Vzkazy 2020/19

1.08.2020 | Žádné komentáře

Jen pro úplnost, asi jde o omyl

Nikoliv kaprofágové, ale koprofágové… Při troše fantazie a s nadsázkou bych mohl napsat, že pravý kaprofág je každý živočich, tedy i člověk, který se živí kapry. Ale to už jsme spíše v oblasti humoru!
Co jsou to KOPROFÁGOVÉ? To je zajímavý dotaz a je ze života hmyzu. S koprem nemá zhola nic společného a s těmi již zmíněnými kapry též ne. Koprofágní hmyz je takový, který se živí exkrementy živočichů. Měl bych asi dodat, že hmyz je též fytofágní tj. živící se potravou rostlinného původu a nekrofágní. Nekrofágní hmyz je velmi potřebný a živí se mrtvolami ostatních živočichů.

Když jsme již u hmyzu, jeho důležitost je lidmi velmi podceňována a myslím, že si málokdo z čtenářů uvědomuje, že pouze díky hmyzu je možný život na zemi takový, jaký je. Zkrátka, hmyz je velmi významný činitel ve vykonávání exekuce značně neúprosných biologických zákonů. Je nejpočetnější známou živočišnou třídou. Dnes známe přibližně přes 850 000 druhů hmyzu.

Rád bych se ještě u hmyzu zastavil z hlediska akvaristiky. Zkušeným chovatelům je totiž dobře známo, že bez hmyzu a dokonce někdy i bez jeho specifických druhů, se prakticky nedají vytřít určité druhy ryb. Dospělci hmyzu (imaga), poskytují rybám určité hormonální složky, které zatím neumíme zcela nahradit a bez kterých, jak jsem již napsal, některé druhy ryb nejsou schopny reprodukce. Je dobré si též uvědomit, že hmyz je hlavní potravou většiny druhů ryb v tropických oblastech.

Potrava, kterou přijímají ryby v našich akváriích je nepřirozená, a i když krmíme ryby kvalitním živým planktonem z přírody, je to stále pro tropické ryby potrava náhradní, i když ve většině případů pro život i reprodukci chovaných ryb plně postačující.

Jak postupovat při překrmení akvária?
Stává se to snad nejvíce o dovolených, kdy neuvážený akvarista svěří své akvárium sousedovi a nedomyslí případné problémy. Při trvalém nadbytečném podávání potravy, nebo při náhlém překrmení, to se začasto stává též, když krmení svěříme dětem, je nutné poměrně rychle jednat a to nikoliv pouze údržbou filtru. Pokud krmíme trvale nadmíru, voda nám zešedne a je to velmi častým prohřeškem v akváriích začátečníků. Náprava je snadná, a pokud si takový přející akvarista přečte, nebo se doví od zkušenějšího kolegy jak krmit, zákal za několik málo dnů zmizí, tedy pokud je filtrace v pořádku.

Jiné je to v tom případě, kdy se do akvária dostane z jakýchkoliv důvodů množství krmiva naráz. To bývá právě zaviněno dětmi, které sledují, jak jsou ty chudinky v akváriu stále hladové a prosí o baštu. Nahází potom do akvária co je napadne a nevšimne-li si rodič včas, nastane velký problém a akvárium je třeba ošetřit. A to čím dříve tím lépe, než bude na vše již pozdě. To se potom v akváriu ocitne krajíc chleba namazaný čímkoliv, rohlíky, kousek řízku… No, za svoji praxi jsem vyslechl mnoho takových historek od rodičů přejících dítek.

V případě, že zjistíme ihned takový kolaps, je třeba jednoduše krmný předmět odstranit, problém ale nastane, když se do akvária z nějakých důvodů vysype celá krabička vloček či granulí. Ty budeme těžko z akvária odstraňovat a tak je nutné vodu z akvária co nejdříve odpustit a dopustit čerstvou. Málokdo má ale připravenou vodu, kterou by mohl takto rychle použít a tak zvolte dočasný režim a napusťte pouze málo vody, třeba jen do třetiny akvária a postupně ji doplňujte. V takovém případě je dobré vodu z vodovodu doplňovat skutečně zvolna a hlavně, voda musí být temperovaná!
Stává se, že na náhlé překrmení přijdete třeba při návratu z dovolené, nebo podobně, kdy je voda v akváriu již šedá, neprůhledná a zkáza dokonalá. Někdy se stane, že v takovém případě ještě několik zbylých ryb žije. Ihned je odlovit a umístit do náhradní nádoby. Je v tomto případě jedno kam, ale musí být pochopitelně čistá. Napustit temperovanou vodu z vodovodu, pročeřit ji a ryby do ní přendat. Potom je úplná rekonstrukce akvária nutná. Ryby takto umístěné vydrží v náhradní nádobě několik dní a hlavně – NEKRMIT!!!

Jiří Růžička

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2020
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...