Když se v létě nadměrně oteplí, je rybám též horko?

8.08.2020 | Žádné komentáře

Jde o to, že teplá voda je pro tropické ryby logicky odpovídající, ale ani některé z nich nesnesou vodu nadměrně teplou. Tímto myslím, že vyšší teploty vody u ryb, které mají svůj teplotní „vrch“ v určité úrovni, znamenají problém. Ten problém netkví jen v běžném chovu, ale i při rozmnožování. A pokud nejsme zrovna vybaveni klimatizací, čekají nás v chovu bez zásahu v akváriu určité nesnáze.

Hned zpočátku musím upozornit na důležitou věc. Čím vyšší teplota vody, tím méně obsahuje kyslíku. Pozor tedy na ryby, které vyžadují vyšší obsah kyslíku ve vodě. Jedná se zvláště o ryby studenovodní, ale i mnohé tropické ryby mají vyšší nároky na kyslík ve vodě. Vyšší teplota ryby vyčerpává a organické látky se v ní velmi rychle rozpouštějí. Znamená to nadměrnou tvorbu dusíkatých látek a tím pádem začátek problémů se zdravím všeho živého v akváriu.

Mnozí akvaristé se snaží v této situaci chladit vodu v akváriu třeba ledem, nebo zapnutým ventilátorem, který proudem vzduchu má udržet vodu v akváriu na přijatelné míře. Přitom jsou tyto praktiky nepotřebné a zbytečné. Navíc velmi nespolehlivé. Pokud se počasí v letních měsících oteplí, postačí udržet vodu v akváriu v náhradním režimu. Ihned přestat krmit běžnými dávkami, tedy omezit podávání potravy na minimum, nebo přestat krmit vůbec. Jde o to, kolik dní se teplota drží nad normálem. Ryby toto přechodné údobí, které netrvá dlouhou dobu, bez problému v nouzovém režimu přečkají i bez potravy. Údržba filtru je i v tomto případě samozřejmostí.

Pokud budeme řešit vyšší teplotu u studenovodních ryb, je nutné zvýšit obsah kyslíku ve vodě tím, že přidáme k filtraci ještě vzduchovací zařízení. Deficit kyslíku lze snadno rozpoznat podle chování ryb a to, že tzv. troubí na hladině, tedy, lapají po vzduchu. Pozor ale, tak se chovají též ryby, když se ve vodě navýší obsah dusíkatých látek. Jejich červené krvinky přestanou mít schopnost přijímat kyslík a ryby v krátké době hynou. Zmenšený obsah kyslíku ve vodě lze řešit snadno, otravu ryb dusíkatými látkami lze zpočátku též napravit, tedy rychlou obměnou vody za čerstvou, ale to pouze zpočátku otravy. Pokud je otrava již pokročilá, je na jakékoliv opatření pozdě.

Pokud se tedy ocitnete v situaci, kdy se voda v akváriu díky okolní teplotě nadměrně vytemperuje, nečekejte na příznaky, kdy vám ryby dají najevo, že strádají. Přestaňte prostě krmit, zajistěte přísun vzduchu do akvária a proveďte údržbu filtrační hmoty. Tím je prostě vyřešeno.
A pozor, přestat podávat krmení v letních vedrech platí i pro zahradní rybníčky. Pokud je patrné, že ryby lapají po vzduchu na hladině, přidáme i vzduchovací zařízení. To je potřeba zvláště v menších rybníčcích.

Mořská voda

Mořskou akvaristikou jsem se zde v Článcích až na výjimky nezabýval z mnoha důvodů. Jedním z nich je ten, že pořízení takového akvária je velmi drahá záležitost a vím, že je jich v domácnostech velmi málo oproti velmi rozšířeným sladkovodním. Dalším důvodem je ten fakt, že nejdůležitějším úkolem našich stránek je předávat zkušenosti a poznatky mladým, nebo snad začínajícím akvaristům a takový jistě nezačne s mořským akváriem.

Je pravda, že mořská akvária se zřizují ve firmách jako propagační i dekorační objekt, ale to snad výhradně zařizují najaté firmy, které se mořskou akvaristikou zabývají. Mají pak na starosti i jejich údržbu. Pořízení takové nádrže s mořskou tématikou se počítá v základu na statisíce korun. Pokud tedy budete mít zájem o znalosti z tohoto oboru, vyhledejte si konkrétní znalce a s ním dále komunikujte.

Jen bych rád odpověděl na dotaz, který mi přišel do mailu. Jedná se o mořskou vodu a její „výrobu“. Tedy konkrétně: „Kde lidé berou mořskou vodu do akvárií?“. Mořskou vodu snadno pořídíme zakoupením mořské soli z určité oblasti výskytu takových živočichů, které hodláme chovat. Ta se potom rozpouští nejlépe ve vodě destilované. V mořské akvaristice je důležitých mnoho věcí hned při pořizování techniky i samotné vody a tak se rozhodně do takového dobrodružství nepouštějte, stálo by vás to mnoho prostředků i zklamání. Jestli mohu doporučit, u nás vyšly některé knihy zabývající se mořskou akvaristikou. Jedna z nich je od Ing. Hynka Dařbujána a jmenuje se příznačně: Mořská akvaristika.

Jiří Růžička

Foto, zajímavost…kolonie zelených nezmarů na ulitě okružáka

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2020
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...