného chování. Vysvětlení přišlo záhy.

 

„Představ si, co se mi minulý týden stalo! Večer jsem kontroloval jako vždy nádrž, voda skvělá, bez zákalu, ryby v pořádku po odpoledním krmení, všechny přístroje fungovaly, pH a vodivost bez problémů, teplota taky, no jako vždy. Šel jsem tedy spát“.

Ještě musím podotknout, že ono akvárium je hlídáno laboratorním přístrojem na udržování konstanty pH, je průtokové a dokonce má alarm. To kdyby se „něco“ z přístrojů pokazilo a voda v něm se „pohnula“ do nesprávných hodnot. Vzhledem k tomu může také klidně spát, protože jeho rybí exempláře jsou skutečné klenoty. A najednou…

 

„Představ si“, povídá dál, „ráno přijdu k akváriu a na dně leželo dvanáct mrtvol!“ Překvapeně jsem se na něj podíval. „Jak je to možné?“ řekl jsem a čekal vysvětlení. „Nevím!“, spíše zašeptal zkroušeně a koukal na mne, jakoby se dožadoval odpovědi na tu „divnou věc“ ode mne.

Překontrolovali jsme spolu ještě jednou vše. Všechny „mašinky“, teplotu, pH jsme měřili jak titrací, tak elektronicky, vodivost též. Dusíkaté látky byly v dokonalé hladině, ryby skvěle vybarvené, žádné zvýšené dýchání, zkrátka nic. Vše v pořádku, voda jako z partesu.

 

Jen jsem litoval, že ryby byly již zlikvidované, protože by si zasloužily vzhledem k jejich cennosti jistě řádný rozbor v laboratoři.  Že prý je to daleko a tak jako tak s tím nic neudělá. „No, myslel jsem pro příště…“, pokusil jsem se namítnout. Jeho vysvětlení bylo dále logické a tak jsem to dále nechal být. Ještě jsme znovu dlouhý čas probírali všechny možnosti a nepřišli na nic zvláštního.

 

Jedna možnost tu ale byla, jediné vysvětlení,, které nás napadlo. Mezi jinými se v nádrži proháněly hlubinné ryby frontosy a tak si myslíme, že si zkrátka udělaly v nádrži prostor a pořádek. Jsou to ryby v dospělosti velkého vzrůstu a ta dvanáctistovka byla asi pro všechny ty rybí poklady přece asi jen malá a tak s jejich růstem potřebovaly i víc prostoru pro své hejno. A taky ani jedna frontosa, na rozdíl od ostatních druhů, nechyběla. A ponaučení? Snad bychom mohli mluvit o počtu a velikosti chovaných ryb v akváriu. Co vy na to?

 

POZOR!!!

 

Musím se o tom opět zmínit, že není „vodička“ jako vodička! Nejrůznější, a dnes je jich mnoho, léčiva či přípravky ovlivňující hodnoty vody či zdraví ryb, jsou začasto používány jako všemocná léčiva a dávkují se odhadem a hlavně většinou na tu kterou infekci začasto nesprávně. Již jsem mnohokrát psal, že odpovídající prostředek k nápravě věci je nutné odvodit od pokud možno přesné diagnózy. Není prostě možné koupit „něco“ a vylít to do akvária! Ty barevné vodičky, jak jim mnozí dodnes říkají, jsou vyráběny pro pokud možno přesné určení a jejich použití je tedy specifikováno na obalu. No, a pokud se zrovna netrefíme do odhadu infekce, kterou potřebujeme potlačit či vyléčit, nemůžeme uspět.

 

Slýchávám nářky na určité výrobky, že nefungují, nebo že přispěly k ještě větší pohromě, ale téměř vždy, když se při diskusi dostaneme do jadérka věci zjistím, že byly použity nesprávně, nebo nebyly určené pro tu kterou věc.

Znovu tedy upozorňuji na tu skutečnost, že stav výroby těchto přípravků je již tak rozšířený a v mnoha spektrech, že je nutné se o použití přípravků buďto informovat u výrobce, nebo si sehnat informace jiným způsobem. Zvláště doporučuji chovatele akvaristy přímo na burzách, nebo naši poradnu na stránkách DAJANY. Pokud se už dostanete ke konkrétnímu použití některého z přípravků, věnujte též pozornost jeho dávkování. Je vždy uvedeno na obalu!

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2020
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...